Συνταγματολογικά και εκλογικά άτακτα ΙΙ

Σχολίαζα μεταξύ άλλων λίγες ημέρες πριν τα του προκομμένου μας κατά Σκανδαλίδη και Παυλόπουλο εκλογικού νόμου. Του νόμου της υπερενισχυμένης αναλογικής, που τάχα θα διασφάλιζε κυβερνητική σταθερότητα. Την είδαμε την προκοπή του.

Είπαμε λοιπόν τότε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δικαιούτο το περιβόητο βραβείο των 50 εδρών, γιατί δεν είναι κόμμα ενιαίο, αλλά συνασπισμός κομμάτων, των περιώνυμων συνιστωσών.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της πολιτικής και εκλογικής σκοπιμότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα ολοκαίνουργιο ενιαίο κόμμα, που διατελεί ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως, αχωρίστως ηνωμένος ενώπιον Αρείου Πάγου και εκλογικού σώματος.

Να δω για πόσο καιρό ακόμα θα ασχολούμαι μαζί τους.

Προβλήθηκε η προσπάθεια να δικαιολογηθή η προφανής και πρωτοφανής ιδεολογική κυβίστηση των τέως πρωταθλητών της απλής αναλογικής με το επιχείρημα ότι το βραβείο των 50 εδρών απονέμεται οπωσδήποτε από τον εκλογικό νόμο. Αν όχι δηλαδή στο πρώτο κόμμα, τότε στο δεύτερο.

Διαφωνώ με την ερμηνεία αυτή.

Read moreΣυνταγματολογικά και εκλογικά άτακτα ΙΙ

Εαρινη συναντηση αναΜορφωτων και συνΙστολογων

Σημερα το βραδακυ συναντιομαστε σε μεζεδοταβερνειο βορειως του Δημου της Αθηνας. Θα ειναι ο Αθανασιος, ο Κωνσταντινος, η αφενδια μου και διαφοροι αλλοι φιλοι και εχθροι απο καθε γωνια της γης, ακομα και απο την Λευκωσια (ναι, την πρωτευουσα της μαρτυρικης μεγαλονησου). Οποιος ενδιαφερεται ας επικοινωνησει με ενδειδειγμενο μεσο (ημεηλ, τηλεφωνο, ταχυδρομικο περιστερι). Ειδικα αν … Read more Εαρινη συναντηση αναΜορφωτων και συνΙστολογων

Συνταγματολογικά και εκλογικά άτακτα

Μερικές σκόρπιες συνταγματολογικές σκέψεις της επικαιρότητας:

1. Τι διερευνά ακριβώς ο παραλήπτης μιας διερευνητικής εντολής; Σε ποιον απευθύνεται;

Ασκήθηκε κριτική κατά του Τσίπρα, γιατί έβγαλε στην γύρα την διερευνητική εντολή. Την πήγε από δω, την έδειξε από κει. Την ντάντεψαν συνδικαλιστές, την ταχτάρισαν εξωκοινοβουλευτικοί, την παίξανε στα γόνατα προσωπικότητες.

Σκοπός της διερευνητικής εντολής είναι η διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης απολαύουσας της εμπιστοσύνης της Βουλής. Εξ ορισμού λοιπόν και κατ’ ακριβολογίαν ενδιαφέρει η κοινοβουλευτική στήριξη μιας κυβερνητικής πρότασης. Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι πρόκειται για μια πολιτική διαδικασία με έντονα τα στοιχεία της διαπραγμάτευσεις. Ειδικά σε αυτές τις εκλογές, όπου το 19% της λαϊκής ψήφου έμεινε χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αποκτά άλλη βαρύτητα η διερεύνηση μιας εντολής του 2ου κόμματος προς π.χ. το 3ο, όταν αυτή συνοδεύεται από μια ευρύτερη πολιτική στήριξη, πέρα από τα όρια του εντολοδόχου, ακόμη και εξωκοινοβουλευτική. Για τον ίδιο λόγο βέβαια, μπορούμε να φανταστούμε ότι η περιφορά της εντολής και π.χ. στον Αρχιεπίσκοπο είναι εξίσου θεμιτή στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας πολιτικής συμμαχίας. Συνεπώς, χορρίμπιλε ντίκτου, καλά έκανε ο Τσίπρας.

Αντιθέτως, συνταγματικό ατόπημα θα αποτελούσε η παρουσίαση της εντολής σε πρόσωπα εκτός πολιτικής διαδικασίας, π.χ. σε αλλοδαπούς.

Παρ' ολίγον διερευνώμενος.

Το Σύνταγμα λοιπόν παρέχει λοιπόν ευρέα περιθώρια ενεργείας στον κάθε εντολοδόχο. Άλλωστε, [και] από την διαχείριση της εντολής κρίνεται και ο ίδιος ο καταληψίας-βυσματίας-πρωθυπουργευσείων.

Read moreΣυνταγματολογικά και εκλογικά άτακτα

Περί δημοσιοποιήσεως ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επί ποινικής διώξεως ΙΙ

Συνεχίζω εδώ από το προηγούμενο.

Διερωτώμασταν λοιπόν ποια είναι τα σχετικά με την ποινική δίωξη στοιχεία, των οποίων η δημοσίευση επιτρέπεται με εισαγγελική διάταξη. Υποστηρίζω ότι σαφώς μεταξύ αυτών όμως πρέπει να περιλάβουμε και την εικόνα του κατηγορουμένου. Γιατί αλήθεια, τι επιτρέπει αποτελεσματικώτερη ταυτοποίηση του δράστη και ακριβέστερη απόδοση της ευθύνης από την σύνδεσή της με ένα πρόσωπο; Γνωρίζουμε οι ίδιοι πολλούς ανθρώπους κατ’ όψιν, κανένα όμως από την διεύθυνση και το όνομά του [όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η δημοσίευση της φωτογραφίας θα υπείκη στην αρχή της αναλογικότητας, π.χ. δεν θα τελήται για ελαφρά πλημμελήματα ούτε θα διαιωνίζεται χρονικά].

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η ερμηνεία που προκύπτει από τα, όχι πολύ διαφωτιστικά πάντως, Πρακτικά της Βουλής. Εκεί, ο εισηγούμενος Υπουργός Σ. Χατζηγάκης καθορίζει ως εξής την λειτουργία της εν λόγω τροποποίησης (σελ. 2518, παρομοίως και στην σελ. 2529):

Βγάζει τις μάσκες από κοινούς εγκληματίες και προστατεύει την κοινωνία με τις διατάξεις τις οποίες περιέχει

Η διάταξη λοιπόν κατά την εισήγησή της φαίνεται σαφώς να περιελάμβανε την δημοσίευση και των φωτογραφιών των κατηγορουμένων. Κατά την γνώμη μου περισσότερη σαφήνεια στο σημείο αυτό δεν θα έβλαπτε καθόλου, ίσα ίσα.

Παρατηρώ όμως ότι, ενώ επί χρόνια δημοσιεύονται από την ΕΛΑΣ οι φωτογραφίες διαφόρων κατηγορουμένων, κανείς μέχρι τώρα δεν είχε αντιδράσει κατά τον τρόπο αυτό. Λογικά όμως το ζήτημα δεν έχει διαφορά νομικώς: αν είναι παράνομη η δημοσίευση των φωτογραφιών των εκδιδομένων, τότε είναι και αυτών ή αυτών των κατηγορουμένων. Αν είναι “διαπόμπευση” το ένα, τότε είναι και το άλλο.

Read moreΠερί δημοσιοποιήσεως ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επί ποινικής διώξεως ΙΙ

Σκέψεις ενόψει των επαναληπτικών εκλογών

Κάποτε έπρεπε να ξεσπάσει ο κόσμος και το έπραξε. Στις εκλογές της 6ης Μαϊου λειτουργήσαμε αντανακλαστικά και εξωτερικεύσαμε τα αισθήματά μας. Δώσαμε τα απαραίτητα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τώρα όμως τα ψέματα τελείωσαν. Στις επόμενες εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας. Πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά, και να πράξουμε υπέυθυνα. Ιδού κάποιες σκέψεις. Ξεκινάω με … Read more Σκέψεις ενόψει των επαναληπτικών εκλογών

Όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι, κύριε Πρόεδρε!

Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια. Την ώρα αυτή, που διεξάγεται η μάλλον τελευταία και μάλιστα άπελπις προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, σχολιάζω ένα θεματάκι Συνταγματικού που προέκυψε.

Ο ΠτΔ προσεκάλεσε στην τελευταία αυτή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, πλην ενός. Μαντεύετε τίνος.

440.000 ντροπές.

Είναι όμως αυτή η τακτική των επιλεκτικών προσκλήσεων συνταγματική; Υποστηρίζω πως όχι. [και ο Κατρούγκαλος λέει το ίδιο]

Read moreΌταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι, κύριε Πρόεδρε!

Εκλογικη αποτιμηση – Δυο λογια απο μεσομακροπροθεσμη οπτικη

Η απροσδοκητη ειδηση μεσοπροθεσμου ενδιαφεροντος που εβγαλαν οι εκλογες δεν ειναι η (μη) ανοδος της αριστερας, αλλα το γενικοτερο ξεκαθαρισμα των ρευματων που υπηρχαν στην Ελλαδα και κρυβοντουσαν απο την παντοκρατορια του δικομματισμου

Η ερμηνεια εκλογικων αποτελεσματων ποτε δεν ειναι ευκολη. Τυπικο λαθος που βλεπω ειναι να ερμηνευει κανεις τα αποτελεσματα λες και ειχαμε εναν μεμονωμενο ανθρωπο, τον Λαο, να αποφασιζει. Φυσικα οι εκλογεις ειναι πολυ ετερογενεις, εχουν τοσο διαφορετικες προτιμησεις οσο και διαφορετικο τροπο σκεψης. Ακομα και καθε ατομο μονο του κρυβει ενα μειγμα σκεψεων και κινητρων που σπανιως οδηγουν σε μονολιθικη αποψη. Σημερα μπορει να ψηφισε το κομμα Χ, αυριο μπορει να ψηφζε το Υ, γιατι μεσα του μπορει να ειναι 50% φιλος του Χ και 50% του Υ.*

Παρ’ολαυτα αν κοιταξει κανεις το αποτελεσμα των εκλογων προσεκτικα μπορει να βγαλει καποια συμπερασματα, χρησιμοποιωντας δυο τρεις βασικες αρχες. Καταρχας πρεπει να εχουμε παντα στο μυαλο μας οτι η ψηφος δεν ειναι απαραιτητα ειλικρινης, με την εννοια οτι οι ανθρωποι δεν ψηφιζουν το κομμα που πραγματικα συμπαθουν περισσοτερο. Πολλοι ανθρωποι ψηφισαν στρατηγικα το κομμα που συμπαθουν περισσοτερο (ή αντιπαθουν λιγοτερο), διαλεγοντας μονο απο εκεινα τα κομματα που πιστευουν οτι εχουν ελπιδες να μπουν στην Βουλη ή ακομα περισσοτερο να συμμετασχουν σε μια κυβερνηση. Αυτο σημαινει οτι κομματα που ειναι κοντα στο 3% (κατωφλι εισοδου στην ελληνικη Βουλη) υποφερουν απο το φαινομενο της αυτοεκπληρουμενης προφητειας (ή των πολλαπλων ισορροπιων αν θελετε τεχνικο ορο). Δεν ειναι απιθανο ενα κομμα που ξεπερναει για καποιον λογο το φραγμα των 3 μοναδων στις δημοσκοπησεις ξαφνικα να εμφανιζεται με ποσοστα πολυ πανω απο 3%.**

Για παραδειγμα, στις δημοσκοπησεις η Δραση εβγαζε συνηθως λιγοτερο απο 2%, αλλα υπηρχαν πολλοι αναποφασιστοι που σκεφτοντουσαν να την ψηφισουν ή να πανε για καποιο αλλο κομμα του ευρυτερου χωρου.

Read moreΕκλογικη αποτιμηση – Δυο λογια απο μεσομακροπροθεσμη οπτικη