Σάμμερ χιτ μάσαπ: DJ JoShuΑ feat. CP Cavafy [εξτέντιντ κλαμπ έντιτ]

Είπες· «Πάτερ, δος μοι το επιβάλλον μέρος της ουσίας.

Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα.
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
κ’ είν’ η καρδιά μου — σαν νεκρός — θαμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει.
Όπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα.»

Και διείλεν αυτοίς τον βίον.

Μετ’ ου πολλάς ημέρας συναγαγών άπαντα ο νεώτερος υιός απεδήμησεν εις χώραν μακράν και εκεί διεσκόρπισε την ουσίαν αυτού ζών ασώτως.

Read moreΣάμμερ χιτ μάσαπ: DJ JoShuΑ feat. CP Cavafy [εξτέντιντ κλαμπ έντιτ]

Η σχεση μισθων και ανεργιας και το παραδειγμα των παραλογων τιμων στα ταξι

Το κειμενο πρωτοδημοσιευτηκε σε λιγο συντομοτερη εκδοση στην Καθημερινη

Οι οδηγοι ταξι εχουν ενα κοινο με μεγαλο μερος των νεων εργαζομενων στην Ελλαδα και με την ηγεσια της Δημοκρατικης Αριστερας: φαινεται να αγνοουν εναν απο τους νομους με την καθολικοτερη ισχυ στην οικονομικη επιστημη

Μια απο τις χαρακτηριστικοτερες εικονες της οικονομικης κρισης στην Ελλαδα ειναι οι ουρες ταξι που περιμενουν με τις ωρες για πελατη, ειδικα την νυχτα. Η ειρωνεια του ζητηματος ειναι οτι οι ουρες δεν υπαρχουν λογω ελλειψης ανθρωπων που θελουν να μετακινηθουν. Aκομα και σε μερη οπως το Γκαζι, με πληθος ανθρωπων να κυκλοφορουν, τα ταξι μενουν αεργα. Ο λογος ειναι προφανης, οταν ολοι οι Ελληνες πιεζονται οικονομικα, το να δωσεις 15 ευρω για μια μικρη διαδρομη με το ταξι ακουγεται παρανοϊκο.

Αυτο που φαινεται να μην καταλαβαινουν τα συνδικατα των ταξι ειναι οτι οι υψηλες ταριφες που καταφεραν να αποσπασουν ως λαφυρο απο σειρα αδυναμων, ατολμων και μυωπικων ελληνικων κυβερνησεων δεν ειναι παντα ωφελιμες, ακομα και αν τους νοιαζει το στενο συμφερον της συντεχνιας τους και μονο.

Read moreΗ σχεση μισθων και ανεργιας και το παραδειγμα των παραλογων τιμων στα ταξι

Ευχάριστο νομικό διάλειμμα

Επειδή βλέπω ότι έχετε όρεξη λοιπόν, να ένα αίνιγμα ακόμα, κατά την γνώμη μου δύσκολο: Πού υπάρχει η πρώτη αναφορά σε ελευθερία της θρησκείας; Όχι κατά το νόημα, αλλά με την χρησιμοποίηση αυτής ακριβώς της ορολογίας, σε οποιαδήποτε γλώσσα, σε οποιαδήποτε εποχή. Ίσως σε κάποια από τις διακηρύξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμερικανικών Πολιτειών; Ίσως σε … Read more Ευχάριστο νομικό διάλειμμα

Ευχάριστο ζωγραφικό διάλειμμμα

Μετά την ανακοίνωση της ανεκδιήγητης, απελπιστικής και απαράδεκτης Κυβέρνησης Σαμαρά, δεν μας μένει πια τίποτε άλλο για να τα καταφέρουμε, παρά να το ρίξουμε στην τέχνη.

Σας ετοίμασα λοιπόν ένα ευχάριστο ζωγραφικό διάλειμμα από τα άγχη της καθημερινότητας. Πριν το διάλειμμα όμως, προηγείται η καθημερινότητα:

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Read moreΕυχάριστο ζωγραφικό διάλειμμμα

Ο βρεγμενος και η βροχη : Ερωτησεις/παρατηρησεις για δυναμει ψηφοφορους Συριζα

Το εχουμε ακουσει με περιπου 50 τροπους αυτες τις μερες, ο ΣΥΡΙΖΑ λεει θελει την Ελλαδα στο ευρω, αλλα οχι οπως ειναι τωρα. Θα παμε στους εταιρους μας και θα τους διδαξουμε λεει πως πρεπει να λειτουργει η Ευρωπη (“αλληλεγγυα”), τι πρεπει να κανουν με τα λεφτα τους (να τα δωσουν στον ταμια του Συριζα να τα διαχειριστει) και με τι τονο θα πρεπει να μας μιλανε (δεος και φοβο). Ειδα τον Αλεξη Τσιπρα να συνοψιζει την θεση του περιπου ως εξης:

εμεις θα αναδιαπραγματευτουμε, πρεπει να μας ψηφισει ο λαος για να μην εχουν οι εταιροι μας κυβερνηση που ειναι του χεριου τους

Εχω μια απορια. Γιατι ηταν ο ΓΑΠ “του χεριου τους”? Του υποσχεθηκαν καποιο μεγαλο ευρωπαϊκο αξιωμα? Του εδωσαν ενα μπιτονι λαδι ή εστω μια ωραια BMW? Κρατουσαν τα παιδια του ομηρους?

Read moreΟ βρεγμενος και η βροχη : Ερωτησεις/παρατηρησεις για δυναμει ψηφοφορους Συριζα

Ευχάριστο παλαιογραφικό διάλειμμα

Θα μείνουμε στο ευρώ ή όχι; Θα έχουμε κυβέρνηση μετά τις εκλογές; Θα έρθη στις 18 ο σοσιαλισμός; Πόσο καμμένος είναι ο Καμμένος; Τα ερωτήματα μάς βασανίζουν όλους μας αυτές τις ημέρες. Οπότε, ενόψει και του καύσωνα, τι καλύτερο από το να χαλαρώσουμε με κάτι ευχάριστο, ανάλαφρο και διασκεδαστικό. Όχι, δεν εννοώ ούτε τάβλι ούτε … Read more Ευχάριστο παλαιογραφικό διάλειμμα

Μεταναστευτικο προβλημα ή παλιες καλες αστοχιες της πολιτικης μας πρακτικης

Στην Καθημερινη του Σαββατου πριν τις εκλογες του Μαϊου συνοψιζονταν οι θεσεις αρκετων κομματων για βασικα ζητηματα της ελληνικης πολιτειας. Κακη εντυπωση μου ειχε κανει οτι η μεταναστευση (η “λαθρομεταναστευση” μαλλον!) ηταν ενα απο τα 5 ζητηματα που κριθηκε οτι πρεπει να μπουν στην λιστα. Ειμαστε σοβαροι, ειναι η προς Ελλαδα μεταναστευση ενα απο τα σημαντικοτερα ζητηματα για την χωρα σημερα? Φοβαμαι οτι εχουμε διαφορα ψυχολογικα φαινομενα που εμπλεκονται εδω για να καταφερουν οι Ελληνες να εχουν τοσο διαστρεβλωμενη γνωμη για το ζητημα, αλλα ενα πραγμα μου φαινεται σιγουρο: αν αναζητησουμε ψυχραιμα τα μεγαλα προβληματα της χωρας σημερα, ο ερχομος ανθρωπων μη ελληνικης ιθαγενειας στα συνορα της χωρας ειναι απο τα μικροτερα. Αν υπαρχει σημερα προβλημα για την Ελλαδα στο οποιο εμπλεκονται ανθρωποι ξενης καταγωγης (η εγκληματικοτητα τεινει να ειναι το πιο προβεβλημενο ζητημα), ο κυριος, ο μεγας, αν οχι ο μοναδικος υπευθυνος, ειναι η απουσια μεταναστευτικης πολιτικης στην Ελλαδα.

Read moreΜεταναστευτικο προβλημα ή παλιες καλες αστοχιες της πολιτικης μας πρακτικης