Καινούργιες λέξεις ΙΧ

Απελευθερία: η αρνητική ελευθερία, η ελευθερία από τινος. Προσελευθερία: η θετική ελευθερία, η ελευθερία πρός τι. Προσετερότης: η ιδιότητα του απευθύνεσθαι προς έτερον. Ας πούμε, η προσετερότητα της πράξης είναι προπόθεση της εγκληματοποίησής της. Λογοστεγής: αναφέρεται σε αυτόν που έχει λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην διαβραχή από τον λόγο, ήτοι την λογική, π.χ. … Read more Καινούργιες λέξεις ΙΧ

Οι καιροι ειναι δυσκολοι, αδρανεια και αδιαφορια δεν χωρουν πλεον

Η συμπολιτευση ειναι η υπεροψια της πεποιθησεως του αλανθαστου, το βρενθος που δημιουργει η ψευδαισθηση του αναντικαταστου. Και η αντιπολιτευση δεν ειναι τιποτε αλλο παρα η κατ’επαγγελμα ασκηση της κακης πιστεως.

Το κυριον χαρακτηριστικο της πολιτικης μας ζωης ειναι οτι ενω επαινουμεν προεκλογικως τον λαον ως τον ευφυεστερον του κοσμου, οταν ελθομεν εις την εξουσιαν τον εμπαιζομεν χονδροειδως, θεωρουντες αυτον ηλιθιον. Ο δε παμπονηρος και δυσπιστος Ελλην γινεται αφελες, γητεμενον ζωος και πιστευει οτι και αν του λεχθει.

Γι’αυτο λοιπον χρειαζομαστε μια πιο ριζικη λυση…

Read moreΟι καιροι ειναι δυσκολοι, αδρανεια και αδιαφορια δεν χωρουν πλεον

Ca

Έχω ένα θείο. Ας τον πούμε Γιάννη.

Αυτή είναι μια μικρή βιογραφία του θείου του Γιάννη.

Τον ξέρουν όλοι οι φίλοι μου, κι ας τον έχουν δει μια φορά στην ζωή τους όλη κι όλη: Είχε έρθει στον γάμο μου και είχε χορέψει μόνο ένα τραγούδι.

Φυσικά μοναχός του.


Όσοι το είδαν δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.

Read moreCa

Η αγορα των ταξι, παλι

Πεντε λογια σχετικα με τα αποτελεσματα μιας πληρους απελευθερωσης στην αγορα ταξι και γιατι δεν θα ηταν τα επιθυμητα για την κοινωνια

Εδω και χρονια εχουμε στηριξει το ανοιγμα αγορων και επαγγελματων, με σκοπο την αυξηση του ανταγωνισμου και την μειωση των τιμων για τον καταναλωτη. Η Ελλαδα εχει συντηρησει παραδοσιακα ενα ευρυ πλεγμα ρυθμισεων που εμποδιζει τον ανταγωνισμο και δημιουργει προστατευμενες ομαδες που βγαζουν ολιγοπωλιακα κερδη εις βαρος της κοινωνιας. Ισως ειναι η πρωτη φορα που τα λαθη γινονται προς την αντιθετη κατευθυνση, της υπερβολικης απελευθερωσης δηλαδη.

Read moreΗ αγορα των ταξι, παλι

Περί ανακλητής βουλευτικής εντολής

Με αφορμή μερικές εύστοχες παρατηρήσεις του Ασμοδαίου, εκθέτω κάποιες σκέψεις σχετικά με τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα της Δημοκρατίας μας και, ειδικώτερα, ως προς την έννοια του ανακλητού των βουλευτών.

Πρώτα μερικά διευκρινιστικά:

Στις βουλευτικές εκλογές εκλέγουμε βουλευτές (όχι Κυβέρνηση, βουλευτές εκλέγουμε!). Στους βουλευτές αυτούς δίνουμε εντολή να μας αντιπροσωπεύσουν, εξού και η ονομασία αντιπροσωπευτικό σύστημα, εξού και η εμμεσότητα της Δημοκρατίας μας. Η εκλογή αυτή τώρα νοείται ως δύο ειδών: ως εντολή ελεύθερη, όπως η ισχύουσα, ή ως εντολή δεσμία, επιτακτική.

Ο ελεύθερος χαρακτήρας της εντολής κατά το ισχύον δίκαιο προκύπτει από το άρ. 60 παρ. 1 Συντ.:

Oι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.

Η επιτακτική εντολή από την άλλη είναι από την φύση της ανακλητή: ο εντολεύς εκλογέας δίνει μια εντολή στον εντολοδόχο βουλευτή και, αν εκείνος δεν την φέρει εις πέρας, τον παύει. Ανακαλεί την εντολή. Τον απολύει βρε παιδί μου.

Read moreΠερί ανακλητής βουλευτικής εντολής

Ο νεκρός ως νεφροδόχος

Ωλοκληρώθηκε λίγες βδομάδες πριν η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την δωρεά και την αφαίρεση οργάνων. Ο νόμος εν μέρει μεταφέρει στο εσωτερικό δίκαιο αυτήν εδώ την Οδηγία της ΕΕ. Την προσοχή συγκέντρωσε σχετικά το υπό ψήφιση άρ. 9 παρ. 2:

Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παρ. 3.

Read moreΟ νεκρός ως νεφροδόχος

Υπέρ των Αλβανών

Των μεταναστών στην Ελλάδα εννοώ, για τους άλλους δεν κόβω το χέρι μου.

[Βέβαια η απόδοση συλλήβδην σε μια εθνική ομάδα θετικών ιδιοτήτων είναι εξίσου στερεοτυπική, ισοπεδωτική και εν τέλει ρατσιστική με την αντίθετη: “οι Αλβανοί βιάζουν τις κόρες μας”. Κανείς δεν ενοχλείται όμως επαινούμενος!]

Δεν χρειάζεται δα να υιοθετήσουμε ακρότητες περί Πελασγών ή σαν κι αυτές εδώ. Οι Αλβανοί είναι ούτως ή άλλως ξαδέρφια μας. Μιλάνε μια ανάδελφον ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, σαν ένα άλλο λαό που ξέρω εδώ γύρω. Είμαστε γείτονες χίλια χρόνια τώρα (ή και πεντέξι χιλιάδες, εξαρτάται ποιον ρωτάς) και ποτέ δεν έχουμε πολεμήσει ο ένας τον άλλο σταλήθεια.

Read moreΥπέρ των Αλβανών