Κατά της δικηγορικής αποχής

Σήμερα, τούτη την δίσεκτη μέρα, λήγει άλλη μία δικηγορική αποχή. Ευκαιρία λοιπόν να γράψω κατά της αποχής, όπως έκαναν και άλλοι καλύτεροί μου. Ούτε περί της δικηγορικής αποχής ούτε φυσικά υπέρ αυτής. Μόνο κατά.

Εξηγούμαι ευθύς αμέσως:

Το θέμα της αποχής των δικηγόρων κρίνεται νομικά σε δύο επίπεδα: α) είναι νόμιμη η περί αποχής απόφαση;, β) αν είναι νόμιμη, μπορούν να επιβληθούν σχετικώς πειθαρχικές ποινές στους παραβάτες;

Υποστηρίζω την αρνητική απάντηση και στα δύο ερωτήματα.

Daumier, Trois avocats en consultation

Read moreΚατά της δικηγορικής αποχής

Πρωταθλημα τερατολογιας : μετα την Ελευθεροτυπια, το Βημα?

Απο τοτε που σταματησε να λειτουργει η διαδικτυακη Ελευθεροτυπια δυσκολευομαι να ξυπνησω το πρωϊ. Παραδοσιακα θα πηγαινα στο enet.gr με το που ανοιγα τον υπολογιστη, θα διαβαζα τρια-τεσσερα εξαιρετικα ανακριβη κειμενα, θα μου ανεβαινε η πιεση και θα ξυπναγα μια χαρα, χωρις αναγκη καφε ή οιασδηποτε αλλης ουσιας.

Η Ελευθεροτυπια ειχε τετοια εφεση στην μπαρουφα που σκεφτομουν να στησω ολοκληρη ιστοσελιδα που να την παρακολουθει και μελεταει. Η αληθεια ειναι ομως οτι ισως ημουν υπερβολικα αυστηρος με την Ελευθεροτυπια. Η μπαρουφα ειναι διαδεδομενη γενικα στα ελληνικα ΜΜΕ και το εκνευριστικο ειναι οτι δεν μιλαμε για απλα λαθη, αλλα συστηματικο στριμωγμα και ζουληγμα των γεγονοτων ετσι ωστε να συμβαδιζουν με τα κολληματα της εφημεριδας, να μοιαζουν πιο εντυπωσιακα κτλ Παρομοιως εχουμε αρθρα γνωμης με ολοφανερα παραλογα επιχειρηματα, που ομως δημοσιευονται απλα και μονο επειδη το συναισθηματικο περιεχομενο του κειμενου συμβαδιζει με την γραμμη της εφημεριδας.

Το γιγαντιαιο κενο καθημερινης μπαρουφας που αφησε η Ελευθεροτυπια καλυφθηκε σημερα εν μερει απο το Βημα. Ξεκινω απο το πρωτο νεο της ημερας

Πώς θα μειωθούν οι μισθοί σε 4.000.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

Read moreΠρωταθλημα τερατολογιας : μετα την Ελευθεροτυπια, το Βημα?

Περί Μακεδονίας μέσω Σουδάν και Βουκουρεστίου

Τέσσερα χρόνια μετά την ανάρτηση αυτού του άρθρου λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Ειδικά ενόψει της επαπειλούμενης εκλογικής νίκης του Σαμαρά και των συν αυτώ, των “χωρίς την λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της”, των αμακεδονιστών δηλαδή, το Μακεδονικό παγιώνεται και γιγαντώνεται πάρα πάσα προσδοκία σαν ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Δυστυχώς.

Ας διευρύνουμε όμως λίγο τον ορίζοντά μας.

Μάλλον δεν έχετε ιδέα τίνος η σημαία είναι αυτή, και με το δίκιο σας:

Κλέβει την ιστορία του γείτονά του;

Read moreΠερί Μακεδονίας μέσω Σουδάν και Βουκουρεστίου

Η χωρα που δεν ηξερε να κανει φιλους

Με την διεθνη δημοφιλια του ελληνικου κρατους (ισως και του ιδιου του εθνους) να ειναι σε χαμηλα δεκαετιων, εντεινεται σε αρκετους Ελληνες η εντυπωση οτι ειμαστε αναδελφος λαος, καταδικασμενοι για παντα στο περιθωριο των παγκοσμιων πολιτικων εξελιξεων, και ακομα πιο σημαντικο, καταδικασμενοι να παιρνουμε 12 ποντους στην Ευρωβιζιον απο την Κυπρο και μονον.

Στην παρουσα κριση του ελληνικου κρατους, θελουμε δεν θελουμε, τα ερεισματα μας στο εξωτερικο επαιξαν και θα παιξουν μεγαλο ρολο. Τεραστια εντυπωση μου εχει κανει λοιπον η εντονη ελλειψη προβολης των ελληνικων θεσεων στο εξωτερικο. Στην Ουασιγκτων, στο Λονδινο ή σε οποιαδηποτε αλλη μεγαλη πολη που κυκλοφορω, ελαχιστες εκδηλωσεις της προκοπης εχω δει που να εξηγουν τα πραγματα απο την ελληνικη σκοπια και καμμια δεν εχει διοργανωθει απο το ελληνικο κρατος. Ισως οι ταγοι της πολιτειας μας θεωρουν οτι οι εταιροι μας εχουν τοσον αναγκη που θα μας βοηθανε ουτως ή αλλως. Ισως νομιζουν οτι στην Δυση η γνωμη των λαων δεν παιζει ρολο και το μονο σημαντικο ειναι να συναλλασονται με 5-6 ηγετες σε σκοτεινα δωματια· αυτος ηταν αλλωστε παντα ο αγαπημενος τροπος των ηγετων μας. Σε καθε περιπτωση οι λιγες ελληνικες φωνες που ακουγονται δεν ειναι μερος ενος ολοκληρωμενου σχεδιου προωθησης των θεσεων μας, ισα ισα συχνα πανε εναντια στα σχεδια του ελληνικου κρατους και ενιοτε τα συμφεροντα του εθνους.*

Κιομως δεν θα τα ριξω ολα στους Ελληνες πολιτικους, οπως ειναι του συρμου. Δυνατα ρευματα στην ελληνικη κοινωνια -αν οχι τα κυριαρχα- εμπνεονταν και εμπνεονται απο τις πιο μισαλλοδοξες, ξενοφοβικες και -μεταξυ μας- κακιασμενες αρχες, εις βαρος του πραγματισμου και της ενισχυσης της πατριδας.

Read moreΗ χωρα που δεν ηξερε να κανει φιλους

Υποτιμησεις και δημοσιο

Μολις Πριν λιγες μερες ειδα ενα σεμιναριο στην Παγκοσμια Τραπεζα σχετικα με την Ιορδανια και μου φανηκε σαν να μιλουσαν για την Ελλαδα των περασμενων δεκαετιων. Πεισματικα υψηλη ανεργια παρα την σημαντικη ανοδο του ΑΕΠ. Μεγαλος πληθυσμος νεων που ειναι ανεργοι και περιμενουν δουλεια απο το δημοσιο (ισως γιαυτο παραμενουν ανεργοι? ισως γιαυτο σπουδαζουν σε σχολες με μηδενικη αξια στην αγορα εργασιας?).* Υψηλη διαφθορα και αναξιοκρατια, λειτουργια της οικονομιας με βαση τις γνωριμιες· οι εντος του συστηματος (συνηθως μελη των παλιων νομαδικων φυλών) εχουν δουλεια χωρις κοπο, οι εκτος (συνηθως Παλαιστινιοι προσφυγες) φτυνουν αιμα για καθε δηναριο που βγαζουν.

Οσο το ιορδανικο δημοσιο παραφουσκωνει τις υπηρεσιες του με αργοσχολους υπαλληλους** απο την μια η οικονομια βαραινει γενικα (ολο και υψηλοτεροι φοροι απο τους ολο και λιγοτερους ανθρωπους που εμειναν εκτος δημοσιου), απο την αλλη κανεις νεος δεν ειναι διατεθειμενος πια να δουλευει στον υγιη ιδιωτικο τομεα. Ενα βασικο χαρακτηριστικο του υγιους ιδιωτικου τομεα ειναι οτι βασιζεται κυριως στις εξαγωγες. Η λυση-μπαλωμα στο προβλημα που οι επιχειρησεις εξαγωγικου προσανατολισμου ειχαν στο να προσελκυσουν καλους υπαλληλους μακρια απο το δημοσιο, ειναι οι περιοδικες υποτιμησεις.

Read moreΥποτιμησεις και δημοσιο

Περί δικαστικών λειτουργών ΙΙ

Σε προηγούμενη ανάρτησή μου για την απεργία των δικαστικών λειτουργών, εθίγησαν διάφορα ζητήματα, προβλήματα μάλλον, που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ο δικαστής giati τα κατέγραψε όπως τα βιώνει, οπότε τα αναδημοσιεύω εδώ για περαιτέρω συζήτηση (άφησα να παρέλθη αρκετός χρόνος, για να αποφορτιστή κάπως το κλίμα). Προσπάθησα επιπλέον να τα τους δώσω μια στοιχειώδη κατάταξη, ενώ έχω προσθέσει και δικά μου σχόλια.

Θα εκτιμούσα σχόλια από όλες τις πλευρές, δικαστές, λοιπούς νομικούς, παρανθρώπους μη νομικούς σε ύφος χαλαρό και παιχνιδιάρικο. Για κάποια άλλα θεματάκια που είχα σχολιάσει στο παρελθόν, δήτε εδώ, εδώ και εδώ.

[Να πω και το παράπονό μου, νομικός είμαι και γράφω συνήθως για νομικά θέματα. Οι δικαστές όμως μοιάζουν να εμφανίζωνται στα μέρη μας μόνο όταν ο λόγος είναι για τα επιδόματά τους. Ας είναι.]

Read moreΠερί δικαστικών λειτουργών ΙΙ

Καταχθόνιες δυνάμεις συνωμότησαν εις βάρος μας, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε!

Λίγες ημέρες πριν, όταν δινόταν ο υπέρ πάντων μνημονιακός αγών (ο Αγών μου, το ‘πιασες Θόδωρα το υπονοούμενο), το ιστολόγιό μας έπεσε θύμα μιας κακόβουλης επίθεσης μυστηριωδών προγραμμάτων από το ιστολογικό υπερπέραν, ειδικά κατασκευασμένων για να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν ορθολογικές εστίες αντίστασης. Τυχαίο; Δεν νομίζω… Ή απλά μπήκε στο σέρβερ ένα μάλγουερ και μας … Read more Καταχθόνιες δυνάμεις συνωμότησαν εις βάρος μας, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε!