Περί αυτεπάγγελτου διορισμού επί κακουργημάτων ΙΙ

Λέγαμε λοιπόν ότι ο αυτεπάγγελτος διορισμός συνηγόρου είναι για αυτόν υποχρεωτικός και δεν χωρούν “αποποιήσεις”, “αποδοχές” ούτε τα διάφορα παπατζολογικά “δεν ξέρω την δικογραφία”, “έχω Πολυμελές Πρωτοδικείο”, “με πονάνε οι ωοθήκες μου” και λοιπά.

Κατ’ αυτής της θέσης προβάλλονται δύο απόψεις, η μια αρκετά σοβαρή, η άλλη λιγώτερο.

Κατά την πρώτη άποψη, ο αυτεπαγγέλτως διοριζόμενος δικηγόρος δεν δικαιούται να αποδεχθή τον διορισμό του, διότι, λένε, η εντολή προς τον τέως συνήγορο εξακολουθεί υπάρχουσα και ουδέποτε ανακλήθηκε. Και μάλιστα, τυχόν αποδοχή του αυτεπαγγέλτου διορισμού θα συνιστούσε, λένε, πειθαρχικό παράπτωμα, ελεγκτέο από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο.

Για να δούμε.

Read moreΠερί αυτεπάγγελτου διορισμού επί κακουργημάτων ΙΙ

Σιχαμένη Σιχοφοβία;

Για το ΕΔΔΑ έχω πει κακίες πολλές, ας πω και μια παραπάνω σήμερα. Άλλωστε, ένα δικαστήριο που σχεδόν πάντα αξιοποιεί τις ευκαιρίες που του προσφέρουν διάφοροι θρησκόληπτοι για να επιβεβαιώση την αξία της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας δικαίως κατακρίνεται όταν μεταβάλλει την συμπεριφορά του ενόψει μιας συγκεκριμένης θρησκευτικής κοινότητας.

Η κοινότητα αυτή είναι οι Σιχ και, μα την αλήθεια, είναι από τις πλέον θρησκόληπτες (και όχι μόνο επειδή είναι δυνάμει μαχαιροβγάλτες). Αλλά τους έχω μια συμπάθεια, όχι μόνο επειδή διαχρονικά υπέφεραν ανάμεσα στην σφύρα των Μουσουλμάνων και τον άκμονα των Ινδουιστών, αλλά και εξαιτίας των τωρινών νομικών τους βασάνων.

Read moreΣιχαμένη Σιχοφοβία;

Περί αυτεπάγγελτου διορισμού επί κακουργημάτων

Σύμφωνα με το άρ. 340 παρ. 1 ΚΠΔ:

Ο κατηγορούμενος οφείλει να εμφανίζεται αυτοπροσώπως στο ακροατήριο κατά τη συζήτηση, μπορεί να διορίζει δικηγόρο ως συνήγορο για την υπεράσπισή του. Στα κακουργήματα ο πρόεδρος του δικαστηρίου διορίζει, από πίνακα που καταρτίζει κάθε χρόνο τον Ιανουάριο το διοικητικό συμβούλιο του οικείου δικηγορικού συλλόγου, υποχρεωτικά συνήγορο στον κατηγορούμενο που δεν έχει συνήγορο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το άρ. 3 παρ. 4 Ν. 3226/2004 περί νομικής αρωγής:

Ο διοριζόμενος δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή δικαστικός επιμελητής έχει υποχρέωση να δεχθεί και εκτελέσει την εντολή δίχως αξίωση προκαταβολής αμοιβής ή δικαιωμάτων.

Read moreΠερί αυτεπάγγελτου διορισμού επί κακουργημάτων

Ασφαλιστικο: νεο βιβλιο και μια ενδιαφερουσα παρουσιαση

Ενδιαφερουσα εκδηλωση για το βιβλιο του Π. Τηνιου σχετικα με το ασφαλιστικο συστημα. Μιλησαν διαφοροι οικονομολογοι και ερευνητες.

Ξεκινω με τα σχολια του Αριστου, οπως παντα μετρημενα αλλα ευστοχα και χωρις να χαριζει καστανα (ριζοσπαστικο κεντρο που λεει και ο ΓΠ). Ενδιαφεροντα τα σημεια για την ελλειψη στοιχειων αλλα ακομα περισσοτερο το θεμα των ανισοτητων που υπαρχουν στο συστημα: νεο και παλιο ασφαλιστικο, δηλαδη μεγαλες διαφορες στα οφελη που εχουν οι 60ηδες και αυτα που θα εχουν στο μελλον οι σημερινοι 30ηδες, μεγαλες ανισοτητες ακομα και μεταξυ ατομων ιδιας ηλικιας κτλ

Read moreΑσφαλιστικο: νεο βιβλιο και μια ενδιαφερουσα παρουσιαση

Η ελευθερία της έκφρασης ενώπιον του ΕΔΔΑ VΙ

Η σειρά των βαρετών αναρτήσεων συνεχίζεται με μία ακόμη. Σήμερα το πρόγραμμα έχει απόρρητο και εξύβριση.

Στην υπόθεση RADIO TWIST, a.s. κατά Σλοβακίας (Δεκ 2006) το ΕΔΔΑ έκρινε ότι παραβιάστηκε η ελευθερία της έκφρασης στην περίπτωση ενός ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος μετέδωσε υποκλαπείσα συνομιλία του Υπουργού Οικονομικών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με ένα θέμα της επικαιρότητας, την ιδιωτικοποίηση μιας κρατικής ασφαλιστικής εταιρείας. Σημειωτέον ότι η πράξη αυτή είναι στο ελληνικό δίκαιο κατ’ άρ. 370Α παρ. 3 ΠΚ κακούργημα:

Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου.

Read moreΗ ελευθερία της έκφρασης ενώπιον του ΕΔΔΑ VΙ

Καινούργιες λέξεις VIII

Χείμωντρο: Όχι θέρετρο ντε, χείμωντρο!

Λιφιστολόγος: Επειδή δασύνεται το αρχικό φωνήεν του β΄ συνθετικού, ο σχολαστικός συνιστολόγος μετατρέπει το ψιλό χειλικό στο αντίστοιχο δασύ του και απολαμβάνει την ομορφιά ενός συνθέτου που δεν ξέρει τι σημαίνει. Ας το δούμε και αυτό: Λέμε λιποτάκτης, λιπομάρτυρας, λιπένορκος, λιπόστρατος, λιποβαρής, λιπόσαρκος και φυσικά λιπόθυμος. Α, εύρηκα: λιφιστολόγος είναι ο εγκαταλιπών την συνιστολογικήν τάξιν, κάτι σαν τον Θεόδωρο δηλαδή.

Ανταγκώνας: Κάπως πρέπει να λέγεται αυτό, κάποιος ιατρικός όρος θα υπάρχη, απλώς δεν τον ξέρω. Εννοώ το εσωτερικό μέρος του χεριού στο ύψος του αγκώνα. Εκεί που γαργαλιόμαστε ντε!

Read moreΚαινούργιες λέξεις VIII

Η μεγαλυτερη επιτυχια του ελληνικου κρατους

Τα θαυματα της κοινωνικης μηχανικης και οι επιτυχιες του ελληνικου κρατιδιου του 19ου αιωνα

Πηγα προσφατα στο σπιτι του Μαρκ, παλιου Γερμανου φιλου, που δουλευει στην Παγκοσμια Τραπεζα* με σκοπο να σωσει τον πλανητη. Μια ασπρομαυρη φωτογραφια σ’ενα παλιο επιπλο μου κανε εντυπωση. Ηταν ο παππους του Μαρκ, με στολη αξιωματικου (?) των Ναζι, που ειχε επιστρεψει απο την Σιβηρια στην Γερμανια λογω τραυματισμου, και βρηκε λιγο χρονο να παντρευτει (την μελλοντικη γιαγια του Μαρκ). Ξεπερνω τα περιπλοκα συναισθηματα που πρεπει να εχει καποιος οταν παντρευεται το θλιβερο 1941. Πιο μεγαλη εντυπωση μου εκανε η τοσο μεγαλη αντιθεση μεταξυ ανθρωπων, ζωντανο παραδειγμα του θαυματος της γερμανικης κοινωνικης μηχανικης. Ο παππους απο την μια, σκοτωνει Ρωσους στην Σιβηρια για το μεγαλειο του Γερμανικου Εθνους (συνειδητα? ποιος ξερει? τι Σημασια εχει?). Ο εγγονος απο την αλλη, δουλευει σκληρα για να σωσει τους φτωχους και αποκληρους του πλανητη, τρεχοντας απο το Τατζικισταν στην Μοζαμβικη, με χιλιους δυο κινδυνους για την υγεια του (εχει πλακα να κρυβεσαι σε ενα σκοτεινο δωματιο σε καποιο -ισταν να μην σε πετυχουν οι σφαιρες του τελευταιου του εμφυλιου?) αλλα και την προσωπικη του ζωη. Δυο παρομοια ατομα απο την ιδιο χωριο και με πιθανως παρομοιο χαρακτηρα, τεραστια διαφορα για τον πλανητη.

Η Γερμανια ειναι το κατέξοχην παραδειγμα επιτυχημενης κοινωνικης μηχανικης.

Read moreΗ μεγαλυτερη επιτυχια του ελληνικου κρατους