Περί εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους σε καταστήματα κράτησης τύπου Γ΄

Μέχρι την στιγμή που γραφόταν το παρόν άρθρο 6372 συμπολίτες μας υποστήριζαν το αίτημα των Ηρακλή Κωστάρη και Νίκου Ρωμανού, κρατουμένων για βαριά κακουργήματα σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, να τους χορηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες. Ο Ρωμανός κυκλοφόρησε και μια επιστολή, όπου λέει τα δικά του:

Με βάση τους δικούς τους νόμους, λοιπόν, από τον Σεπτέμβρη δικαιούμαι να αρχίσω να παίρνω εκπαιδευτικές άδειες από τη φυλακή για να παρακολουθώ το πρόγραμμα της σχολής.

Ηρακλής Κωστάρης
Ηρακλής Κωστάρης

Οι κρατούμενοι έχουν και αρχίσει απεργία πείνας για να υποστηρίξουν το αίτημά τους. Πολλοί πιστεύουν ότι το κράτος από εκδικητικότητα δεν ικανοποιεί το νόμιμο αίτημα ή απλώς και μόνο επειδή απέδρασε εν μέσω αδείας ο Χ. Ξηρός, δεδομένου ότι στον Κωστάρη χορηγούνταν στο παρελθόν άδειες, ενώ ο Ρωμανός πέρασε πριν από λίγο καιρό σε κάποιο ΤΕΙ [ΑΤΕΙ δεν τα λέμε τώρα αυτά;].

Έχει πάντοτε την πλάκα του όταν οι εχθροί και οι αρνητές της δημοκρατίας επικαλούνται άρθρα και νόμους. Ιδίως όταν κάνουν λάθος.

Σύμφωνα με το άρ. 54 παρ. 3 Ν. 2776/1999 (ΣωφρΚ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τις 14 Ιουλίου 2014 με τον Ν. 4274/2014:

Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων που ακολουθούν εξαιρούνται κρατούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα ασφαλείας κατά το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα ή εκτίουν ποινή για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας. Στους κρατουμένους σε καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου ή σε αυτοτελή τμήματα Γ’ τύπου δεν χορηγούνται άδειες.

Οι άδειες λοιπόν κόπηκαν βάσει νόμου, άρα τηρείται απολύτως η αρχή της νομιμότητας. Του νέου νόμου, που τροποποίησε τον παλιό. Προσωπικά η ολοκληρωτική κατάργηση των αδειών με βρίσκει αντίθετο, γιατί αν μή τι άλλο προκαλεί μάλλον περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς μέσα στην φυλακή. Από την άλλη, τις εκπαιδευτικές άδειες πάντα τις θεωρούσα περιττή πολυτέλεια: κάτι πρέπει να στερηθή εξαιτίας της κράτησής του και ο καταδικασθείς. Το ιδανικό κατ’ εμέ θα ήταν κάποιες τακτικές άδειες υπό το άγρυπνο όμμα του δακτυλίου επιτήρησης. Πόσες θα είναι οι άδειες αυτές είναι ασφαλώς προς συζήτηση. Δεν είναι παράλογη η σκέψη για τους βαρυποινότερους των βαρυποινιτών να είναι λιγώτερες παρά για τους καταδικασθέντες για ελαφρότερα κακουργήματα.

Σε κάθε περίπτωση, συνταγματικό δικαίωμα άδειας, και μάλιστα εκπαιδευτικής, δεν είχε ούτε ο Κωστάρης ούτε ο Ρωμανός. Ο νόμος άλλαξε επί το αυστηρότερον, πράγμα που βλάπτει ασφαλώς τους κρατουμένους, ενδέχεται όμως να ωφελή τους μη κρατουμένους. Και τέλος πάντων, όσο νά’ρθη ο ΣΥΡΙΖΑΣ, να φέρη τις άδειες, ντούρα λεξ, σεντ λεξ.

Να μην υπογράψετε.

Να χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια στον Νίκο Ρωμανό;

  • Όχι (68%, 72 Votes)
  • Ναι (32%, 34 Votes)

Total Voters: 106

Loading ... Loading ...

Ενημέρωση 03Δεκ14 19:15: Αυτό το άρθρο βασίστηκε στην παραδοχή ότι οι Κωστάρης και Ρωμανός κρατούνται σε καταστήματα κράτησης τύπου Γ΄, παραδοχή που φαίνεται εσφαλμένη. Πράγματι, η Δομοκός έχει οριστή ως τύπου Γ΄ με υπουργική απόφαση του ΥπΔικ από τον Αύγουστο 2014, αλλά δεν βρήκα άλλο τέτοιο ορισμό. Ο Κωστάρης δεν ξέρω πού κρατείται, ο Ρωμανός όμως τουλάχιστον διαβάζω ότι κρατήθηκε σε Αυλώνα και Κορυδαλλό. Επίσης, καίτοι για τον ορισμό ενός καταστήματος κράτησης τύπου Γ΄ αρκεί κατά νόμον η υπουργική απόφαση, δεν υπάρχει ακόμα εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας τους (ενώ πριν από λίγες ημέρες μόλις κυκλοφόρησε το π.δ. με τον κανονισμό της εξωτερικής τους φύλαξης). Συνεπώς, για την ώρα τουλάχιστον, η απόρριψη των αδειών τους δεν οφείλεται στον Ν. 4274/2014 και κατά τούτο το αίτημά τους δεν είναι νόμω αβάσιμο, όσο μπορώ να καταλάβω τέλος πάντων. Προσωπικά, θα υπέγραφα μόνο για τον Κωστάρη.

6 thoughts on “Περί εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους σε καταστήματα κράτησης τύπου Γ΄”

  1. Σωστά όλα αυτά, αλλά βρε παιδί μου και ‘κείνος ο υπουργός, ο εισηγητής ντε της ντούρα λεξ, τόσο απρόσεχτος ήταν, δυόμισι μήνες μετά τη δημοσίευση της ντούρα λεξ του, τί τό ‘θελε και πήγε να βραβεύσει και τον περί ου ο λόγος για την εισαγωγή του στο ΤΕΙ, λέγοντας μάλιστα ειδικά γι’ αυτόν ότι «η πολιτεία δεν κάνει διακρίσεις στα θέματα σπουδών»;

    Reply
  2. Κάπου διάβασα οτι ο Ρωμανός δεν ειναι σε κατάστημα ´η σε τμήμα τύπου Γ. Ισχύει αυτο, και αν ναι, πώς εμπίπτει στην επιχειρηματολογία σου;

    Reply
  3. Πριν απο ενα μηνα καταδικαστηκε για ενοπλη ληστεια, και ηδη ζηταει εκπαιδευτικη αδεια. Το καλοκαιρι θα ζητησει και αδεια διακοπων.

    Reply

Leave a Comment