Κατά της δημοσίευσης των ονομάτων και φωτογραφιών των κατηγορουμένων

Με αφορμή την πραγματικά ανατριχιαστική υπόθεση παιδικής πορνογραφίας/σεξουαλικής κακοποίησης που συγκλονίσε τον τόπο πριν από λίγο καιρό θυμηθήκαμε διά των εκπροσώπων μας που εμφανίζονται στα δελτία των 8 τη διάταξη που επιτρέπει τη δημοσίευση των ονομάτων των κατηγορουμένων για τέτοιες υποθέσεις. Φυσικά, δεν συγκλονιστήκαμε -κρίνοντας πάντα από τις αντιδράσεις των εκπροσώπων μας- όσο ταραχτήκαμε από τις αγωγές του Βγενόπουλου και την τιμή του γιαουρτιού αλλά αυτό ίσως και να είναι θετικό: πριν από λίγα χρόνια θα απορούσαμε που κάτι τέτοιο συνέβη στην Ελλάδα λες και η παιδεραστία βρίσκεται στα γονίδια των φράγκων και των βαρβάρων μονάχα. Τα ονόματα δημοσιεύτηκαν τελικά αλλά οι λαϊκοί ήρωες της αγαπημένης μας ηλεκτρικής συσκευής επιμένουν: πρέπει να δημοσιεύονται και οι φωτογραφίες και μάλιστα σε περισσότερες περιπτώσεις εγκλημάτων. Αφενός μεν συχνά συμβαίνει να έχουμε ομολογίες και ατράνταχτες “επιστημονικές” αποδείξεις αφετέρου δε σε πολλές χώρες με “αναπτυγμένο νομικό πολιτισμό” έτσι γίνεται. Ας το δούμε λίγο πιο προσεχτικά το ζήτημα.

Ι. Κάθε άνθρωπος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του. Η ενοχή αποδεικνύεται στα και ανακοινώνεται από τα δικαστήρια. Αυτή είναι μία αρχή που θεωρείται λίγο-πολύ αυτονόητη και δεν αμφισβητείται στις μέρες μας. Όταν κάποιος, λοιπόν, συλλαμβάνεται παραμένει αθώος μέχρι της ανακηρύξεώς του ως ενόχου από το δικαστή του ακόμα κι αν συνελήφθη με το όπλο στα χέρια και το κεφάλι του θύματος στην ποδιά του.”Μα”, θα εξανίσταντο οι Πάνοι Σόμπολοι τούτου του κόσμου, “ο ένοχος ομολόγησε”. Η ομολογία δεν αποτελεί απόδειξη ενοχής κατά τη δικονομία μας και αυτό όχι μόνο για λόγους αρχής: μπορεί κανείς να ομολογήσει ένα έγκλημα για μία σειρά από απολύτως κατανοητούς λόγους. Μία μητέρα ομολογεί για να σώσει το γιο της, ένας μοναχικός γέροντας για να σώσει ένα νέο παιδί, ένας ήδη φυλακισμένος εγκληματίας για να “βγάλει την υποχρέωση” απέναντι σε ένα συνάδελφο, ένας αθώος απλά και μόνο επειδή απειλήθηκε κοκ. “Έστω”, θα επιμείνει ο διαλογικός μου αντίπαλος, “αλλά αποδείχθηκε επιστημονικά ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος πυροβόλησε με το όπλο που σκότωσε το θύμα”. Τα αποδεικτικά μέσα, απαντώ εγώ, αξιολογούνται από τους ειδικούς και τους δικαστές. Και αυτό γίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, σε δημόσιες συνεδριάσεις, και όχι στα γραφεία των ανακριτών ή στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανάμεσα στους τελευταίους και τους δημοσιογράφους φίλους τους. Εδώ, ας μου επιτραπεί μία παρέκβαση: θα θυμηθεί κανείς ότι η ανάκριση είναι μυστική; Ρωτώ τόσο τους δικαστές όσο και τους δικηγόρους. Διότι το γεγονός ότι καταθέσεις και αποδεικτικά μέσα φθάνουν στα δελτία ειδήσεων και αξιολογούνται στις τηλε-δίκες δεν μοιάζει να απασχολεί κανέναν. Ούτε η δήλωση του τρισχαριτωμένου γκριζομάλλη πανσόφου σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος γιατί όλοι έχουν πρόσβαση στις δικογραφίες και δεν πρόκειται να πάψουν να το κάνουν. Εγώ προτείνω να καταργηθεί και ο ΚΟΚ – αυτόν κι αν τον παραβιάζουν όλοι. Η προστασία των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και η μη ενοχοποίηση και διαπόμπευσή του πριν τη δίκη του είναι εκ των ων ουκ άνευ για μία πολιτισμένη χώρα. Κι αν κάποιες άλλες πολιτισμένες χώρες πράττουν αντίθετα, κάνουν πολύ άσχημα και διακινδυνεύουν το status τους ως τέτοιων. Επιπροσθέτως, αρχίζω να νιώθω ότι η έννοια “χώρα με νομικό πολιτισμό” γίνεται όλο και πιο δύσχρηστη στις μέρες μας: η Μ. Βρετανία, για παράδειγμα, με την μακρά παράδοσή της, τα έχει κάνει θάλασσα στον τομέα των δικαιωμάτων των συλληφθέντων/κατηγορουμένων (λίγο έλειψε να πέσει η κυβέρνηση με την επέκταση της κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγορίας) υπό το κράτος του φόβου για την τρομοκρατία. Συνελόντι ειπείν, υπάρχουν πολύ καλοί θεσμικοί και πρακτικοί λόγοι για να αφήσουμε την κρίση της ενοχής των κατηγορουμένων για τις αίθουσες των δικαστηρίων και να μην τους περιφέρουμε ως εγκληματίες στα δελτία ειδήσεων.

Read moreΚατά της δημοσίευσης των ονομάτων και φωτογραφιών των κατηγορουμένων

Πάρις και Ραδάμανθυς

Έστω ότι υπάρχουν δύο δικαστές, ο Ραδάμανθυς και ο Πάρις. Ο Ραδάμανθυς είναι ο σόφος δικαστής του Άδη. Η απέραντη σοφία του του επιτρέπει όχι μόνο να εκδίδη πάντοτε δίκαιες αποφάσεις, αλλά και να τις αιτιολογή, να παρουσιάζη επιχειρήματα υπέρ και κατά, να επανεκτιμά τις απόψεις του, να ακούη τα επιχειρήματα που του προσάγονται, να … Read more Πάρις και Ραδάμανθυς

Ενα ακομα θυμα των καφρων στους δρομους, μερος 2

Θυμα των καφρων στους δρομους ή των υπευθυνων που δεν λενε να βαλουν μια ταξη στους ελληνικους δρομους?

Εγραφα πριν λιγους μηνες για μια αρχαιολογο που σκοτωθηκε στο κεντρο της Αθηνας βαδιζοντας σε πεζοδρομο. Οπως ελεγα και τοτε, οποιος και να σκοτωνεται ειναι λογος να λυπομαστε. Αλλα μερικες φορες ενας θανατος μπορει να ειναι ιδιαιτερα τραγικος και να σε στενοχωρει παραπανω.

Διαβασα στον Εκονομιστ για εναν ποδηλατη μεγαλων αποστασεων, τον Ian Hibell, που μας αφησε προσφατα, στα 74 του χρονια. Σε 40 χρονια ποδηλασιας, καλυπτε περιπου 10.000 χμ τον χρονο, δηλαδη συνολικα καπου 10 φορες την περιφερεια της γης! Απο την βορεια κορυφη της Αμερικης στην νοτια ακρη, απο τη Νορβηγια στο Ακρωτηρι της Καλης Ελπιδας, απο την Μπανγκ-κοκ στο Βλαδιβοστοκ. Ποδηλατησε στην αμμο της Σαχαρας, αναμεσα στα δεντρα της ζουγκλας στον Αμαζονιο, ξεπερασε ατυχηματα και κινδυνους, γνωρισε Κινεζους χωρικους, Ινδιανους ιθαγενεις, βοηθηθηκε απο Τουαρεγκ στην ερημο και… βρηκε το τελος τον Αυγουστο στον καταραμενο δρομο απο Θεσσαλονικη για Αθηνα, οπως δυστυχως και τοσοι αλλοι ανθρωποι! Θυτης, ενας οδηγος που φαινεται λεει οτι κυνηγουσε καποιο αλλο αυτοκινητο! Δηλαδη δεν ειναι καν οτι καποιος ημιτυφλος 80ρης τον χτυπησε λογω μειωμενων ικανοτητων, μιλαμε οτι χτυπηθηκε απο καποιον καννιβαλο που εκανε κοντρες*!

Γιατι αυτο ειναι που πραγματικα με εξοργιζει στην Ελλαδα, δεν εχουμε τοσους θανατους απο ατυχηματα που δυσκολα μπορουμε να αποφυγουμε, ας πουμε κακες καιρικες συνθηκες, ομιχλη, επειδη ηρθε τελοσπαντων η “κακια στιγμη”. Εχουμε τοσους θανατους απο απλη και καθαρη καφριλα, επειδη καποιος καννιβαλος νομισε οτι ειναι μονος τους στον δρομο και οτι το καταραμενο ΙΧ του, πειραγμενο ασταθες μπρικι των 1000 κυβικων εγινε Φερραρι (ή σε λιγες περιπτωσεις οτι επειδη εχει Φερραρι εγινε ο ιδιος Σουμαχερ και ο μονολωριδος καροδρομος εγινε πιστα Φορμουλα 1). Εχουμε θανατους επειδη δεν λενε να καταλαβουν οτι η επιθυμια τους να αυτοκτονησουν δεν μπορει να επιβαλλεται στους υπολοιπους που αγαπαμε την ζωη και αρτιμελεια μας!

Read moreΕνα ακομα θυμα των καφρων στους δρομους, μερος 2

Ο αναποφευκτος, καθυστερημενος θανατος της ελληνικης γεωργιας

Την ελληνικη γεωργια μην την κλαις, ευχησου της ομως εναν ανωδυνο και γρηγορο θανατο

Διαβαζω στην Ημερησια

μέσα στην τελευταία δεκαετία ο αγροτικός πληθυσμός από το 17% των απασχολουμένων στη χώρα έφθασε στο 10,9%

Δυο πραγματα μου κανουν εντυπωση. Οτι ακομα, εν ετει 2008, εχουμε σχεδον 11% των Ελληνων να ασχολουνται με εναν τοσο παναρχαιο και μη παραγωγικο κλαδο. Ακομα πιο εντυπωσιακο βεβαια οτι πριν λιγα χρονια το ποσοστο ηταν 17%! Σε καθε περιπτωση χαιρομαι για την μειωση, αλλα σιγουρα δεν ειναι αρκετη ακομα.

Μπορει να ρωτησει κανεις γιατι εχω τετοια αρνητικη γνωμη για την γεωργια. Η απαντηση ερχεται στο κειμενο

η συμβολή του αγροτικού τομέα στο Aκαθάριστο Eγχώριο Προϊόν μόλις που υπερβαίνει το 3%, όταν το 2004 ήταν στο 4,93%

10% των Ελληνων παραγουν ισα ισα 3% του ΑΕΠ μας! Δηλαδη οι γεωργοι ειναι γυρω στο 70% λιγοτερο παραγωγικοι απο τον μεσο Ελληνα!

Γενικα στην ΕΕ η γεωργια ειναι εξαιρετικα μη παραγωγικη. Και η Ελλαδα ειναι ακομα και για ευρωπαϊκα δεδομενα ακραια. Ο μεσος κληρος στις ΗΠΑ ειναι 1800 στρεμματα εναντι 186 της ΕΕ και μολις 43 στην Ελλαδα! Ο μονος τροπος να μεγαλωσει λιγο η μεση ιδιοκτησια και συνακολουθα η παραγωγικοτητα, ειναι να μειωθει δραστικα ο αριθμος των αγροτων.

Αν βεβαια αυτοι οι ανθρωποι ηταν ολιγαρκεις απο επιλογη, δηλαδη επελεγαν χαμηλα εισοδηματα με ανταλλαγμα τον φυσικο τροπο ζωης κατω απο τον ανοιχτο ουρανο, δεν θα ελεγα τιποτα. Αλλα τυχαινει καθε τρεις και λιγο πολλοι γεωργοι να κλεινουν δρομους και να αναστατωνουν τον κοσμο ζητωντας ενισχυση του εισοδηματος τους. Και φυσικα η κυβερνησεις μας, απο την εθνικη εως την ευρωπαϊκη (ΕΕ), ανταποκρινονται αμεσα.

Read moreΟ αναποφευκτος, καθυστερημενος θανατος της ελληνικης γεωργιας

Richard Wright, αναπαυσου εν ειρηνη

Οι Πινκ Φλοϋντ ειναι ανετα το αγαπημενο μου συγκροτημα απο την ευρυτερη ροκ. Δεν θα πολυλογησω, οποιος τους εχει ακουσει λιγο προσεκτικα ξερει το γιατι. Εν τελει παραφραζοντας και τον Λουϊ Αρμστρονγκ, αν πρεπει πραγματικα να με ρωτησετε γιατι μου αρεσουν οι Φλοϋντ, δεν θα μπορεστε ποτε να το καταλαβετε.

Παιδικο μου ονειρο ειναι να τους δω να παιζουν ζωντανα και ο διχασμος μεταξυ Ουωτερς και λοιπων με ειχε αφησει απογοητευμενο. Ετρεφα ομως ακομα μια ελπιδα οτι θα ενωθουν και θα τους δω να παιζουν μαζι. Τελικα η ελπιδα μου δεν θα εκπληρωθει ποτε, γιατι χασαμε πριν τρεις μερες τον πιανιστα, κυμπορντιστα και γενικα βασικο συντελεστη του ηχου των Φλοϋντ, Richard William Wright.

Πρωϊμο δειγμα της τεχνης του μπορειτε να δειτε σε αυτο το αποσπασμα απο το εξαιρετικο Live at Pompei (στην αρχαια Πομπηια δηλαδη)


Μπορειτε εδω να δειτε και ολοκληρωμενο το κομματι (Saucerful of Secrets)

Read moreRichard Wright, αναπαυσου εν ειρηνη

Οι ιστορίες πίσω από την τέχνη ΙΙ

Ο επαναστάτης Φαραώ

Όπως όλοι έχουμε παρατηρήσει, η τέχνη της αρχαίας Αιγύπτου απεχθανόταν την πρωτοτυπία. Οι τεχνίτες ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις προσταγές ενός πολύ αυστηρού ύφους που είναι, λίγο-πολύ, οικείο σε όλους μας: οι “πόζες” των βασιλέων και των αρχόντων, οι εντελώς αφύσικες στάσεις του σώματος ώστε να διακρίνονται καθαρά όλα τα μέλη κοκ. Όλα αυτά ήταν απολύτως δικαιολογημένα, αν αναλογισθεί κανείς την εντελώς πρακτική χρησιμότητα της αναπαράστασης για τους Αιγύπτιους: όπως ακριβώς έκαναν οι ταριχευτές με τις μούμιες, οι καλλιτέχνες έπρεπε να βοηθήσουν το πρόσωπο να ζήσει διά της εικόνας του. Όσο πιο “παραδοσιακά” γίνονταν όλα αυτά τόσο το καλύτερο. Όλα αυτά τα κατανοούσε μόνο μέχρι ενός σημείου ο μονάρχης που απεικονίζεται αριστερά. Ήταν ο Αμένωφις ο Δ’, ένας πραγματικός επαναστάτης που αρνήθηκε πολλές από τις υπεράνω κριτικής παραδόσεις της εποχής του. Κουραζόταν από τη λατρεία των αμέτρητων θεών των συμπατριωτών του και αντ’ αυτών αποφάσισε να λατρεύει το θεό Ήλιο, τον Ατέν, που ανακηρύχθηκε ανώτερος όλων – μάλιστα άλλαξε και το δικό του όνομα σε Αχνατέν. Θα πρέπει να ήταν άνθρωπος των άκρων γενικότερα, όπως μαρτυρά το πορτρέτο του. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η εμμονή του στην ακριβή αναπαράσταση των ομολογουμένως άσχημων χαρακτηριστικών του: όπως εξηγεί ο Gombrich, είτε πίστευε ότι ήταν προφήτης τρανός και έπρεπε να διασωθεί η φυσιογνωμία του είτε θεωρούσε άσκοπη την απόκρυψη της ανθρώπινης αδυναμίας και απαγόρευε κάθε εξωραϊσμό. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένας τολμηρός καινοτόμος.

Read moreΟι ιστορίες πίσω από την τέχνη ΙΙ

7% του ΑΕΠ στην παιδεια ή πως να υποσχεσαι οτι θα ξοδεψεις 200% του ΑΕΠ

Τις τελευταιες υποσχεσεις του ο ΓΑΠ ειτε τις σκεφτεται σαν κακογουστο αστειο ειτε απλα δεν προτιθεται να τις εφαρμοσει ποτε

Ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχεται οτι αν εκλεγει η κυβερνηση του θα ανεβασει τις δαπανες για την παιδεια και ερευνα στο 7% του ΑΕΠ. Με το ΑΕΠ μας να ειναι 228 δις ευρω σε τρεχουσες τιμες το 2007, μιλαμε λοιπον για 16 δις ευρω.

Στον τακτικο προϋπολογισμο του 2008 εχουμε συνολικα εσοδα 55,5 δις και εξοδα 59 δις. Σε αυτον τον προϋπολογισμο το υπουργειο παιδειας εχει πιστωσεις 6,9 δις ευρω*. Τι υποσχεται λοιπον ο ΓΑΠ? Οτι θα υπερδιπλασιασει ξαφνικα τα κονδυλια που λαμβανει το υπουργειο? Αυτη η υποσχεση ειναι γελοια για τουλαχιστον 3 λογους.

α) Ποσο αξιοπιστος ειναι ο ΓΑΠ σε αυτην την υποσχεση? Αποσο θυμαμαι ο ΓΑΠ εχει διατελεσει και ο ιδιος υπουργος παιδειας και σιγουρα εχει διατελεσει υπουργος σε κυβερνησεις εως το 2004. Τι ποσοστο του ΑΕΠ μας πηγαινε τοτε στην παιδεια? Τι αλλαξε και ξαφνικα μας υποσχεται τοσο δραματικη αλλαγη?

β) Που θα ριξει αυτα τα λεφτα? Θα διπλασιαστουν τα πανεπιστημια και τα σχολεια της χωρας? Θα διπλασιαστουν οι μισθοι των πανεπιστημιακων και των εκπαιδευτικων? Οπως ξερει καλα η χωρα μας και μαθαινουν τωρα και αρκετες νεες χωρες της ΕΕ, πολυ συχνα το μεγαλυτερο εμποδιο στο να απορροφησεις καποια χρηματα που ξαφνικα λαμβανεις ειναι στο να φτιαξεις τις καταλληλες υποδομες. Δηλαδη να στησεις την γραφειοκρατια που θα διαχειριστει το χρημα, να σχεδιασεις τα εργα και τις δρασεις, να βρεις αναδοχους και τελικα να ξοδεψεις τα χρηματα χωρις να πανε σε μαυρες τρυπες. Στην Ελλαδα δεν εχουμε υποδομες για ερευνα που θα ξοδευει 3 δις ευρω, δεν υπαρχουν καν αρκετοι ερευνητες, ποσο μαλλον κτιρια και ολοκληρωμενη σχετικη γραφειοκρατια. Οταν ο ΓΑΠ λεει γενικα και αοριστα οτι θα διπλασιασει τα χρηματα που θα πανε στην παιδεια και την ερευνα εγω το μονο που βλεπω ειναι οτι ανοιγουν οι κρουνοι για να φαει ο καθε πεινασμενος, χωρις να δουμε κανενα απολυτως αποτελεσμα.

Read more7% του ΑΕΠ στην παιδεια ή πως να υποσχεσαι οτι θα ξοδεψεις 200% του ΑΕΠ