Πολιτικό ερωτηματολόγιο ΙΙΙ

Ενόψει ευρωεκλογών συνεχίζουμε την παράδοση ενός πολιτικού ερωτηματολογίου, σαν κι αυτού που είχαμε συντάξει το 2012.

Η θεματική του αφορά αυτήν την φορά θέματα αποκλειστικά ευρωπαϊκά: 20 ερωτήσεις που να καλύπτουν ένα κατά το δυνατόν ευρύ φάσμα θεμάτων γύρω από τις σχέσεις Ελλάδας και ΕΕ, αλλά και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, το μέλλον της, τους θεσμούς της, τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Απευθύναμε λοιπόν το ερωτηματολόγιο σε 14 υποψηφίους ευρωβουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελιά, ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και τις Γέφυρες.

Μας απάντησαν τρεις υποψήφιοι, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσαν. Είναι οι εξής κατ’ αλφαβητική σειρά:

Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ελιά

Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ελιά

Σταύρος Τσακυράκης, Ποτάμι

Σταύρος Τσακυράκης, Ποτάμι

Κώστας Χρυσόγονος, ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Χρυσόγονος, ΣΥΡΙΖΑ

Και ιδού οι ερωτήσεις μας:

Γενικά

1. Πού θα πήγαινε η δεύτερη ψήφος σας;

Ιωακειμίδης: Στον καλύτερο υποψήφιο της ΕΛΙΑΣ.
Τσακυράκης: Σε υποψηφίους της κίνησης των 58.
Χρυσόγονος: Στον ΣΥΡΙΖΑ όπως και η πρώτη.

2. Ποιες γλώσσες μιλάτε;

Ιωακειμίδης: Αγγλικά, Γαλλικά.
Τσακυράκης: Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά.
Χρυσόγονος: Αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

3. Στηρίζω/Δεν στηρίζω την ΕΕ, επειδή…

Ιωακειμίδης: Στηρίζω επειδή διασφαλίζει σταθερότητα, ειρήνη, δημοκρατία στην ήπειρο.
Τσακυράκης: Στηρίζω την Ε.Ε. επειδή αποτελεί το πιο πρωτοποριακό παράδειγμα ένωσης διαφορετικών κρατών. Έχει συμβάλει στην εμπέδωση της ειρήνης, της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Με όσα προβλήματα κι αν έχει, είναι η ένωση κρατών στην οποία θέλω να συμμετέχω.
Χρυσόγονος: Στηρίζω την ΕΕ, επειδή πιστεύω ότι έχει περιθώρια αλλαγής και μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

4. Αν στηρίζετε την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, θα εξακολουθούσατε να το κάνετε, αν η χώρα μας κατέθετε ως ευρωπαϊκή της συνεισφορά περισσότερα χρήματα από όσα της καταβάλλονται;

Ιωακειμίδης: Ναι, η σχέση δεν είναι απλά χρηματική (δούναι-λαβείν).
Τσακυράκης: Ανενδοίαστα, ναι. Θα το ευχόμουν κιόλας, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι είναι από τις πιο πλούσιες χώρες της Ένωσης. Όποιος βλέπει τη δυναμική μίας πολιτικής ένωσης δεν μπορεί παρά να αποδέχεται ζητήματα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.
Χρυσόγονος: Η χώρα μας ούτως ή άλλως «καταθέτει» κατ’ ουσία περισσότερα από όσα της καταβάλλονται, διότι πρέπει να συνυπολογίσουμε τις έμμεσες απώλειες π.χ. ανταγωνιστικότητας λόγω του υπερβολικά «ισχυρού» ευρώ κ.ά. Αυτό ακριβώς πρέπει να αλλάξει.

5. Πώς αντιλαμβάνεστε την σχέση της ελληνικής ταυτότητας με την ευρωπαϊκή;

Ιωακειμίδης: Ως συμπληρωματική.
Τσακυράκης: Η ευρωπαϊκή ταυτότητα περιέχει την ελληνική ταυτότητα και το αντίστροφο. Αυτή είναι και η ομορφιά της Ε.Ε., αυτή η ενότητα μέσα στις διαφορές μας.
Χρυσόγονος: Παραπληρωματικά.

Εξωτερική πολιτική

6. Υπέρ ή κατά της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ;

Ιωακειμίδης: Υπέρ υπό προϋποθέσεις.
Τσακυράκης: Υπέρ, εφόσον πληροί τα κριτήρια που τίθενται από την ίδια την Ένωση για την ένταξή της. Αυτό σημαίνει μια σειρά από αλλαγές, ιδίως στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δημοκρατικών θεσμών.
Χρυσόγονος: Κατά, διότι η χώρα αυτή καταφανώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ΣυνθΕΕ ιδίως ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

7. Ποια η ακολουθητέα πολιτική της ΕΕ στο ουκρανικό ζήτημα; Με ποιο τίμημα;

Ιωακειμίδης: Περίπλοκο ζήτημα. Έγιναν πολλά λάθη, χρειάζεται προσοχή.
Τσακυράκης: Η Ε.Ε. πρέπει με ειρηνικά μέσα, ενδεχομένως με κυρώσεις και γενικά δια της διπλωματικής οδού, να συμβάλει ώστε να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Χρυσόγονος: Να βρεθεί συμβιβαστική λύση με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και στα δικαιώματα του ρωσόφωνου πληθυσμού.

8. Υπάρχει κάποια χώρα που μπορεί ή πρέπει να ενταχθή στην ΕΕ εντός της επόμενης θητείας του Ευρωκοινοβουλίου (2014-2019);

Ιωακειμίδης: Η Ισλανδία, εάν το επιδιώξει.
Τσακυράκης: Η Σερβία.
Χρυσόγονος: Δεν το βλέπω προς το παρόν.

9. Η ΕΕ έχει λόγο στο δημοψήφισμα της σκωτικής ανεξαρτησίας τον Σεπτέμβριο 2014;

Ιωακειμίδης: Όχι.
Τσακυράκης: Θεωρώ πως όχι. Πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιστεύω όμως ότι, εάν από το δημοψήφισμα αυτό προκύψει μία ανεξάρτητη Σκοτία, οι διαδικασίες ένταξής της στην Ε.Ε. θα πρέπει να διευκολυνθούν, εφόσον αυτό είναι κάτι που θα επιθυμούν οι Σκώτοι πολίτες.
Χρυσόγονος: Η απόφαση του σκωτικού λαού να γίνει σεβαστή από όλους.

Εσωτερική πολιτική

10. Ήταν τελικά σφάλμα το ευρώ;

Ιωακειμίδης: Όχι, αντιθέτως.
Τσακυράκης: Το Ευρώ δεν ήταν σφάλμα. Συνέβαλε, εξάλλου, αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Απλώς, η κρίση έδειξε ότι η νομισματική ένωση χωρίς την αντίστοιχη πολιτική έχει τα όριά της και δημιουργεί προβλήματα.
Χρυσόγονος: Ναι, αλλά υπάρχουν ακόμη χρονικά περιθώρια «ανακατασκευής» του ενιαίου νομίσματος, με διαδικασίες αναδιανομής εντός της ευρωζώνης υπέρ των ασθενέστερων μελών.

11. Τι δέον γενέσθαι για να μην επαναληφθή η ελληνική περίπτωση;

Ιωακειμίδης: Να ολοκληρωθεί η ΟΝΕ με οικονομική, δημοσιονομική και τελικά πολιτική ένωση.
Τσακυράκης: Περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.. Πρέπει όλοι κάποια στιγμή να λειτουργήσουμε σαν μια πραγματική Ένωση με κοινά συμφέροντα και στόχους.
Χρυσόγονος: Να αποδομηθεί το ελληνικό κλεπτοκρατικό-δικομματικό σύστημα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ).

12. Ότε και εάν ξημερώση η ημέρα εκείνη που ο ελληνικός προϋπολογισμός θα συντάσσεται ή θα υποβάλλεται πριν από την ψήφισή του στις Βρυξέλλες, θα είναι μια μέρα…

Ιωακειμίδης: Ενδιαφέρουσα και ίσως χρήσιμη υπό προϋποθέσεις (δημοκρατία σε ΕΕ, πλήρης δημοσιονομική ένωση).
Τσακυράκης: Χαράς, υπό την προϋπόθεση ότι έτσι θα ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί όλων των κρατών- μελών.
Χρυσόγονος: … ήταν μια μέρα του 2010, αφού από τότε άρχισε να γίνεται αυτό.

13. Αν κληθήτε να ψηφίσετε μέτρα παρόμοια με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην ελληνική περίπτωση, αλλά για κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, π.χ. την Ρουμανία, τι θα πράξετε;

Ιωακειμίδης: Θα τα ψήφιζα υπό προϋποθέσεις και λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική εμπειρία.
Τσακυράκης: Θα προσπαθήσω να υποστηρίξω ότι ένα οικονομικό πρόγραμμα που στηρίζεται λιγότερο στη λιτότητα και περισσότερο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το οποίο λαμβάνει υπόψιν τις προτεραιότητες της κοινωνικής συνοχής, είναι τελικά πιο αποτελεσματικό για την έξοδο από κρίσεις παρόμοιες με την ελληνική.
Χρυσόγονος: Θα καταψηφίσω.

14. Υπέρ ή κατά της αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού;

Ιωακειμίδης: Υπέρ κατηγορηματικά.
Τσακυράκης: Υπέρ, σε συνδυασμό με μια δικαιότερη κατανομή των πόρων μεταξύ ευρωπαϊκού βορά και νότου.
Χρυσόγονος: Σαφώς υπέρ, χρειάζεται γενναία αύξηση και αναδιανομή.

Ευρωελληνικά

15. Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Ελλάδα λόγω ΕΕ; Ποιο το χειρότερο;

Ιωακειμίδης: Η σταθεροποίηση της δημοκρατίας. Η αυστηρή πολιτική λιτότητας.
Τσακυράκης: Το καλύτερο είναι αυτή καθεαυτήν η ένταξη της Ελλάδας στην οικογένεια της Ε.Ε., με την πολιτική, οικονομική, παραγωγική και πολιτισμική δυναμική που μας εξασφάλισε. Το χειρότερο είναι ότι η μεγάλες οικονομικές και θεσμικές δυνατότητες που παρέσχε η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. δημιούργησαν την αίσθηση εύκολου και άκοπου πλουτισμού, πράγμα που τελικά μας κόστισε πάρα πολύ ακριβά.
Χρυσόγονος: Καλύτερο: Η εκκαθάριση του «παρασυντάγματος» της μετεμφυλιακής περιόδου με το Σύνταγμα του 1975, προκειμένου να προετοιμασθεί ο δρόμος για την ένταξη. Χειρότερο: Η υπερχρέωση και τα μνημόνια.

16. Τι δέον γενέσθαι με τα μεταναστευτικά/προσφυγικά ρεύματα που αναχαιτίζει η χώρα μας στην Θράκη και στο Αιγαίο;

Ιωακειμίδης: Με αποτελεσματικότερα μέτρα, στενή συνεργασία με ΕΕ και άλλες χώρες.
Τσακυράκης: Υπάρχει, ασφαλώς, ένα θέμα αποτελεσματικής φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων- που τυχαίνει να είναι και σύνορα της χώρας μας- και αποτροπής των ανεξέλεγκτων ρευμάτων που δεν μπορούν να επιβιώσουν με αξιοπρεπείς συνθήκες στην Ευρώπη. Είναι ανάγκη, με κοινοτικούς πόρους, γιατί το ζήτημα είναι κοινοτικής σημασίας και ευθύνης, να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση όσων τελικά γίνονται δεκτοί.
Χρυσόγονος: Να αναλάβουν οι εταίροι τις δικές τους ευθύνες, αφού για εκεί προορίζονται τα ρεύματα αυτά.

17. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον η ΕΕ εγγυηθή τα εξωτερικά της σύνορα, θα στέλνατε Έλληνες φαντάρους στα ουκρανοπολωνικά σύνορα, αν απαιτηθή;

Ιωακειμίδης: Εάν τα εγγυηθεί αποτελεσματικά, ναι.
Τσακυράκης: Θα έστελνα, όπως θα είχα την απαίτηση φαντάροι άλλων κρατών-μελών να φυλάξουν τα δικά μας σύνορα, αν χρειαστεί.
Χρυσόγονος: Όσο θα έστελναν και οι Πολωνοί δικούς τους στα ελληνοτουρκικά.

18. Είστε υπέρ ή κατά της στενότερης αμυντικής συνεργασίας εντός της ΕΕ;

Ιωακειμίδης: Υπέρ.
Τσακυράκης: Υπέρ.
Χρυσόγονος: Αμυντική ναι, επιθετική όχι. Όχι στις «συμμαχίες των προθύμων» και στους πολεμοκάπηλους πλανητάρχες.

19. Το άρ. 20 ΣυνθΕΕ επιτρέπει την ενισχυμένη συνεργασία τουλάχιστον 9 μελών της ΕΕ με σκοπό “να διευκολύνουν την πραγμάτωση των στόχων της Ένωσης, να διαφυλάσσουν τα συμφέροντά της και να ενισχύουν τη διαδικασία ολοκλήρωσής της”. Πώς μπορεί να αξιοποιηθή το άρθρο αυτό;

Ιωακειμίδης: Αξιοποιείται ήδη (φόρος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών – FTT)
Τσακυράκης: Το άρθρο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την προώθηση μίας βαθύτερης ενοποίησης από τα κράτη-μέλη που συναισθάνονται περισσότερο την ανάγκη αυτή. Νομίζω ότι ο πρώτος στόχος θα είναι να γίνουν ορισμένα βήματα προς την κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης, η οποία έχει παραμεληθεί.
Χρυσόγονος: Ποικιλοτρόπως, αν υπάρξει πολιτική βούληση για πραγματική ολοκλήρωση, η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα.

20. Ποια πηγή δικαίου υπερισχύει: το ελληνικό σύνταγμα ή το ευρωπαϊκό δίκαιο;

Ιωακειμίδης: Περίπλοκο ζήτημα. Γενικά το ευρωπαϊκό δίκαιο. Για το Σύνταγμα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.
Τσακυράκης: Κατά τη γνώμη μου, στα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ε.Ε., υπερισχύει το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Χρυσόγονος: Είναι θέμα οπτικής γωνίας, αν δηλ. το ερώτημα τίθεται ενώπιον ελληνικού ή ευρωπαϊκού δικαιοδοτικού οργάνου. Το πρόβλημα είναι όμως ότι με τα μνημονιακά μέτρα παραβιάζονται κοινωνικά ιδίως δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης και κανείς δεν συγκινείται. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν πρέπει να θέσουν με έμφαση το ζήτημα των παραβιάσεων του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου σε όλα τα fora.

Αξιολογηστε και διαδωστε

 

απαραδεκτοπολυ κακοκακοσχετικα κακομετριοσχετικα καλοκαλοπολυ καλοεξαιρετικοεπικο (No Ratings Yet)
Loading...

 

16 Responses to “Πολιτικό ερωτηματολόγιο ΙΙΙ”


 • Προτού σχολιάσω τις απαντήσεις των υποψηφίων μας, να σας δώσω το λυσάρι. Δηλαδή τις δικές μου απαντήσεις. ;-)

  1. Πού θα πήγαινε η δεύτερη ψήφος σας;

  Πρώτη στο Ποτάμι, δεύτερη, μμμ, ή Γέφυρες ή Ελιά.

  2. Ποιες γλώσσες μιλάτε;

  Χαχαχαχ, αυτά είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα!

  3. Στηρίζω την ΕΕ, γιατί προτιμώ να είμαι πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος. ;-) Βλέπω με ποιους θέλουνε να είναι και όσοι είναι φτωχοί και άρρωστοι, ε, δεν θέλει και πολύ μυαλό.

  4. Αν στηρίζετε την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, θα εξακολουθούσατε να το κάνετε, αν η χώρα μας κατέθετε ως ευρωπαϊκή της συνεισφορά περισσότερα χρήματα από όσα της καταβάλλονται;

  Φυσικά και ναι.

  5. Πώς αντιλαμβάνεστε την σχέση της ελληνικής ταυτότητας με την ευρωπαϊκή;

  Πρώτα Έλληνας και μετά Ευρωπαίος. Πάνω από την εθνική ταυτότητα σχηματίζεται και μια υπερεθνική (με τον δικό της υπερ-εθνικισμό;).

  6. Υπέρ ή κατά της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ;

  Κατά, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων.

  7. Ποια η ακολουθητέα πολιτική της ΕΕ στο ουκρανικό ζήτημα; Με ποιο τίμημα;

  Αυτοδιάθεση με έντιμα δημοψηφίσματα.

  8. Υπάρχει κάποια χώρα που μπορεί ή πρέπει να ενταχθή στην ΕΕ εντός της επόμενης θητείας του Ευρωκοινοβουλίου (2014-2019);

  Μάλλον δύσκολο. Ακόμα δεν έχουμε χωνέψει τις Ρουμανοβουλγαρίες και μας φορτώθηκε και η Κροατία. Ίσως να περιμένουμε λίγο;

  9. Η ΕΕ έχει λόγο στο δημοψήφισμα της σκωτικής ανεξαρτησίας τον Σεπτέμβριο 2014;

  Επισήμως φυσικά και όχι, ανεπισήμως να διευκρινιστή ότι η ανεξάρτητη Σκωτία θα ενταχθή απλά και γρήγορα στην ΕΕ.

  10. Ήταν τελικά σφάλμα το ευρώ;

  Το ίδιο το ευρώ όχι, η πολιτική επιβολής των εγγυήσεων που το συνώδευαν ναι.

  11. Τι δέον γενέσθαι για να μην επαναληφθή η ελληνική περίπτωση;

  Μεγαλύτερος λόγος των Βρυξελλών στα εθνικά δημοσιονομικά.

  12. Ότε και εάν ξημερώση η ημέρα εκείνη που ο ελληνικός προϋπολογισμός θα συντάσσεται ή θα υποβάλλεται πριν από την ψήφισή του στις Βρυξέλλες, θα είναι μια μέρα…

  Ανακούφισης. Αμήν και πότε!

  13. Αν κληθήτε να ψηφίσετε μέτρα παρόμοια με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην ελληνική περίπτωση, αλλά για κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, π.χ. την Ρουμανία, τι θα πράξετε;

  Θα υπερψήφιζα.

  14. Υπέρ ή κατά της αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού;

  Επιφυλακτικά υπέρ. Μου φαίνεται λογικό να αυξάνεται το ευρωπροϋπολογισμός όσο αυξάνονται τα ευρωκαθήκοντα, ίσως να πλησιάση κάποτε τα ποσοστά των ΗΠΑ ή της Ελβετίας. Θα ήθελα να ακούσω αριθμούς όμως.

  15. Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Ελλάδα λόγω ΕΕ; Ποιο το χειρότερο;

  Το καλύτερο η διάχυση σταθερότητας, θεσμών και ευημερίας.
  Το χειρότερο ότι έγινε χωρίς επαρκή ανταλλάγματα.

  16. Τι δέον γενέσθαι με τα μεταναστευτικά/προσφυγικά ρεύματα που αναχαιτίζει η χώρα μας στην Θράκη και στο Αιγαίο;

  Δεν γνωρίζω. Να πούμε την αλήθεια: κανείς δεν ξέρει.

  17. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον η ΕΕ εγγυηθή τα εξωτερικά της σύνορα, θα στέλνατε Έλληνες φαντάρους στα ουκρανοπολωνικά σύνορα, αν απαιτηθή;

  Η αμοιβαιότητα είναι αυτονόητος όρος. Ναι.

  18. Είστε υπέρ ή κατά της στενότερης αμυντικής συνεργασίας εντός της ΕΕ;

  Ναι, στο πνεύμα αυτού που είχαμε γράψει εδώ μάλιστα.

  19. Το άρ. 20 ΣυνθΕΕ επιτρέπει την ενισχυμένη συνεργασία τουλάχιστον 9 μελών της ΕΕ με σκοπό “να διευκολύνουν την πραγμάτωση των στόχων της Ένωσης, να διαφυλάσσουν τα συμφέροντά της και να ενισχύουν τη διαδικασία ολοκλήρωσής της”. Πώς μπορεί να αξιοποιηθή το άρθρο αυτό;

  Σκεφτόμουνα κάτι στον Νότο ή Νότο/Βαλκάνια. Στον αμυντικό τομέα ή στο θέμα της μετανάστευσης/προσφύγων ίσως;

  20. Ποια πηγή δικαίου υπερισχύει: το ελληνικό σύνταγμα ή το ευρωπαϊκό δίκαιο;

  Και η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Εγώ πάντως δεν θυμάμαι να ψηφίσαμε ποτέ ότι το Σύνταγμά μας υποχωρεί.

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Αφήνω τα άλλα ενδιαφεροντα και ρωτάω το πρακτικό.
   Τί κανει τη διαφορα μεταξυ πρώτης και δευτερης επιλογής, συγκεκριμένο πρόσωπο, προσωπα, το κομμα, κατι άλλο? (Ρωταώ γιατι δυσκολευομαι να αποφασίσω μεταξυ Ποταμιου και Γεφυρών. -Με αυτα το ονόματα πάντως ακουγεται αστείο το δίλημμα :-) )

   Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

   • Για ευρωβουλή μιλάμε, μάλλον τα πρόσωπα θα έλεγα. Δε περιμένω να έχω τίποτα φοβερές και τρομερές ιδεολογικές διαφορές.

    Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ενδιαφέρουσες τόσο οι ερωτήσεις όσο και οι απαντήσεις. Θα ήθελα όμως και μία ερώτηση σχετική με τους τουρκοκύπριους.

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ασμοδαίος

  Πράγματι, πολύ ενδιαφέρον! Περίμενα περισσότερες ερωτήσεις που να αφορούν την οικονομία και τον ανασχεδιασμό των ευρωπαϊκών θεσμών.

  Με εξέπληξαν δυσάρεστα οι απαντήσεις Χρυσόγονου στην ερώτηση 11 και Τσακυράκη στην ερώτηση 12, αν και μάλλον φταίω εγώ που εκπλήσσομαι.

  ΥΓ. Σχετικά με την τελευταία ερώτηση: μου θύμισε μια πρόταση που διάβασα πρόσφατα για συνταγματική διάταξη που θα περιγράφει το ευρωπαϊκό δίκαιο ως έχον “υπερνομοθετική αλλά υποσυνταγματική ισχύ”, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω ποιες θα είναι οι πρακτικές συνέπειες της υπερψήφισής της.

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Για τα ευρωπαϊκά όργανα οι συνέπειες θα είναι ακριβώς μηδέν. ;-) Το περιγράφει ωραία και πραγματιστικά ο Χρυσόγονος.

   Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Να σχολιάσουμε και λίγο τις απαντήσεις των υποψηφίων μας.

  1. Πού θα πήγαινε η δεύτερη ψήφος σας;

  Εδώ δίνω τον βαθμό στον Τσακυράκη. Η ερώτηση έχει προφανώς το νόημα να δούμε λίγο τις πολιτικές συγγένειες και όχι να μας διακηρύξουν οι υποψήφιοι τον κομματικό τους πατριωτισμό.

  Αξιοπρόσεκτο ότι ο Τσακυράκης διαχωρίζει τους 58 από την Ελιά.

  2. Ποιες γλώσσες μιλάτε;

  Τον βαθμό μου εδώ δίνω στον Χρυσόγονο, που είναι ο μόνος που ξέρει την γλώσσα των ισχυρών, τα γερμανικά. ;-) Ειδικά ένας ευρωβουλευτής πρέπει να έχη ευχέρεια στις ξένες γλώσσεις. Ευτυχώς οι υποψήφιοί μας δεν έχουν πρόβλημα σε αυτό.

  3. Στηρίζω/Δεν στηρίζω την ΕΕ, επειδή…

  Ιωακειμίδης και Τσακυράκης ισοψηφούν με ωραίες και περιεκτικές απαντήσεις. Ο Χρυσόγονος υποθέτω δεν θα έλεγε
  ποτέ “Στηρίζω την γυναίκα μου, επειδή πιστεύω ότι έχει περιθώρια αλλαγής και μέχρις αποδείξεως του εναντίου”.

  4. Αν στηρίζετε την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, θα εξακολουθούσατε να το κάνετε, αν η χώρα μας κατέθετε ως ευρωπαϊκή της συνεισφορά περισσότερα χρήματα από όσα της καταβάλλονται;

  Με βραχεία κεφαλή έναντι του Ιωακειμίδη ψηφίζω Τσακυράκη. Εντελώς λάθος και παραπλανητική βρίσκω την απάντηση Χρυσόγονου.

  5. Πώς αντιλαμβάνεστε την σχέση της ελληνικής ταυτότητας με την ευρωπαϊκή;

  Ικανοποιητικές απαντήσεις από τους υποψηφίους, θα ήθελα να το συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά βέβαια. Ο βαθμός πηγαίνει στον Τσακυράκη για τα δυο λόγια παραπάνω που είπε.

  6. Υπέρ ή κατά της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ;

  Νομίζω ότι οι υποψήφιοι απαντούν το ίδιο πράγμα, με διαφορά στην έμφαση. Αλλιώς, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι απαντούν με θέα στο μέλλον, ο Χρυσόγονος για το εδώ και τώρα. Θα δώσω μάλλον τον βαθμό μου στον Χρυσόγονο.

  7. Ποια η ακολουθητέα πολιτική της ΕΕ στο ουκρανικό ζήτημα; Με ποιο τίμημα;

  Το ερώτημα προφανώς δεν απαντάται ικανοποιητικά σε δύο γραμμές. Μπορώ να παρατηρήσω ότι ο Τσακυράκης μνημονεύει μόνο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ ο Χρυσόγονος αναφέρεται τουλάχιστον και στους Ρώσσους (που τους αποκαλεί ρωσσόφωνους βέβαια). Ο βαθμός μου στον Χρυσόγονο.

  8. Υπάρχει κάποια χώρα που μπορεί ή πρέπει να ενταχθή στην ΕΕ εντός της επόμενης θητείας του Ευρωκοινοβουλίου (2014-2019);

  Απροσδόκητη η απάντηση Τσακυράκη για την Σερβία, μάλλον πιο προσγειωμένη του Χρυσόγονου. Θα ψηφίσω Ιωακειμίδη, λόγω της συγκρατημένης αισιοδοξίας που υπόκειται στην απάντησή του.

  9. Η ΕΕ έχει λόγο στο δημοψήφισμα της σκωτικής ανεξαρτησίας τον Σεπτέμβριο 2014;

  Οι υποψήφιοι δίνουν την σωστή και ψύχραιμη απάντηση. Θα διαλέξω τον Τσακυράκη, επειδή λέει και δυο σωστά λόγια παραπάνω.

  10. Ήταν τελικά σφάλμα το ευρώ;

  Η ψήφος μου στον Τσακυράκη. Με εξέπληξε δυσάρεστα η άποψη του Χρυσόγονου. Θα ήθελα να το αναλύση.

  11. Τι δέον γενέσθαι για να μην επαναληφθή η ελληνική περίπτωση;

  Εννοούσα την ερώτηση υπό ευρωπαϊκή προοπτική, οπότε η απάντηση Χρυσόγονου μού φαίνεται λίγο εκτός θέματος. Τον βαθμό μου παίρνει ο Ιωακειμίδης, με την ξεκάθαρη ομοσπονδιακή θέση του.

  12. Ότε και εάν ξημερώση η ημέρα εκείνη που ο ελληνικός προϋπολογισμός θα συντάσσεται ή θα υποβάλλεται πριν από την ψήφισή του στις Βρυξέλλες, θα είναι μια μέρα…

  Συγκρατημένος εξαίφνης ο Ιωακειμίδης, που αμέσως πριν μιλούσε για δημοσιονομική ένωση, οπότε ψηφίζω Τσακυράκη. Αυτή είναι η χειρότερη απάντηση του Χρυσόγονου.

  13. Αν κληθήτε να ψηφίσετε μέτρα παρόμοια με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην ελληνική περίπτωση, αλλά για κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, π.χ. την Ρουμανία, τι θα πράξετε;

  Αναμενόμενες οι απαντήσεις των υποψηφίων. Ισοψηφούν Ιωακειμίδης και Τσακυράκης.

  14. Υπέρ ή κατά της αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού;

  Αν και εγώ μάλλον υπέρ είμαι, τόση ομοφωνία με κάνει σκεπτικό. Ας δώσουμε τον βαθμό στον Ιωακειμίδη, που δεν κλείνει το μάτι για νέα ΕΣΠΑ.

  15. Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Ελλάδα λόγω ΕΕ; Ποιο το χειρότερο;

  Θα δώσω την ψήφο μου στον Τσακυράκη, κυρίως για το δεύτερο μέρος της απάντησής του. Ενδιαφέρον και το πρώτο μέρος της απάντησης του Χρυσόγονου.

  16. Τι δέον γενέσθαι με τα μεταναστευτικά/προσφυγικά ρεύματα που αναχαιτίζει η χώρα μας στην Θράκη και στο Αιγαίο;

  Η απάντηση του Ιωακειμίδη είναι σχετικά αόριστη και του Χρυσόγονου είναι ένα απλό “να φύγετε, να πάτε αλλού”. Θα ψηφίσω διά της ατόπου Τσακυράκη.

  17. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον η ΕΕ εγγυηθή τα εξωτερικά της σύνορα, θα στέλνατε Έλληνες φαντάρους στα ουκρανοπολωνικά σύνορα, αν απαιτηθή;

  Και οι τρεις υποψήφιοι δίνουν την ίδια απάντηση κατ’ ουσίαν. Ας δώσουμε τον βαθμό στον Ιωακειμίδη, επειδή δεν εστιάζει στο διμερές, αλλά στο ομοσπονδιακό επίπεδο.

  18. Είστε υπέρ ή κατά της στενότερης αμυντικής συνεργασίας εντός της ΕΕ;

  Βρίσκω την απάντηση του Χρυσόγονου εντελώς εκτός. Εξ ημισείας ο βαθμός σε Ιωακειμίδη και Τσακυράκη.

  19. Το άρ. 20 ΣυνθΕΕ επιτρέπει την ενισχυμένη συνεργασία τουλάχιστον 9 μελών της ΕΕ με σκοπό “να διευκολύνουν την πραγμάτωση των στόχων της Ένωσης, να διαφυλάσσουν τα συμφέροντά της και να ενισχύουν τη διαδικασία ολοκλήρωσής της”. Πώς μπορεί να αξιοποιηθή το άρθρο αυτό;

  Ο βαθμός πηγαίνει καθαρά στον Ιωακειμίδη, που επιδεικνύει και αποδεικνύει την εξοικείωσή του με τα ευρωπαϊκά.

  20. Ποια πηγή δικαίου υπερισχύει: το ελληνικό σύνταγμα ή το ευρωπαϊκό δίκαιο;

  Θα δώσω τον βαθμό στον Χρυσόγονο για την πραγματιστική και πρωτότυπη απάντησή του.

  Έλαβον:

  Τσακυράκης 9,5
  Ιωακειμίδης 6,5
  Χρυσόγονος 4

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ασμοδαίε, γιατί σε εξέπληξε δυσάρεστα ο Τσακυ στην 12;

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ασμοδαίος

   Νομίζω πως το μοντέλο οικοδόμησης του δημοσιονομικού συμπληρώματος μιας νομισματικής ένωσης δεν πρέπει να είναι εκείνο της επιβολής περιορισμών από αμφίβολης νομιμοποίησης υπερεθνικά όργανα στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής από τα μέλη της ένωσης, αλλά το φεντεραλιστικό της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το εθνικό επίπεδο σε υπερεθνικά, δημοκρατικά ελεγχόμενα σε εκείνους τους τομείς για τους οποίους είναι απαραίτητο να υπάρχει μια κοινή πολιτική, ώστε αυτή να αποφασίζεται με βάση το κοινό συμφέρον των μελών της ένωσης. Το πρώτο, προς το οποίο οδεύουμε τα τελευταία χρόνια (και μου φαίνεται ότι βασίζεται σε μια αντίληψη πολιτικής ανηλικότητας), καταλήγει στην απώλεια της ελευθερίας των πολιτών των κρατών που απαρτίζουν την ένωση να διαμορφώνουν συλλογικά την οικονομική πολιτική της κοινότητας στην οποία ανήκουν.

   Προσπαθώ να παρακολουθώ το Ποτάμι στη σύντομη παρουσία του και, παρότι μέρος των διακηρυγμένων θέσεών του για την ΕΕ παραπέμπουν σε μια κριτική στάση απέναντι στον τρόπο με τον οποίο συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια η αλλαγή των ευρωπαϊκών θεσμών, η δημόσια παρουσία και ο λόγος των υποψηφίων του δείχνει ότι αποδέχεται σε βασικές γραμμές τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

   Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

   • δεν καταλαβα τι ακριβως λες ασμοδαιε. Θες ας πουμε να εκλεγεται ο προεδρος της ΕΚΤ?

    Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

    • Ασμοδαίος

     Αυτό που σκέφτομαι ως αντιπαράδειγμα στην υποβολή των εθνικών προϋπολογισμών στις Βρυξέλλες είναι η ύπαρξη σημαντικού ύψους ίδιων δημοσιονομικών πόρων της ένωσης που θα διατίθενται σύμφωνα με έναν προϋπολογισμό καταρτισμένο από μία συνέλευση αντιπροσωπευτική των πολιτών των κρατών μελών της.

     Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

     • ποια ειναι η διαφορα?

      Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

      • Ασμοδαίος

       Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ελέγχου στη δημοσιονομική πολιτική, που υπόκειται σε αναθεώρηση, από το σύνολο των πολιτών της ένωσης. Στην πρώτη α. τίθεται διά παντός εκτός νόμου για όλα τα κράτη της ένωσης ένας τύπος άσκησης οικονομικής πολιτικής β. η απόφαση αυτή λαμβάνεται με τη διακυβερνητική μέθοδο, δηλαδή μέσω άνισων διαπραγματεύσεων όπως αυτές που απασχολούν αυτό το άρθρο και γ. η εφαρμογή της επιβάλλεται από ένα όργανο στο οποίο ασκείται μειωμένος βαθμός λαϊκού ελέγχου.

       Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ωραιες απαντησεις και πολιτισμενες. Θα ηθελα να δω τους υποψηφιους ολους μαζι και ζωντανα, εχω την εντυπωση οτι γενικα ωραια θα τα ελεγαν. Αντε, στις επομενες εκλογες να φτιαξουμε βιντεο!

  Λοιπον, ας πω και γω δυο σχολια:

  4. Αν στηρίζετε την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, θα εξακολουθούσατε να το κάνετε, αν η χώρα μας κατέθετε ως ευρωπαϊκή της συνεισφορά περισσότερα χρήματα από όσα της καταβάλλονται;

  Ιωακειμίδης: Ναι, η σχέση δεν είναι απλά χρηματική (δούναι-λαβείν).
  Τσακυράκης: Ανενδοίαστα, ναι. Θα το ευχόμουν κιόλας, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι είναι από τις πιο πλούσιες χώρες της Ένωσης. Όποιος βλέπει τη δυναμική μίας πολιτικής ένωσης δεν μπορεί παρά να αποδέχεται ζητήματα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.
  Χρυσόγονος: Η χώρα μας ούτως ή άλλως «καταθέτει» κατ’ ουσία περισσότερα από όσα της καταβάλλονται, διότι πρέπει να συνυπολογίσουμε τις έμμεσες απώλειες π.χ. ανταγωνιστικότητας λόγω του υπερβολικά «ισχυρού» ευρώ κ.ά. Αυτό ακριβώς πρέπει να αλλάξει.

  Ωραιος ο Ι, ακομα καλυτερος ο Τ, προβληματικη η απαντηση Χ. Πρωταπολα η ΕΕ και η ευρωζωνη δεν ειναι το ιδιο πραγμα. Δευτερον, το υπερβολικα ισχυρο ευρω λιγο επηρεαζει την Ελλαδα, μια και το εμποριο ουτως ή αλλως ειναι μικρο κομματι του ΑΕΠ μας, και το μεγαλο μερος του ειναι με χωρες εντος ευρωζωνης!

  7. Ποια η ακολουθητέα πολιτική της ΕΕ στο ουκρανικό ζήτημα; Με ποιο τίμημα;

  Ιωακειμίδης: Περίπλοκο ζήτημα. Έγιναν πολλά λάθη, χρειάζεται προσοχή.
  Τσακυράκης: Η Ε.Ε. πρέπει με ειρηνικά μέσα, ενδεχομένως με κυρώσεις και γενικά δια της διπλωματικής οδού, να συμβάλει ώστε να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
  Χρυσόγονος: Να βρεθεί συμβιβαστική λύση με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και στα δικαιώματα του ρωσόφωνου πληθυσμού.

  Βλεπω μια μανια με την εδαφικη ακεραιοτητα, που απο την μια ειναι ξεπερασμενη απο τα γεγονοτα (αποτι καταλαβαινω η Κριμαια εφυγε), και απτην αλλη δεν ξερω αν ειναι δικαιη για τους ρωσοφωνους.

  8. Υπάρχει κάποια χώρα που μπορεί ή πρέπει να ενταχθή στην ΕΕ εντός της επόμενης θητείας του Ευρωκοινοβουλίου (2014-2019);

  Ιωακειμίδης: Η Ισλανδία, εάν το επιδιώξει.
  Τσακυράκης: Η Σερβία.
  Χρυσόγονος: Δεν το βλέπω προς το παρόν.

  Να υποθεσω οτι Ι και Χ ξεχασαν την Σερβια, ή ειναι οντως κατα?!
  Ως ευχη λεμε Θαναση, γιατι, εγω την θεωρω σωστη.

  11. Τι δέον γενέσθαι για να μην επαναληφθή η ελληνική περίπτωση;

  Ιωακειμίδης: Να ολοκληρωθεί η ΟΝΕ με οικονομική, δημοσιονομική και τελικά πολιτική ένωση.
  Τσακυράκης: Περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.. Πρέπει όλοι κάποια στιγμή να λειτουργήσουμε σαν μια πραγματική Ένωση με κοινά συμφέροντα και στόχους.
  Χρυσόγονος: Να αποδομηθεί το ελληνικό κλεπτοκρατικό-δικομματικό σύστημα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ).

  περιεργως μαλλον συμφωνω με Χ περισσοτερο!
  Η αλληλεγγυη και η δημοσιονομικη ολοκληρωση δεν θα κανουν πολλα αν συνεχισουμε να εχουμε τετοιο πολιτικο συστημα.

  15. Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Ελλάδα λόγω ΕΕ; Ποιο το χειρότερο;

  Ιωακειμίδης: Η σταθεροποίηση της δημοκρατίας. Η αυστηρή πολιτική λιτότητας.
  Τσακυράκης: Το καλύτερο είναι αυτή καθεαυτήν η ένταξη της Ελλάδας στην οικογένεια της Ε.Ε., με την πολιτική, οικονομική, παραγωγική και πολιτισμική δυναμική που μας εξασφάλισε. Το χειρότερο είναι ότι η μεγάλες οικονομικές και θεσμικές δυνατότητες που παρέσχε η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. δημιούργησαν την αίσθηση εύκολου και άκοπου πλουτισμού, πράγμα που τελικά μας κόστισε πάρα πολύ ακριβά.
  Χρυσόγονος: Καλύτερο: Η εκκαθάριση του «παρασυντάγματος» της μετεμφυλιακής περιόδου με το Σύνταγμα του 1975, προκειμένου να προετοιμασθεί ο δρόμος για την ένταξη. Χειρότερο: Η υπερχρέωση και τα μνημόνια.

  Τσακυρακης δαγκωτο!

  17. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον η ΕΕ εγγυηθή τα εξωτερικά της σύνορα, θα στέλνατε Έλληνες φαντάρους στα ουκρανοπολωνικά σύνορα, αν απαιτηθή;

  Βλεπω αρκετο τσηπ τωκ εδω. Ισως θαπρεπε ναχουμε ρωτησει αν η Ελλαδα θα πρεπει να ειναι υποχρεωμενη να κανει κατι τετοιο, με την εννοια οτι πια ο ελληνικος στρατος θα ειναι υπο ευρωπαϊκη διοικηση.

  18. Είστε υπέρ ή κατά της στενότερης αμυντικής συνεργασίας εντός της ΕΕ;

  Ιωακειμίδης: Υπέρ.
  Τσακυράκης: Υπέρ.
  Χρυσόγονος: Αμυντική ναι, επιθετική όχι. Όχι στις «συμμαχίες των προθύμων» και στους πολεμοκάπηλους πλανητάρχες.

  Υπερκφυγη του Χ. Αν επεμβαιναμε στην Ουκρανια, ως οφειλαμε, θα ηταν επιθετικη ενεργεια??

  Ποιοτητα σχολιου: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply