Γρύπας μακαρονάδα;

Καταπώς φαίνεται, πριν πεθάνη πριν οι οπαδοί του γίνουν λιγώτεροι και από τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, ο Ζωροάστρης ήταν πολύ κουλ θεός. Έτσι λέει ο Βολταίρος τουλάχιστον:

il s’éleva une grande dispute sur une loi de Zoroastre, qui défendait de manger du griffon.

Read moreΓρύπας μακαρονάδα;

Αντιλαϊκα μετρα στο μικροσκοπιο: τα διοδια

Εχουμε γραψει για τον μυθο των αντιλαϊκων μετρων και τις σχετικες πλανες. Η μελετη των πλανών ειναι σοβαρα μελετημενος κλαδος της Λογικης και της Θεωριας Αποφασεων, η βικιπαιδεια εχει ολοκληρο λημμα με τις πλανες και άλλα λογικα λαθη σκεψης που εχουμε ανακαλυψει. Τελικα ομως ισως πρεπει να βρουμε μια ξεχωριστη ονομασια για την αγαπημενη πλανη των Ελληνων: καποιος αλλος θα πληρωσει.*

Συμφωνα με αυτην την πλανη καθε μέτρο που μεταφερει το κοστος χρησης μιας υπηρεσιας στους χρηστες, βαφτιζεται αντιλαϊκο! Ποιος θα το πληρωσει αν οχι οι χρηστες? Ε καποιος αλλος.

Διαβαζω στην Καθημερινη για τα διοδια

Read moreΑντιλαϊκα μετρα στο μικροσκοπιο: τα διοδια

Τα προβληματα της Ιρλανδιας και τα λανθασμενα διδαγματα της χαιρεκακιας

Δεν μπορω να πω οτι δεν περιμενα καποια οψιμη χαιρεκακια απο ατομα που εβλεπαν επι χρονια την Ιρλανδια να παρουσιαζεται ως ενα συντριπτικα δυνατο παραδειγμα επιτυχιας ενος συγκεκριμενου πακετου μετρων ή και μια ολοκληρης κοσμοθεωριας. Ο αντιλογος στους οπαδους της Ιρλανδιας ως απολυτου προτυπου ηταν μαλλον δυσκολος, ειδικα οταν η προσοχη του κοινου αποσπαται ευκολα, οι ατακες μενουν και τα λεπτα νοηματα χανονται. Στην κοινη γνωμη, μια περιπτωση θα ειναι ειτε απολυτο προτυπο ή παραδειγμα προς αποφυγη, οι λεπτες χροιες σπανιζουν.

Θα ευχομουν ομως να υπηρχε λιγη ωριμοτητα και ψυχραιμια στον δημοσιο διαλογο απο οποια οπτικη και να βλεπει κανεις το ζητημα, γιατι τελικα ειναι σημαντικο να ρωτησουμε τις σωστες απαντησεις και να βγαλουμε τα σωστα διδαγματα.

Ποιες ειναι οι βελτιστες πολιτικες για την μακροπροθεσμη αναπτυξη μιας χωρας και τι μας διδασκει η Ιρλανδια?

Read moreΤα προβληματα της Ιρλανδιας και τα λανθασμενα διδαγματα της χαιρεκακιας

Η αδεια Αφρικη, λαϊκη σοφια και γιατι ιστολογω

Κοιταζοντας τα συννεφα και διαβαζοντας μπλογκ

Χαρτης του Muenster, 1554. Πληρης, πανεμορφος, πολυχρωμος... εχει και Κυκλωπες
Σε ενα πολυ ωραιο κειμενο σχετικα με τα οικονομικα της αναπτυξης, ο Πωλ Κρουγκμαν διηγειται την ιστορια του χαρτη της Αφρικης. Απο τα αρχαια χρονια οι Ευρωπαιοι γνωριζαν την υπαρξη της υποσαχαριας Αφρικης. Κατα κανονα οι πληροφοριες για αυτες τις περιοχες ηταν απο δευτερο ή τριτο χερι, μπλεκοντας αρκετη χρησιμη γνωση με παρεφθαρμενες ιστοριες ή ακομα και πληρως κατασκευασμενες ιστοριες με μυθικα τερατα. Καποια στιγμη μετα την Αναγεννηση η τεχνη της χαρτογραφιας αρχισε να εξελισσεται ακολουθωντας την αλματωδη προοδο των τεχνικων επιστημων. Οι απαιτησεις των χαρτογραφων αρχισαν να αυξανουν, οι πληροφοριες που εμπαιναν στον χαρτη επρεπε να ειναι πληρως διασταυρωμενες. Ως αποτελεσμα οι ακτες της Αφρικης αρχισαν να περιγραφονται με μεγαλη ακριβεια. Την ιδια στιγμη ομως, το ανεξερευνητο εσωτερικο της Αφρικης ξαφνικα χαθηκε απο τους χαρτες, στην θεση του υπηρχε ενα μεγαλο κενο. Μια και οι χαρτογραφοι δεν μπορουσαν ευκολα να ξεχωρισουν την καλης ποιοτητας πληροφοριας απο τους μυθους για το εσωτερικο της Αφρικης, αποφασισαν να μην συμπεριλαβουν τιποτα. Εχουμε λοιπον ενα παραδειγμα πως τα υψηλα προτυπα μιας επιστημης που προοδευε ραγδαια οδηγησαν σε απωλεια χρησιμης γνωσης.

Read moreΗ αδεια Αφρικη, λαϊκη σοφια και γιατι ιστολογω

Η ελευθερία της έκφρασης ενώπιον του ΕΔΔΑ V

Στο σημερινό επεισόδιο ασχολούμαι με κάποιες αποφάσεις σχετικές με την δημοσιογραφική ελευθερία της έκφρασης, το παθητικό δικαίωμα πληροφόρησης και την διαφήμιση ως ελεύθερη έκφραση.

Read moreΗ ελευθερία της έκφρασης ενώπιον του ΕΔΔΑ V

Μια βραδιά στον Παναγόπουλο

Σε κάποιο από τα δοκίμιά του, ήδη τον 16ο αιώνα, ο Μονταίνι έγραφε μεταξύ άλλων, ότι « Η κοινωνία μας είναι προετοιμασμένη να μην εκτιμάει τίποτα άλλο εκτός από την φιγούρα: Σήμερα μπορείς να φουσκώνεις τους ανθρώπους με σκέτο αέρα και να τους βάζεις να αναπηδούν όπως τα τόπια».

Τα τελευταία χρόνια, καθώς μεγαλώνω, θυμάμαι όλο και περισσότερο αυτή τη ρήση του Μονταίνι, και βλέπω να επιβεβαιώνεται σχεδόν παντού πια: Στον πολιτικό, τον επαγγελματικό, τον ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό χώρο, στον χώρο της κοινωνικής συναναστροφής, στα γράμματα και, ασφαλώς, στις τέχνες. Σε όσα ακολουθούν, αναφέρομαι σε μία από τις τελευταίες, την μουσική, και μάλιστα εκείνη την διακριτή και τόσο ενδιαφέρουσα μορφή της που λέγεται «τραγουδοποιΐα». Το άρθρο αυτό ανήκει στον ίδιο κύκλο με το παλιότερο «Post μου για τον Φοίβο» και εκφράζει γενικότερες σκέψεις μου για το ελληνικό τραγούδι, με αναφορά σε έναν δημιουργό του που εκτιμώ, τον Δημήτρη Παναγόπουλο.

Read moreΜια βραδιά στον Παναγόπουλο

Περί γεωγραφικής εκλογικής ισότητας

Σύμφωνα με το άρ. 3 Ν. 3852/2010 (Σχέδιο Καλλικράτης)

3. Συνιστώνται οι εξής περιφέρειες:
α. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης. Έδρα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η Κομοτηνή. Κάθε νομός αποτελεί και περιφερειακή ενότητα και κάθε πρωτεύουσα νομού είναι έδρα της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας.«Ειδικά ο δήμος Θάσου αποτελεί ξεχωριστή περιφερειακή ενότητα»

Read moreΠερί γεωγραφικής εκλογικής ισότητας