Μια εβδομάδα στην Πάρο: Εμπειρίες-Σκέψεις-Εικόνες

Ξενοδοχείο: Είχα διαβάσει στην ιστοσελίδα του Anezina Village Hotel στο Δρυό ότι τα διαμερίσματα (bungalow) είναι βιοκλιματικά και ότι το ξενοδοχείο δίνει μεγάλη προσοχή στο περιβάλλον. Πράγματι, με το που άνοιξε η πόρτα στο ευρύχωρο και όμορφο διαμέρισμα, χτισμένο στην παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ένιωσα ένα δροσερό αεράκι να βγαίνει. Για όσες μέρες ήμασταν εκεί δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κλιματισμό ούτε μια φορά. Η ταμπέλα στην κουζίνα που εξηγούσε ότι το ξενοδοχείο έχει ξεχωριστούς κάδους για ανακύκλωση και κομποστοποίηση με άφησε άφωνο! Η συνεχής παρουσία των ιδιοκτητών, της Μαρίας και του γιού της Σταύρου, στο ξενοδοχείο και η συνδιαλλαγή με τους θαμώνες έκανε την παραμονή Ελλήνων και ξένων να αποκτήσει  μια οικιότητα που είναι αδύνατο να βρει κανείς σε απρόσωπη ξενοδοχειακή μονάδα σαν αυτές που αρέσουν στον Σωτήρη.  Οι Αμερικανίδες που γνωρίσαμε είχαν να το λένε πως αισθάνονταν σαν φιλοξενούμενοι και όχι σαν πελάτες. Ιδιαίτερη σχέση αναπτύξαμε και με την εξαιρετική μαγειρική της Μαρίας, εγώ κυρίως με τα ρεβύθια ψημένα σε ξυλόφουρνο (που τους δίνει μια μοναδική γεύση) και το σπιτικό ψωμί της, και η γυναίκα μου με τη σαλάτα “Ανεζίνα”. Δεν είναι τυχαίο ότι Έλληνες, Αμερικάνοι, Γάλλοι, και Ρώσοι θαμώνες δέχτηκαν πρόθυμα να συμμετάσχουν στον μπουφέ που οργανώνει κάθε Δευτέρα το ξενοδοχείο. Εκεί απολαύσαμε όχι μόνο το φαγητό και το κρασί, αλλά και εξαιρετική ζωντανή μουσική με κιθάρα και μπουζούκι η οποία έκανε και τους πιο διστακτικούς να σηκωθούν για χορό. Οι Αμερικανίδες που γνωρίσαμε συμμετείχαν επίσης και στα μαθήματα Ελληνικής μαγειρικής που παραδίδει η Μαρία κάθε Πέμπτη. Δήλωσαν ενθουσιασμένες με την εμπειρία και ρωτούσαν αν τα Ελληνικά υλικά που χρησιμοποίησαν είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ.

Read moreΜια εβδομάδα στην Πάρο: Εμπειρίες-Σκέψεις-Εικόνες

Αθηνα και τουρισμος – ενα απλο τεστ τουριστικης πολιτικης (εικονογραφημενο)

Σχεδον καθε φορα που ακουω καποιον αξιωματουχο να μιλαει για τον τουρισμο της Αθηνας (ή αλλων ελληνικων πολεων*) και πώς σκοπευει να τον ενισχυσει εχω την ισχυρη εντυπωση οτι δεν ξερει για τι πραγμα μιλαει και δεν ενδιαφερεται καν να μαθει.

Τα τουριστικα πλεονεκτηματα της πολης ειναι ανεκμεταλλευτα σε τρομερο βαθμο. Ειτε λογω ιδεοληψιων, ειτε λογω οικονομικης αδυναμιας των δημων και κακης διοικητικης διαιρεσης, ειτε λογω απλης ανικανοτητας και αδιαφοριας, μερη που σε αλλες πολεις θα εφερναν μεγαλα εσοδα στην Αθηνα ειναι παρατημενα και μιζερα.

Ενας πολυ απλος τροπος να μαθουμε τι χρειαζεται να γινει στην πολη και ποια μερη εχουν ιδιαιτερο δυναμικο, ειναι με την φτηνοτερη ερευνα αγορας: ακολουθηστε εναν ευκαταστατο Αμερικανο, εναν Γερμανο και εναν Ιαπωνα τουριστα.

Read moreΑθηνα και τουρισμος – ενα απλο τεστ τουριστικης πολιτικης (εικονογραφημενο)

Αγανακτισμενοι και παραστρατημενοι

Καποιος που αγανακτει με τους αλλους με μονο σκοπο να παρει την θεση τους -χαλιφης στην θεση του χαλιφη- δεν μπορει να ειναι ιδιαιτερα πειστικος.

Yo soy indignado ειπαν αρκετοι νεοι Ισπανοι. Και γω αγανακτισμενος ειμαι, απαντησαν καμποσοι νεοι Ελληνες. Δεν μου κανει εντυπωση οτι ενα τετοιο συνθημα, περαν κομματων και κολλημενων ιδεολογιων, θα εβρισκε απηχηση σε δυο απο τις ως χτες δυναμικοτερες οικονομιες της Ευρωπης, που ειχαν ομως παραλληλα την πιο πεισματικα υψηλη ανεργια στους νεους.

Ακομα και οταν οι επισημως Αγανακτισμενοι τα μαζεψουν απο τις μεγαλες πλατειες των πολεων μας και πανε για τα καλοκαιρινα μπανια τους, η υποβοσκουσα αγανακτηση θα παραμεινει.

Ψηλαφησα τα συναισθηματα μου. Και γω αγανακτισμενος ειμαι, εδω και χρονια μαλιστα. Ειπα να κατσω να το σκεφτω ψυχραιμα, εχω λογους να τσαντιστω ή να αγανακτησω? Μυριαδες!

Αγανακτω καθε φορα που ειμαι στην Ελλαδα με την γενικευμενη και βαθια αδιαφορια που υπαρχει για τον διπλανο μας

Read moreΑγανακτισμενοι και παραστρατημενοι

Πού είναι η ρήτρα αυτοκαταστροφής;

Πουθενά.

Σύμφωνα με το άρ. 110 παρ. 1 Συντ.:

Oι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς και από τις διατάξεις των άρθρων 2 παράγραφος 1, 4 παράγραφοι 1, 4 και 7, 5 παράγραφοι 1 και 3, 13 παράγραφος 1 και 26.

[Όπου βεβαίως λησμόνησαν να περιλάβουν και το ίδιο το άρ. 110 παρ. 1 Συντ. στα μη αναθεωρήσιμα. Χοχο.]

Read moreΠού είναι η ρήτρα αυτοκαταστροφής;

Ελληνικη κριση, σεναρια εξοδου και θεματα δικαιοσυνης: Ποδκαστ με αφορμη ενα συνεδριο

Μετα απο αρκετο καιρο καταφεραμε να κανουμε παλι ενα ποντκαστ με τον Κωνσταντινο, αυτην την φορα οχι τοσο περι αφηρημενων ζητηματων, αλλα σχετικα με ενα συνεδριο περι ελληνικης κρισης που εγινε πριν δυο βδομαδες στην Οξφορδη.

[display_podcast]

Μερος πρωτο
-καποια δεδομενα για την φτωχεια στην Ελλαδα πριν την κριση και μετα (με στοιχεια απο ομιλια Π.Τσακλογλου)

-τα σεναρια εξοδου απο την κριση (με στοιχεια απο ομιλια Γ.Στουρναρα)

-τι συμβαινει με τις ελληνικες τραπεζες

-η αποψη του Ντεϊβιντ Βαϊνς και τι βλεπει να λειπει απο τις συζητησεις στην Ελλαδα

-[ο φετιχισμος με την φυσικη παραγωγη]

Μερος δευτερο
-το θεμα της δικαιοσυνης

Read moreΕλληνικη κριση, σεναρια εξοδου και θεματα δικαιοσυνης: Ποδκαστ με αφορμη ενα συνεδριο

Μικρό περί γάμου ομοφύλων

Για το θέμα του γάμου ομοφύλων είχα πει μια γνώμη εδώ, θα επανέλθω εν καιρώ, αλλά τώρα θυμήθηκα μια άλλη λεπτομέρεια.

Ένα από τα επιχειρήματα που προσάγεται προς υπεράσπιση της de lege lata νομιμότητας των γάμων μεταξύ ομοφύλων είναι ότι η διαφορά φύλου πουθενά δεν αναφέρεται στον Αστικό Κώδικα ως προϋπόθεση εγκυρότητας του γάμου. Συναφώς, δεν περιλαμβάνεται ούτε στους λόγους ακυρότητας, ακυρωσίας ή ακόμη ανυποστασίας του γάμου. Και για λόγους ασφάλειας του δικαίου, αλλά και προστασίας του ατομικού δικαιώματος του γάμου, και εδώ ισχύει ότι επιτρέπεται ό,τι δεν απαγορεύεται: εφόσον η διαφορά φύλου δεν είναι λόγος ούτε ακυρότητας ούτε ακυρωσίας ούτε ανυποστάτου, έπεται ότι δεν βλάπτει.

Δεν είναι κι άσχημο το επιχείρημα, αλλά ξέρω ένα ομορφότερο.

Read moreΜικρό περί γάμου ομοφύλων