Περί της πορνογραφίας ανηλίκων

Για μία φορά ακόμη θα υπερασπιστώ τύποις μεν μια όχι πολύ συμπαθητική κατηγορία συμπολιτών μας, κατ’ ουσίαν δε τα ατομικά μας δικαιώματα, όπως εξειδικεύονται στο Ποινικό Δίκαιο.

Περί πορνογραφίας ανηλίκων λοιπόν ο λόγος και θα εκθέσω κάποιες σκέψεις για το οικείο άρ. 348Α ΠΚ, αντιπαρερχόμενος τον πειρασμό να σχολιάσω τον νέο μπαμπούλα του διαδικτύου, τους ηρωικούς ηλεκτρονικούς υπεραστυνομικούς, τα ανθρωπόμορφα τέρατα που συλλαμβάνουν και τους τερατόμορφους ανθρώπους που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους από τηλεοράσεως και ιστολογοσύνης.

Read moreΠερί της πορνογραφίας ανηλίκων

Ευρωπαϊκές Διαβουλεύσεις Πολιτών 2009

Μας εσταλη απο το Οικονομικο Πανεπιστημιο και ως αγαπωντες τις διαβουλευσεις και τις ερευνες σας το προωθουμε

Οι “Ευρωπαϊκές Διαβουλεύσεις Πολιτών 2009” (ECC09), είναι μια πρωτοβουλία που σε μεγάλο βαθμό θα στηριχθεί στην ηλεκτρονική διαβούλευση.

Πρόκειται για ένα Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου πολίτες από κάθε μία από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης στην Εθνική Διαβούλευση Πολιτών στην χώρα τους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες σε αυτόν τον μοναδικό και χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις διάλογο θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να διαμορφώσουν κοινά οράματα για το μέλλον της Ευρώπης και να καταλήξουν σε προτάσεις προς αυτούς που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Read moreΕυρωπαϊκές Διαβουλεύσεις Πολιτών 2009

Το προβλημα της σταθμευσης, το κοινο καλο και και πως να (μην) το προωθειτε με ιδιωτικες επενδυσεις

Τα δεντρα δεν ειναι παντα ιερα ουτε ολες οι αντιδρασεις των πολιτων δικαιες. Αλλα οι δημοσιες αρχες εχουν ακομα πολυ δρομο να διανυσουν για να πεισουν οτι ξερουν τι κανουν.

Η τελευταια κινηση του δημου αθηναιων να ξεκινησει εργο υπογειου χωρου σταθμευσης σε συμπαθητικο αλσυλιο του κεντρου, κοβοντας καμποσα δεντρα στην διαδικασια, εχει σηκωσει πολλες αντιδρασεις.

Πρεπει να ξεκαθαριστει οτι οι αντιδρασεις απο μονες τους δεν σημαινουν τιποτα. Οι πολεις ειναι πληρως τεχνητα περιβαλλοντα, φτιαγμενα απο ανθρωπους και μαλλιστα περισσοτερο με διαδοχικα μπαλωματα παρα με ενα ενιαιο σχεδιο. Παραλληλα οι αναγκες μας μεταβαλλονται. Ειναι απαραιτητο λοιπον σε μια δυναμικη πολη να γινονται συνεχως εργα. Τα εργα αυτα παντα θα εχουν καποιες αντιδρασεις γιατι απλουστατα σε ενα συστημα που συναντωνται οι ζωες και οι αναγκες τοσων ανθρωπων δεν γινεται να εχουμε ολοι τα ιδια συμφεροντα και γουστα.

Το οτι κοβονται δεντρα παλι δεν λεει κατι απο μονο του. Φανταστειτε να υπαρχει ενα πευκο στην μεση της πορειας της λεωφορου Κηφισσιας και ο δρομος να πρεπει αναγκαστικα να λοξοδρομει σε εκεινο το σημειο. Το κοψιμο του δεντρου θα επιτρεψει ευθυγραμμιση του δρομου που θα φερει τετοιο οφελος σε μειωση κινησης και ρυπανσης που καποιος πρεπει να ειναι ολιγοφρενης για να διαφωνησει. Παρομοια περιπτωση ειχαμε νομιζω με το κομματι της Αττικης οδου που περναει απο τον Υμηττο. Μπορει να κοπηκαν καποια δεντρα και να ενοχληθηκαν καποιοι κατοικοι της περιοχης, αλλα το οφελος για την Αθηνα ειναι τεραστιο. Ειχαμε εξοικονομηση χρηματων για βενζινη, λιγοτερο χαμενο χρονο στην κινηση και οπωσδηποτε μειωμενες εξωτερικοτητες στους υπολοιπους Αθηναιους, δηλαδη λιγοτερη ρυπανση απο τα αυτοκινητα που εως τοτε επρεπε να παιρνουν κεντρικοτερους δρομους με μεγαλυτερη συμφορηση και περισσοτερους κατοικους να αναπνεουν τα καυσαερια.

Το προβλημα της σταθμευσης στο κεντρο της Αθηνας ειναι οξυ. Ακομα και αν εφαρμοστουν διαφοροι τροποι περιορισμου της αναγκης για ΙΧ (πεζοδρομοι, καλυτερα ΜΜΜ), των οποιων η αναλυση ειναι εξω απο τον σκοπο αυτου του κειμενου, ειναι φανερο οτι εχουμε αναγκη απο περισσοτερους στεγασμενους χωρους σταθμευσης.

Read moreΤο προβλημα της σταθμευσης, το κοινο καλο και και πως να (μην) το προωθειτε με ιδιωτικες επενδυσεις

Hyperbolic discounting: Επιχείρημα για κρατικούς περιορισμούς στο κάπνισμα?

Σε ένα σχόλιό του στο προηγούμενο κείμενο του SG για το κάπνισμα, ο Pelerin εξέφρασε την άποψη ότι ένας ορθολογικός άνθρωπος μπορεί να επιλέξει ένα προσδόκιμο 70 ετών ως καπνιστής παρά 80 ετών χωρίς να καπνίζει, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει τη χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε τέτοια προχωρημένη ηλικία. Εφ’ όσον αυτή η επιλογή είναι ορθολογική αυξάνει την ευημερία του ατόμου, και άρα δεν έχει το κράτος το δικαίωμα να προσπαθεί να τον κάνει να περιορίσει το κάπνισμα. Αν και η άποψη αυτή φαίνεται αρχικά λογική, αγνοεί τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών στους τομείς της ψυχολογίας, καθώς και των behavioral και experimental economics, σχετικά με το πώς οι άνθρωποι αποτιμούν μελλοντικά συμβάντα.

Είναι κοινώς αποδεκτή η άποψη ότι η ικανοποίηση που νιώθει κανείς τώρα για ένα θετικό μελλοντικό συμβάν μειώνεται όσο περισσότερο αυτό το συμβάν απομακρύνεται στο μέλλον. Όπως λέει και ο λαός μας, “ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι”. Στην οικονομική ορολογία λέμε ότι people discount the future. Το μεγάλο ερώτημα όμως, με σημαντικές επιπτώσεις, είναι το πώς μειώνεται η ικανοποίηση όσο η χρονική απόσταση αυξάνεται. Με μαθηματική ορολογία, τι είδους συνάρτηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς για να περιγράψει σωστά αυτήν την αντίστροφη σχέση?

Μέχρι πρόσφατα, η υπόθεση ήταν ότι οι άνθρωποι ακολουθούν το λεγόμενο exponential discounting λόγω της εκθετικής μορφής της συνάρτησης, η οποία υποθέτει ότι ο ρυθμός μείωσης της ικανοποίησης από την απομάκρυνση ενός συμβάντος στο μέλλον είναι σταθερός.  Το κύριο χαρακτηριστικό του exponential discounting είναι ότι οι προτιμήσεις των ανθρώπων είναι διαχρονικά συνεπείς. Παραδείγματος χάριν, ας υποθέσουμε ότι ρωτάμε κάποιον αν προτιμά 1000 ευρώ σε 12 μήνες ή 1100 σε 13, και εκείνος απαντάει 1100 σε 13. Αν οι προτιμήσεις του ατόμου είναι σύμφωνες με το exponential discounting και την τελευταία μέρα του 12 μήνα τον ξαναρωτήσουμε αν θέλει να πληρωθεί την επόμενη μέρα ή να περιμένει άλλον ένα μήνα, τότε εκείνος θα προτιμήσει να περιμένει όπως είχε αποφασίσει αρχικά πριν ένα χρόνο. Με άλλα λόγια, τα 100 ευρώ υπερβαίνουν το κόστος της καθυστέρησης κατά ένα μήνα άσχετα από το πότε το άτομο λαμβάνει την απόφαση.

Read moreHyperbolic discounting: Επιχείρημα για κρατικούς περιορισμούς στο κάπνισμα?

Η Υγεια των Ελληνων – καπνισμα, παχυσαρκια και αλλα εγκληματα

Η δημοσια υγεια ειναι αντιμετωπη με πιεσεις που απειλουν να γινουν μεγαλο βαριδι στο κοντινο μελλον μας. Πως οι ατομικες μας επιλογες μας σκοτωνουν και πως το κρατος δεν βοηθαει.

Συχνα εχουμε κριτικαρει σε αυτο το ιστολογιο την ταση των Ελληνων να αποποιουνται την ατομικη ευθυνη απο πανω τους αλλα και να εχουν ιδιαιτερα μυωπικο χαρακτηρα τους. Ενας τομεας που αυτο φερνει τεραστιες ζημιες ειναι το θεμα της Υγειας. Οι Ελληνες ζουνε, διατρεφονται και καπνιζουν σαν να μην υπαρχει αυριο ή χειροτερο λες και βρεθηκαν τυχαια στο σωμα τους και περιμενουν να το ανταλλαξουν συντομα με καποιο αλλο.

Κανουμε τρομερα καθιστικη ζωη (οι Αθηναιοι πρεπει να ειναι οι πιο αγυμναστοι κατοικοι της ΕΕ, οι πιο φανατικοι χρηστες ΙΧ κτλ), απροσεκτη διατροφη (η κρεοφαγια, που δεν ανηκει στην παραδοσιακη ελληνικη διατροφη, ειναι παρα πολυ ψηλα. Το κοστος του κοκκινου κρεατος και του λιπους που καταναλωνουμε ειναι πολυ μεγαλο και φαινεται φανταζομαι στα προβληματα βαρους και καρδιας που εχουν τοσοι 40ηδες, ενω και οι γυναικες δεν την εχουν γλυτωσει), κουτη υπερκαταναλωση αλκοολ (ειδικα στα βαρια και ακομα και νοθευμενα ποτα που σερβιρουν κατα κανονα τα κλαμπ) και βεβαια το καταστροφικο καπνισμα… Ακομα και οταν τελικα αρρωσταινουμε δεν επισκεπτομαστε τον γιατρο οταν πρεπει, δεν πειθαρχουμε στις οδηγιες του, καταπινουμε ο,τι φαρμακα βρουμε.

Ολα αυτα οδηγουν στο να ειμαστε οι πιο παχυσαρκοι στην Ευρωπη και ακομα χειροτερα οδηγουν τελικα στο προσδοκιμο επιβιωσης των Ελληνων που παραδοσιακα ηταν πολυ υψηλο, να πεφτει σιγα σιγα σημαντικα κατω απο τους μεοσογειακους γειτονες μας. Οι Ελληνες προβλεπεται ας πουμε το 2050 να εχουν προσδοκιμο ζωης 80,3 χρονια εναντι 82,7 των Γαλλων, οι Ελληνιδες 85,1 εναντι 89 των Γαλλιδων. Και ολα αυτα χωρις να υπολογιζουμε την ποιοτητα ζωης, που ειναι φυσικα πολυ χαμηλη για εναν χρονιο καπνιστη πχ.

Read moreΗ Υγεια των Ελληνων – καπνισμα, παχυσαρκια και αλλα εγκληματα

Απόφαση της Πλατειάς Ολομέλειας της 24 του Γενάρη

Έδοξε τη Αναμορφώσει και τω Συνιστολογίω

Βαράκος Οβάμας πλανητάρχει,

Κωνσταντίνος Αρχιτελετάρχης του συνιστολογικού ιερατείου και Ιερός Δράκων της καταχθονίου συνιστολογήσεως προήδρευε,

SG εγραμμάτευε, επρυτάνευε, εσφουγγάριζε,

Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος έφερνε καφέδας και εγκρίνιαζε,

KT εκιθάριζε και συνέγραφε ερωτόπληκτες πραγματείες,

Μιχαήλ εδούλευε το κομπρεσέρ εις Αριζόνα,

Ε π ε ι δ ή τα συνιστολογικά εγκλήματα διαμορφώνονται εθιμικώ δικαίω,

Ε π ε ι δ ή ο συνιστολόγος “Κενσάι” διέπραξε το συνιστολογικό αδίκημα της διαγραφής σχολίου του σχολιαστή “Servitoros” στις 21 Δεκ 2008,

Ε π ε ι δ ή οι συνιστολογικές ποινές έχουν καταστρωθή στο Ποινολόγιο του Συνιστολογίου,

Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν

Επιβάλλομεν στον συνιστολόγον “Κενσάι” τας κάτωθι ποινάς σωρευτικώς:

Read moreΑπόφαση της Πλατειάς Ολομέλειας της 24 του Γενάρη

Professor Dr. Dr. Sherlock Holmes

Το ξέρω ότι το εκλεκτό κοινό της αΜ/σΙ αναρωτιέται και γι’ αυτό θα σας το πω ευθύς αμέσως: ήταν ένα δύσκολο break που λένε και στο χωριό μου. Μάλωσα με ανέραστους μεσόκοπους που καβαλάνε τα πεζοδρόμια με τα τζιπ τους, με έφαγε η ορθοστασία σε ένα “ρεβεγιόν” που με πήγαν σηκωτό μετά από χρόνια και έμαθα ότι δεν είμαι παρά ένας προβοκάτορας διαδικτυακός περιπτεριούχος της ΦΙΣ. Ήλπιζα ότι με την επιστροφή μου στο μίζερο χωριό μας θα ηρεμούσα κάπως. Και τότε απήγαγαν τον Περικλή Παναγόπουλο. Ένας φίλος από τα παλιά, που δεν μου αναγνώριζε ποτέ καμμία άλλη ιδιότητα πέραν της δικηγορικής, με πήρε τηλέφωνο το βραδάκι και μου ανακοίνωσε υπερήφανος για τις φρέσκιες του ιδέες: “βάλε να δεις τις ειδήσεις στο ίντερνετ – έβγαλαν και συναδέλφους σου”. Στην απάντησή μου “και ποιος θέλει να ακούσει τηλεοπτικούς δικηγόρους να ψαρεύουν πελάτες;” απάντησε όλο καμάρι: “όχι ρε, εγκληματολόγοι είναι οι άνθρωποι¨. Αντιστάθηκα όσο μπορούσα, αλλά υπέκυψα: ξυπνάω το πρωί, φτιάχνω καφέ και πέφτω με τα μούτρα στον Ευαγγελάτο. Να δούμε τι θα πουν και οι συνάδελφοι…

Και τότε νοστάλγησα τους παραδοσιακούς δικηγόρους που μας ανοίγουν τα μάτια από τα δελτία ειδήσεων. Τι είναι αυτό, άραγε, που κάνει έναν άνθρωπο που έχει γράψει ένα διδακτορικό να βγαίνει στα κανάλια και να ανακοινώνει στο λαό ότι “δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα”; Όχι ότι δεν είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δήλωση – αρκεί να της αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο. Για παράδειγμα, αναρωτιέμαι συχνά γιατί δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα. Επειδή δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι και, κατά συνέπεια, τέλειοι εγκληματίες; Επειδή τίποτα δεν είναι τέλειο σε αυτόν τον κόσμο; Επειδή είναι θεωρητικώς δυνατόν, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τέλειος εγκληματίας; Επειδή τα κριτήρια για την τελειότητα ενός εγκλήματος είναι πολύ αυστηρά και δεν αρκεί απλώς να μην συλληφθείς όπως έχει συμβεί τόσες και τόσες φορές; Τώρα που το σκέφτομαι ίσως και να μην είναι όσο θλιβερά και ανέπνευστα κοινότοπη νόμιζα αυτή η φράση. Αλλά, ευτυχώς, υπάρχει και η ανάλυση της επιστημονικής ορολογίας που κρατά το επίπεδο της συζήτησης σε υψηλά επίπεδα. Μάθαμε, για παράδειγμα, ότι η επιλογή, παρακολούθηση κλπ κλπ του υποψηφίου θύματος λέγεται θυματοποίηση, “όπως λέμε στην εγκληματολογία¨. Πέρα από το αν είναι ακριβές ή όχι αυτό, η μαγική φράση είναι αυτό το “όπως λέμε στην εγκληματολογία¨. Διότι οι μη εγκληματολόγοι όταν λένε “θυματοποίηση” εννοούν κυρίως “σεξουαλική διέγερση”: πχ “και περνάει μια ξανθιά με ένα μίνι, μεγάλε – πωπω θυματοποίηηηησηηη”.

Ακολούθως μάθαμε ωραία πράματα για το πως πρέπει να γίνονται οι έρευνες, για το τι σκέφτεται η αστυνομία και, κυρίως, για τον επαγγελματισμό των δραστών. Αυτό που με εξέπληξε ήταν ότι, τελικά, οι απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου ήταν “επαγγελματίες”. Και πάλι, η δήλωση είναι ενδιαφέρουσα αν κάνεις τον κόπο να της αφιερώσεις λίγο χρόνο. Για παράδειγμα, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον επαγγελματία και τον ερασιτέχνη απαγωγέα; Ο ερασιτέχνης έχει κι άλλο επάγγελμα όπως οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές;

Read moreProfessor Dr. Dr. Sherlock Holmes