Περί του ν.δ. 494/1970

Με το ν.δ. 494/1970 «Περί κυρώσεως της διεθνούς συμβάσεως περί καταργήσεως πάσης μορφής φυλετικών διακρίσεων» κυρώθηκε η υπ’ αριθμ. 9464 διεθνής σύμβαση, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις 07.03.1966 στην Νέα Υόρκη, ακολουθώντας τον οδό που χάραξε το ψήφισμα 1904/XVIII της Γενικής Συνέλευσης, και υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση με το ψήφισμα 2106/ΧΧ στις 21.12.1965. Κατ’ εκτέλεση της Σύμβασης ψηφίστηκε ο Ν. 927/1979, ο λεγόμενος αντιρατσιστικός, τον οποίο θα περιλάβω ερμηνευτικώς στο προσεχές μέλλον. Αλλά προτού φτάσουμε στον καρπό, ας ασχοληθούμε με τον σπόρο.

racism.jpg

Όλοι διαφορετικοί. Όλοι ίσοι. Όλοι ελεύθεροι.

Ως φυλετική διάκριση κατά την σύμβαση (άρ. 1 παρ. 1) νοείται «πάσα διάκριση, εξαίρεση, παρεμπόδιση ή προτίμηση βασιζομένη επί της φυλής, του χρώματος, της καταγωγής ή της εθνικής ή εθνολογικής [ethnic] προελεύσεως». Όπως είναι φανερό, ο ορισμός αυτός τυγχάνει στενότερος του άρ. 5 παρ. 2 εδ. α΄ Συντάγματος, καθώς δεν περιλαμβάνει την απαγόρευση διακρίσεων λόγω γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Οι κανόνες της σύμβασης δεν εφαρμόζονται για θέματα ιθαγενείας, πολιτικών δικαιωμάτων και αλλοδαπών (άρ. 1 παρ. 2-3), μια εξαίρεση που όσο περνάει ο καιρός μοιάζει απηρχαιωμένη, αν όχι νομικά, τουλάχιστον ηθικά. Στα άρ. 1 παρ. 4 και 2 παρ. 2 αναγνωρίζεται σε επίπεδο διεθνούς δικαίου η νομιμότητα των λεγόμενων «θετικών διακρίσεων», για τις οποίες θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά. Στο άρ. 3 καταδικάζεται ιδιαιτέρως η φυλετική απομόνωση (apartheid), ενώ το άρ. 5 περιλαμβάνει εκτεταμένο ενδεικτικό κατάλογο των δικαιωμάτων, των οποίων η απόλαυση οφείλει να εξασφαλιστή σε όλους χωρίς απαγορευμένες διακρίσεις.

Οι πιο ενδιαφέρουσες διατάξεις περιλαμβάνονται στο άρ. 4 της Σύμβασης. Η σύμβαση δεν περιλαμβάνει μεν διατάξεις ευθέως ποινικού ενδιαφέροντος, προβλέπει όμως στο άρ. 4 μία διεθνούς δικαίου υποχρέωση των συμβαλλομένων κρατών να απαγορεύσουν τις φυλετικές διακρίσεις με τα μέσα του Ποινικού Δικαίου, προκειμένου αυτές να λάβουν τέλος. Το ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι ότι καλούνται τα κράτη να εισαγάγουν διατάξεις εσωτερικού δικαίου που θα καθιερώνουν άμεση τριτενέργεια, ποινικά μάλιστα προστατευόμενη, ενός αμυντικού συνταγματικού δικαιώματος. Δεδομένου ότι το άρ. 25 παρ. 1 εδ. γ΄ Συντ. ορίζει ότι «Τα δικαιώματα αυτά [Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου] ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν», χρειάζεται αιτιολόγηση γιατί προσιδιάζει εδώ η άμεση τριτενέργεια. Τι κοινό υπάρχει αλήθεια ανάμεσα στην σχέση δύο οποιωνδήποτε πολιτών αφενός, του πολίτη και του κράτους αφετέρου;

Read moreΠερί του ν.δ. 494/1970

Περί κουκουλοφορίας ΙΙ

Λέγαμε διάφορα την προηγούμενη φορά, μεταξύ των οποίων ότι μόνο οι ελαφροί νομοθετούν εν θερμώ, αλλά και πάλι η πολυμήχανη κυβέρνηση του Καραμανλή του Β΄ του Μικρού πρωτοτύπησε. Υποχρεώνομαι λοιπόν να επανέλθω. Ο Υπουργός Δένδιας σε προπαγανδιστική φωτογραφία εποχής Η εισαγωγή της κάλυψης των χαρακτηριστικών του εγκληματία ως επιβαρυντικής περίστασης των βασικών αντικειμενικών υποστάσεων, π.χ. … Read more Περί κουκουλοφορίας ΙΙ

Χρηματοοικονομικος αναλφαβητισμος και δανεια

Στις παρουσες δυσκολες οικονομικες συνθηκες ειναι πολυ λογικο να αναζητουμε τον Μεγαλο Υπευθυνο για ολα τα δεινα μας. Και θα δειτε στα ΜΜΕ να προσφερονται απλοχερα διαφοροι αποδιοπομπαιοι τραγοι. Ειτε ειναι ατομα που βρεθηκαν κατα λαθος στο στοχαστρο (βαφτιζονται πια golden boys οποιοιδηποτε κακομοιροι εχουν μισθο λιγο υψηλοτερο του μεσου), ειτε στελεχη που προκαλουν πραγματικα με την συνεχιζομενη απληστια τους (βλεπε το σκανδαλο με το μπονους που εδωσαν στον εαυτο τους οι αμετανοητοι διοικητες της χρεοκοπημενης AIG), το φιλοθεαμον κοινο ζηταει αιμα και τα ΜΜΕ το προσφερουν.

Δεν θα μπω σε λεπτομερειες σχετικα με το ποση ευθυνη φερει ο καθε εργαζομενος στην Ουωλ Στρητ ή οι ρυθμιστες των αγορων (βλεπε κεντρικες τραπεζες και εποπτικες αρχες) για την κατασταση στην οποια ηρθαμε. Οσο και αν καταλαβαινω την ανθρωπινη αναγκη για αμεση αποδοση ευθυνης και τιμωρια στους ενοχους, το ζητημα ειναι πολυπλοκο και δεν σηκωνει προχειρες συζητησεις καφενειου.

Αυτο ομως που μπορουμε να πουμε με σιγουρια και φαινεται να μην ακουγεται καθολου στα ΜΜΕ ειναι οτι υπαρχει αναγκη για καλη και συστηματικη χρηματοοικονομικη εκπαιδευση των πολιτων. Ο μεσος δυτικος πολιτης προβαινει καθε χρονο σε χρηματοοικονομικες συναλλαγες που δεν μπορουσαν καν να φανταστουν οι παππουδες μας. Στεγαστικα δανεια, επιχειρηματικα, καταναλωτικα, συνταξιοδοτικα επενδυτικα πλανα, επενδυσεις σε ακινητα, ομολογα, μετοχες, παραγωγα. Ολα αυτα τα προϊοντα δεν ενδιαφερουν μονο τους μανιακους με τον τζογο, ειναι χρησιμοτατα εργαλεια για τον σχεδιασμο ενος ομαλου και υγιους οικονομικου μελλοντος για καθε πολιτη.

Και ομως, ενω κρινουμε οτι οι τεχνολογικες εξελιξεις στην πληροφορικη πρεπει να διδασκονται στα σχολεια, οι ραγδαιες εξελιξεις στον χρηματοοικονομικο κλαδο που εχουν ανοιξει ταυτοχρονα δυνατοτητες ατομικης ευημεριας αλλα και καταστροφης, ευκαιριες για σταθεροποιηση της οικονομικης μας ζωης και εξασφαλιση απο καθε λογης κινδυνους οσο και κινδυνους για πληρη χρεοκοπια, θεωρουνται στην καλυτερη περιπτωση κατι εξωτικο και αχρηστο. Στην χειροτερη περιπτωση βεβαια θεωρουνται του διαβολου πραγματα ή του καπιταλισμου, που στα μυαλα μερικων ισουνται.

Read moreΧρηματοοικονομικος αναλφαβητισμος και δανεια

Οικονομικη κριση: συναινεση ή ανευθυνοτητα

Τα εξι σημεια του πρωθυπουργου για την αντιμετωπιση της οικονομικης κρισης και πως δεν φαινεται να μπορουν να βοηθησουν

Μιλουσα με εναν ωραιο ταξιτζη σημερα το πρωι ερχομενος απο το αεροδρομιο και λεγαμε ποσο ενοχλητικο ειναι το φαινομενο στην Ελλαδα να εχουμε προωρες εκλογες καθε τρεις και λιγο. Οποτε νομιζει η κυβερνηση οτι θα κερδισει, τις κηρυσσει, οποτε νομιζει η αντιπολιτευση οτι εχει ελπιδες να κερδισει, τις ζηταει κατευθειαν “για το καλο της χωρας”. Ζηλευει κανεις τις χωρες που η εννοια των προωρων εκλογων απλα δεν υπαρχει (εχει γινει ποτε προωρη εκλογη προεδρου στις ΗΠΑ?).

Το μακροπροθεσμο οικονομικο προβλημα της Ελλαδα το εχουμε αναλυσει, ειναι κατα βαση δημοσιονομικο, το κρατος ξοδευει περισσοτερα απο οσα εχει και τα ξοδευει μαλιστα με τον χειροτερο τροπο. Το να εχουμε εκλογες καθε τρεις και λιγο επιτεινει το προβλημα, με την γνωστη μανια των πολιτικων να ξεσκιζουν τον κρατικο κουμπαρα λιγο πριν την τελικη ευθεια.

Βρισκω λοιπον μαλλον ανευθυνο απο το ΠΑΣΟΚ και την αντιπολιτευση να κραυγαζουν για προωρες εκλογες, ειδικα με αφορμη μια κριση που η κυβερνηση προφανως δεν ξεκινησε και περισσοτερο οταν φαινεται να υποσχονται ακομα πιο ανευθυνη πολιτικη αν εκλεγουν. Θα περιμενε κανεις να κριτικαρουν την τρομερη ελλειψη κρατους και ηγεσιας σε μια τοσο δυσκολη στιγμη, θα περιμενε κανεις να εναντιωθουν στην προσφατη κυβερνητικη τακτικη να σκορπιζει χρηματα σε οποια συντεχνια κλεισει εναν αυτοκινητοδρομο, περιφερειακο συνοριακο περασμα, πανεπιστημιο ή εστω απειλησει να κανει καταληψη σε καποιο περιπτερο τελοσπαντων.

Θα περιμενε ομως κανεις και ενα σχεδιο απο την κυβερνηση που να εχει καποιο νοημα. Ο πρωθυπουργος παρουσιασε εξι σημεια στα οποια αποτι καταλαβα ζητει συναινεση των κομματων.

Read moreΟικονομικη κριση: συναινεση ή ανευθυνοτητα

Το χάλκεον χέρι

Για μία ακόμη φορά ωπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ασκήσεις ενάεριας περιπολίας μάχης και εγγύς βομβαρδισμού εναντίον κατοικημένων ελληνικών νήσων. Ένα τμήμα της δύναμης εισβολής αποκόπτει τον στόχο και περιπολεί, ενώ το άλλο προσεγγίζει την νήσο και την προσβάλλει. Ασκήσεις εγχειριδίου. Ο μιθριδατισμός μας λειτούργησε και αυτήν την φορά, η ψυχραιμία πρυτάνευσε. Δηλαδή, δεν έγινε τίποτε. … Read more Το χάλκεον χέρι