Οι ντοματοκουβαλητες της Φλωριδας και το κοστος ενος μπεργκερ

Βλαπτικες συντεχνιες δεν υπαρχουν μονο απο την μερια των εργαζομενων αλλα και απο την μερια των εργοδοτων. Πρεπει να το κατανοησουν ολες οι κοινωνικες ομαδες, η ευημερια μας δεν μπορει να στηριζεται στην μαφιοζικη εκμεταλλευση ανθρωπων.

Κατι που μου κανει παντα εντυπωση στις ΗΠΑ ειναι το τρομερα χαμηλο κοστος του φαγητου στα φαστφουνταδικα. Τα Wendy’s ας πουμε (που πολυ συμπαθουσα στην Ελλαδα) προσφερουν ενα μενου 1000 θερμιδων με 4,5 δολλαρια! Αυτη η τιμη ειναι κυριολεκτικα η μιση απο την τιμη σε μια χωρα σαν την Γερμανια και αντιπροσωπευει ακομα μικροτερο ποσοστο του μεσου αμερικανικου μισθου απ’οτι ενος ευρωπαικου. Γενικα αυτες οι χαμηλες τιμες πρεπει να χαροποιουν ιδιαιτερα τους κοινωνικα ευαισθητους, γιατι επιτρεπουν ακομα και στις φτωχοτερες ομαδες να μπορουν να εχουν επαρκη διατροφη*, κατι που μην ξεχναμε οτι δεν ισχυε παντα ουτε καν ισχυει σημερα παντου.

Αναρωτιομουν ομως πως τα καταφερνουν τα φαστφουνταδικα να εχουν τοσο χαμηλες τιμες. Διαβασα λοιπον προσφατα μια απιστευτη ιστορια στον Εκονομιστ που νομιζει δινει ενα μερος της εξηγησης.

80% της χειμερινης παραγωγης ντοματας στις ΗΠΑ ερχεται απο την Φλωριδα. Οι εργαζομενοι στην βιομηχανια ντοματας -επι το πλειστον λατινοαμερικανοι μεταναστες- προσφατα ζητησαν αυξηση περιπου δυο σεντ ανα κιλο ντοματας που μαζευουν. Λεει ο Εκονομιστ:

The extra cent a pound is the first pay increase workers have received in 30 years. Even with it, a picker would have to fill 15 32-pound buckets an hour to earn Florida’s minimum wage of $6.79—a tall order in the broiling sun.

Ας το επαναλαβω, 30 χρονια χωρις αυξηση, οταν στην ιδια περιοδο το αμερικανικο ΑΕΠ περιπου διπλασιαστηκε! Με τον σημερινο μισθο πρεπει κανεις να γεμιζει εναν κουβα 15 κιλων ανα 4 λεπτα, για να βγαζει 4-5 ευρω! Και αν αναρωτιεστε πως συνεβη αυτο, ιδου η απαντηση:

the powerful Florida Tomato Growers Exchange, which represents 90% of the state’s producers held out. It threatened to fine anyone who paid the extra cent a whopping $100,000.

Με λιγα λογια το συνδικατο των εργοδοτων εχει φτιαξει ενα πολυ δυνατο μονοψωνιο, πληρωνει πολυ λιγο και απειλει και με προστιμα οποιον τολμα να σπαει τις συμφωνιες και να πληρωνει λιγο παραπανω.

Read moreΟι ντοματοκουβαλητες της Φλωριδας και το κοστος ενος μπεργκερ

H λύση Σιέρρα Λεόνε και η λύση Γκαμπόν

Νομίζω ότι στην Γερμανία έχει τις ρίζες του το χαρωπό έθιμο να ονομάζουμε με ευφάνταστα ονόματα τους διάφορους πιθανούς κυβερνητικούς συνδυασμούς. Έτσι, εκτός από τους αναμενόμενους χλωρέρυθρους ή ερυθρέρυθρους συνδυασμούς, υπάρχει ακόμη ο σηματοδότης και η Ιαμαϊκή.

Ενόψει της όλο και πιο απίθανης κυβερνητικής αυτοδυναμίας που προοιωνίζεται η επόμενη βουλευτική εκλογή, αλλά, κυρίως, ενόψει των οφθαλμοφανών ατελειών του τωρινού πολιτικού μας συστήματος, ίσως θα άξιζε τον κόπο να μεταφέρουμε τις παρομοιώσεις και στα καθ’ ημάς.

Θα περιορίσω την αναφορά μου μόνο στην γκρόσσε κοαλιτσιόν: όχι μόνο επειδή αυτή μου φαίνεται η πιο πραγματιστική πιθανότητα, αλλά και επειδή, υπό προϋποθέσεις, ένας τέτοιος συνδυασμός θα μπορούσε να κάνη την διαφορά.

Μπορώ να διακρίνω δύο ενδεχόμενες λύσεις: την λύση Σιέρρα Λεόνε και την λύση Γκαμπόν.

Στην πρώτη, τα δύο μεγάλα κόμματα επιλέγουν την συγκυβέρνηση κατ’ ανάγκην. Κατ’ ουσίαν παραμένουν αντιτιθέμενα, μεταξύ τους υπάρχει η λευκή terra nullius. Ανάμεσα στα υπερήφανα χρώματα των Βενέτων και των Πρασίνων παρεμβάλλεται μια άβυσσος, η οποία δεν επιτρέπει κανένα σημείο επαφής. Οι λαϊκιστές, οι διεφθαρμένοι, οι πατριδοκάπηλοι, οι κομματόψυχοι και οι εμπαθείς των δύο παρατάξεων αναλίσκονται στον λυσσαλέο πόλεμο χαρακωμάτων, καθένας από το ταμπούρι του. Η Σιέρρα Λεόνε είναι τυπικό παράδειγμα αποτυχημένου κράτους.

450px-flag_of_sierra_leonesvg.png

Η δεύτερη λύση εμπνέεται από την σημαία της Γκαμπόν.

Read moreH λύση Σιέρρα Λεόνε και η λύση Γκαμπόν

Δεν είναι όλα (μικρο)πολιτική

Με αφορμή το τραγικό ατύχημα στο Πέραμα παρακολουθούμε μία, κατά την προσωπική μου άποψη, ανατριχιαστική παράσταση. Βουλευτές, δήμαρχοι και συνδικαλιστές έσπευσαν να πολιτικοποιήσουν τους θανάτους των συνανθρώπων μας και να επικεντρώσουν τις δηλώσεις τους στα θύματα της ταξικής πάλης που θρηνεί η αριστερά. Ακούστηκαν φράσεις του τύπου “είναι φτηνές οι ζωές των εργατών για τους αστούς” και “ζούμε το χρονικό προαναγγελθέντων (sic) δολοφονιών” από βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Και ο κλασικός συνδικαλιστής με το σκονάκι μας ενημέρωσε κομπιάζοντας -για να θυμηθεί το τσιτάτο- ότι πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για την κατάργηση των υφισταμένων δομών που μας επιβάλλουν τα “κόμματα της πλουτοκρατίας”. Οι λίγες γραμμές που ακολουθούν σίγουρα θα ενοχλήσουν πολλούς αλλά θεωρώ πως πρέπει να γραφτούν.

Ίσως όλα αυτά να είναι αλήθεια: ίσως οι αστοί να μη δίνουν δεκάρα για τη ζωή ή το θάνατο των εργατών και να πρέπει άμεσα να κατέβουμε στους δρόμους για να αλλάξουν οι δομές. Κάποια άλλα, όπως το ότι τα κόμματα που λαμβάνουν το 80% των ψήφων τουλάχιστον τα ψηφίζει η πλουτοκρατία (πόσοι είναι πια αυτοί οι πλούσιοι;), δεν είναι αλήθεια. Αλλά και η ταξική πάλη θα πρέπει να διέπεται από κάποιες ηθικές αρχές. Πρώτα απ’ όλα, η πολιτική δεν μπορεί να γίνεται ακόμα και πάνω από τα πτώματα. Είναι τόσο δύσκολο πια να εκφράσει κάποιος την οδύνη του, να πει δυο λόγια για τις συνθήκες εργασίας και να επιφυλαχθεί για τα υπόλοιπα; Τόση αναλγησία πια; Από την άλλη, οι άνθρωποι που πέθαναν ήταν σαν όλους εμάς – ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο άνθρωποι. Οι πολεμικές δηλώσεις πάνω από τις σορούς τους συντηρούν την αντίληψη ότι υπάρχουν νεκροί “δικοί μας” και “δικοί τους”. Αν ένας εφοπλιστής εγκληματικά αδιαφόρησε για τους εργάτες που χάθηκαν με αποτέλεσμα αυτό που συνέβη αυτό δεν συνεπάγεται ότι οι “αστοί” δε δίνουν δεκάρα για τη ζωή των “εργατών”. Όπως αν ένας μεθυσμένος νταλικέρης λιώσει έναν μεγαλοδικηγόρο που οδηγεί την μερσεντές του δε θα σκοτώσει τον αστό ως εκπρόσωπος της εργατιάς. Φυσικά, ατυχήματα γίνονται παντού και για διάφορους λόγους, αλλά είμαι έτοιμος να δεχθώ ότι στην Ελλάδα δεν κάνουμε ό,τι θα έπρεπε για να τα αποφύγουμε – στην πραγματικότητα είμαι βέβαιος ότι είναι έτσι. Οι ανεπαρκείς έλεγχοι ή τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, όμως, δεν είναι παρά μία ακόμα έκφανση της ανοργανωσιάς που διέπει τα πάντα σε τούτο τον τόπο. Υποχρέωση όλων μας είναι να επιμένουμε και να αγωνιζόμαστε για την αλλαγή αυτής της κατάστασης. Όχι επειδή αυτό είναι το δίκιο του εργάτη αλλά επειδή αυτό είναι το δίκαιο. Σκέτο, χωρίς αστούς, εργάτες, πλουτοκρατίες και χαλβατζήδες.

Read moreΔεν είναι όλα (μικρο)πολιτική

Οι φιλόσοφοι του διαδικτύου

Μετά την μεγάλη επιτυχία των “Διανοούμενων του Διαδικτύου”, η πολυαναμενόμενη -από εμένα και μόνο- συνέχεια έφτασε. Στις λίγες γραμμές που ακολουθούν θα λατρέψω με ταπεινότητα και σεβασμό τους πλέον εκλεκτούς της ανώτερης αυτής τάξης που εκθείασα σ’ εκείνο το κειμενάκι. Θα το κάνω με την ίδια χαλαρή διάθεση και γι’ αυτό καλώ όσους τα παίρνουν λίγο προσωπικά κάτι τέτοια να σταματήσουν εδώ. Ας μην παρεξηγηθώ, όμως, πριν καλά-καλά αρχίσω: μου αρέσει όσο τίποτα να συζητούμε για θέματα κανονιστικά ή “θεωρητικά” – το δίκαιο, το ορθό, τις πολιτικές μας αρχές, τους ηθικούς μας κανόνες κοκ. Κι εγώ ερασιτέχνης είμαι και το χαίρομαι όσο μπορώ. Αλλά οι φιλόσοφοι του διαδικτύου (στο εξής ΦΔ) δεν είναι εδώ για να συζητήσουν αλλά για να μας κάνουν ανθρώπους. Πώς; Ως ακολούθως…

Τι κάνεις όταν θέλεις να πεις τη γνώμη σου για ένα θέμα σαν τα παραπάνω; Από την στιγμή που γράφεις στο διαδίκτυο τι πιο λογικό από το να χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο; Δε θα εξαπατήσεις κανέναν, απλά θα ενισχύσεις τις γνώσεις σου με λίγο γκουγκλαρισματάκι. Για παράδειγμα: ξέρεις ότι ο Dworkin λέει ότι το κράτος πρέπει να είναι ουδέτερο απέναντι στις διάφορες αντιλήψεις της καλής ζωής – γκουγκλάρεις για να το επιβεβαιώσεις. Αυτό ακούγεται βολικό για αυτό που θέλεις να πεις και δεν είναι άλλο από το ότι πχ το ελληνικό κράτος δεν πρέπει να πληρώνει τόσα και τόσα λεφτά για να συντηρεί την Εθνική Λυρική Σκηνή. Και ο Νόζικ ήταν υπέρ του ουδετερισμού -γκουγκλάρισμα για να μην γίνουμε ρεζίλι- άρα κι αυτός μας βολεύει. Λες λοιπόν: “σπουδαίοι ουδετεριστές φιλόσοφοι, σαν τον Dworkin και τον Nozick, υποστηρίζουν αυτή τη θέση που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του φιλελευθερισμού”. Λογικό; Απολύτως, αφού δύο άνθρωποι που φέρονται ως εκπρόσωποι των δύο άκρων του φιλελεύθερου φάσματος (προς τα δεξιά ο Νόζικ, προς τα αριστερά ο Dworkin) συμφωνούν. Σωστό; Αμ δε… Ο μεν Dworkin τίθεται ρητώς υπέρ της χρηματοδότησης αυτού του τύπου στο A Matter of Principle (με ένα καθόλου πειστικό επιχείρημα αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία), ο δε Νόζικ απαιτεί απλά να μην γίνεται η εν λόγω χρηματοδότηση στη βάση της λογικής ότι η μία ζωή με όπερα λχ είναι ανώτερη από μία ζωή με μπουζούκια. Αλλά υπάρχουν 1002 λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να χρηματοδοτείται η όπερα από την Πολιτεία με τους οποίους ο Νόζικ δε θα διαφωνούσε. Και δε θα διαφωνούσε για να σώσει τη θεωρία του από μία θανάσιμη παγίδα που ο ίδιος θεωρεί ότι καταδεικνύει ένα υποκρυπτόμενο σε άλλους τύπους ουδετερισμού absurdum. Ψιλά γράμματα; Καθόλου – χοντρά και κεφαλαία για όποιον έχει υπ’ όψιν του όχι το έργο των συγκεκριμένων ανθρώπων αλλά έστω το debate που λένε και στο χωριό μου. Αλλά η πραγματική ζωή είναι πιο συναρπαστική από τα παραδείγματα. Κάποτε, ένας ιστολόγος έγραψε ένα κείμενο με πολύ -μα πάρα πολύ- Νόζικ (καλή ώρα). Ένας δόλιος αναγνώστης τον ρώτησε αν έχει διαβάσει το Anarchy, State and Utopia (όχι δεν ήμουν εγώ). Η απάντηση ήταν αφοπλιστική: “το διάβασα πριν χρόνια και τώρα του έριξα άλλη μια ματιά για το κείμενο”. Όποιος γνωρίζει πως ρίχνει κανείς μια ματιά στο συγκεκριμένο πόνημα παρακαλείται να με ενημερώσει γιατί μετά από 3 αναγνώσεις και πολλές σχετικές μελέτες και σχολιασμούς ακόμα δεν το έχω πολυκαταλάβει. The magic that bloggers do… Α, να μην ξεχάσω: προσθέτεις κι ένα μάγκικο “τι νόημα έχει αυτή η ερώτηση τώρα;” και ο λαός καταλαβαίνει με ποιον έχει να κάνει. Αν έχεις επιχειρήματα, ρίχτα να σε ισοπεδώσω προβοκάτορα.

Μία ακόμα βασική αρχή της διαδικτυακής φιλοσοφικής διδασκαλίας είναι οι απόλυτες και ανυποχώρητες δηλώσεις. Σε ένα διδακτορικό φιλοσοφίας γράφεις: “οι παραπάνω παρατηρήσεις φαίνεται πως καταδεικνύουν ότι το επιχείρημα του Χ δυσκολεύεται να πείσει ως προς την ορθότητα του Ψ”. Ο ΦΔ γράφει: “αυτό αποδεικνύει ότι ο Χ έκανε ένα πασιφανές και χονδροειδές σφάλμα όταν έλεγε το Ψ”. Για τους ΦΔ όλα είναι απλά και προφανή και τα έχουν αποδείξει οι αγαπημένοι τους φιλόσοφοι που, κάποιες φορές, δεν είναι καν φιλόσοφοι αλλά οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, lato sensu διανοούμενοι, ποπ φιλοσοφούντες κλπ. Αν δεν το βλέπεις είναι επειδή υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές σου και δεν σου το είπαν αρκετά απλά, Πάμε πάλι, λοιπόν, χωρίς δύσκολες λέξεις.

Read moreΟι φιλόσοφοι του διαδικτύου

Κέντρα Ελευθέρου Σωφρονισμού (ΚΕΣ): …άνοιξε κι εσύ ένα, μπορείς!

Νομίζω ότι με την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ζητήσει την δημιουργία ενός Κέντρου Ελευθέρου Σωφρονισμού (στο εξής: ΚΕΣ), δηλ. ενός ειδικού σωφρονιστικού καταστήματος για κληρικούς και μοναχούς, το οποίο θα βρίσκεται στην ειδυλλιακή Ιερά Μονή Άνω Δίβρης του Ν. Ηλείας (πρόκειται για την περιώνυμη Χρυσοπηγή), τίθενται πραγματικά νέα δεδομένα στο σωφρονιστικό χάρτη της χώρας.

Αφορμή για την απόφαση αυτή της Ιεράς Συνόδου αποτέλεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο – μη καθαιρεθείς ακόμη από την Ιεραρχία – Παντελεήμων – πρώην Μητροπολίτης Αττικής – μέσα στην κορυδαλλική ειρκτή, μολονότι και εκεί απολαύει ειδικής μεταχείρισης (εγκαταβιοί σε «προνομιακό» κελί στην «πτέρυγα των χουντικών», προαυλίζεται μόνος του, κ.ά.). Η Εκκλησία της Ελλάδος, επιθυμώντας να προστατεύσει το αμαρτήσαν – και, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, καταχρασθέν πακτωλό «ιερών» χρημάτων – τέκνο της, ζητεί από τα αρμόδια Πολιτειακά όργανα (τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Δικαιοσύνης) να μεριμνήσουν για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα προβλέπει τα της ίδρυσης και λειτουργίας ενός εκκλησιαστικού ΚΕΣ και θα έχει ως νομοθετική βάση – όπως πιστεύεται – ειδική εξουσιοδοτική διάταξη του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Πραγματικά πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού ανοίγει τον δρόμο και για άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, έτσι ώστε να μεριμνήσουν αναλόγως και αυτά για τα δικά τους «μαύρα πρόβατα»! Έτσι, στο μέλλον την ίδρυση ΚΕΣ θα μπορεί να ζητήσει και η πολύπαθη Πάντειος για τα καταδικασθέντα και φυλακισθέντα μέλη της ακαδημαϊκής της κοινότητας! Φανταστείτε πραγματικά πόσο όμορφα θα ήταν να δημιουργηθεί ένα ΚΕΣ για καταδικασθέντες πανεπιστημιακούς στην Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου ή στο Φαληρικό Δέλτα! Εκεί, οι κατάδικοι πανεπιστημιακοί θα έχουν την δυνατότητα να ασκούν ακώλυτα το ακαδημαϊκό τους λειτούργημα, όπως αντιστοίχως ζητεί και η Εκκλησία για τον Παντελεήμονα… Θα μπορούν να κάνουν μάθημα σε σχολεία ή πανεπιστημιακές σχολές που θα έρχονται ως επισκέπτες στο ΚΕΣ, μάλιστα δε οι ώρες αυτές εργασίας θα προσμετρούνται στην αίτησή τους για πρόωρη αποφυλάκιση. Μα, φυσικά το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την ίδρυση ΚΕΣ για τους υπεξαιρέτες Δημάρχους, Νομάρχες, κοκ!
Το σωφρονιστικό αυτό φαντασιακό σίγουρα θα ενισχύσει σημαντικά τη συντεχνιακή νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας και θα μάς φέρει ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στο μεγάλο μας όνειρο, την δημιουργία μιας κοινωνίας των απόλυτων διακρίσεων…

…Απορία όμως φιλελεύθερου – αριστερού ή δεξιού, δεν έχει σημασία – ψάλτου: Μα, είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα;

Με την ανάρρηση στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο του Ιερώνυμου κάποιοι πίστεψαν ότι η Εκκλησία θα έπαυε να προκαλεί και να νοσφίζεται Πολιτειακή εξουσία. Δυστυχώς, όμως, η «πρόταση σωτηρίας του Παντελεήμονος» μάς προσγειώνει όλους στη γνωστή θλιβερή πραγματικότητα. Με την πρόταση αυτή ζητείται ανοιχτά η προνομιακή μεταχείριση κληρικών και μοναχών κατά προφανή παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας.

Read moreΚέντρα Ελευθέρου Σωφρονισμού (ΚΕΣ): …άνοιξε κι εσύ ένα, μπορείς!

Οι διανοούμενοι και ο πάτος

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ στις εφημερίδες και τα Blogs με προβληματισμό μια κατακόρυφη άνοδο, ένα είδος κρεσέντο του κριτικού-καταγγελτικού λόγου. Αναφέρομαι βεβαίως στον γραπτό λόγο που αφορά τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής (το σκάνδαλο Ζήμενς, την «καρατόμηση» Ζορμπά, την ακρίβεια κ.λπ.). Ακόμη και αγαπημένοι μου αρθρογράφοι, τους οποίους παρακολουθώ και διαβάζω με θαυμασμό για την πένα τους και ενδιαφέρον για τις απόψεις τους (όπως ο κ. Χαρίδημος Τσούκας) γράφουν άρθρα με τίτλους όπως: “Πιάσαμε πάτο“. Αναρωτιέμαι όχι αν όντως πιάσαμε πάτο –ίσως αυτό να είναι μια τετριμμένη αλήθεια!- αλλά αν χρειαζόμαστε κάποιους να μας το επαναλάβουν με έμφαση μέσα από την αρθρογραφία τους. Νομίζω ότι η διαπίστωση του «πάτου» δεν έχει συνέπειες μόνον για όσους νιώθουν τα πόδια τους να προσγειώνονται απότομα αλλά και για όσους περιγράφουν την προσγείωση πέφτοντας. Ασφαλώς, το πρώτο πληθυντικό του τίτλου: «Πιάσαμε πάτο!» δεν εξαιρεί ούτε τον αρθρογράφο από τον πάτο ως πολίτη. Τον εξαιρεί όμως ως αρθρογράφο.

Η αρχική μου τάση απέναντι στα παραπάνω είναι να σκεφτώ: Ναι, ασφαλώς και χρειαζόμαστε κάποιους πνευματικούς ανθρώπους, κάποιους διανοουμένους που με παρρησία και λογική επιχειρηματολογία θα επισημαίνουν τα κακώς κείμενα, απευθυνόμενοι σε δύο βασικές κατηγορίες προσώπων-αποδεκτών των λόγων τους: Τους πολιτικούς και άλλους παράγοντες αφενός, οι οποίοι βυθισμένοι στις υπουργικές/κομματικές και άλλες καρέκλες τους, μισοκοιμισμένοι σε κλίμα διαφθοράς και σήψης, θα ξυπνάνε σαν να τους τσίμπησε οίστρος, όταν θα -αναγκάζονται να- διαβάζουν αιχμηρά αλλά τεκμηριωμένα σχόλια για τις ανύπαρκτες επιδόσεις τους στην βελτίωση της εικόνας αυτής της χώρας και της ζωής των πολιτών της. Αλλά και τους πεπαιδευμένους πολίτες, οι οποίοι από την πλευρά τους θα διαβάζουν στο χαρτί ή τον υπολογιστή τους απόψεις έγκυρες, που δεν υποτιμούν την νοημοσύνη τους και προάγουν την κριτική τους σκέψη, κάνοντάς τους συμμετόχους σε μια κοινή διαίσθηση που πρέπει να εκφραστεί με καθαρό λόγο: Ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτή τη χώρα και ότι υπάρχει πρόβλημα γενικότερο στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη τάση που διαμορφώνεται μέσα μου με τον καιρό, και καθίσταται ολοένα πιο έντονη: Η διερώτηση αν ο κριτικός-καταγγελτικός λόγος των διανοουμένων στις εφημερίδες και τα blogs αγγίζει κάποιες στιγμές τα δικά του όρια (πάτος!), αποβαίνει κουραστική επανάληψη και αναμάσημα των ήδη ειπωθέντων εν είδει μη-πρωτότυπης μουσικής παραλλαγής στο ίδιο θέμα. Αν, συνελόντι ειπείν, ο λόγος αυτός καταλήγει να αποδυναμώνεται δια της τροπής του ρητού «Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως» σε «Επανάληψις μήτηρ παθήσεως». Αναρωτιέμαι αν οι διανοούμενοι –ιδίως οι καλοί εξ αυτών- έχουν ήδη κάνει μεγάλο μέρος της δουλειάς που πρέπει να κάνουν από προσωπικό ηθικό χρέος, και προσεγγίζουν πια την περιοχή μιας «γκρίζας» ζώνης, στην οποία ελλοχεύουν κίνδυνοι:

Read moreΟι διανοούμενοι και ο πάτος

“Ουδέποτε υπήρξε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα”

Ο πρωθυπουργος της χωρας μας λεει το εξης σε επισημη επιστολη του:

Δεν υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός, είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής.

Το λιγοτερο που μπορει να πει κανεις ειναι οτι ο συγγραφεας αυτης της θεσης δεν αγαπα την Λογικη και την Ακριβεια. Δεν προσεχει καν να κανει εκεινα τα λεκτικα τρικ που σε προστατευουν απο την μεταγενεστερη κριτικη, ειδικα οταν εχουμε γραπτο λογο που ως γνωστο μενει (σκριπτα μανεντ). Τα τρικ που λενε να μην χρησιμοποιεις εντελως απολυτες θεσεις χωρις αρκετα qualifiers (“αν”, “ισως”, “υπο συνθηκες”, “σε μερικες περιπτωσεις”).

Δεν υπηρξε ποτε μακεδονικη μειονοτητα στην Ελλαδα?
Ποια ειναι αυτη η Ελλαδα, το σημερινο ελληνικο κρατος που ιδρυθηκε ας πουμε το 1821? Ο ελληνικος γεωγραφικος χωρος απο αρχαιους χρονους? Αποσο ξερω και στα δυο αυτα μερη υπηρχε πληθος ατομων που μιλουσαν μια γλωσσα που αποκαλουν μακεδονιτικη.

To 1922 ας πουμε, μεγαλο μερος της ελληνικης Μακεδονιας εχει ατομα που μιλουσαν μια γλωσσα που στους χαρτες της εποχης καταγραφεται ως Μακεδονιτικα (κλικ στην εικονα).

Σε αλλους, εθνογραφικους χαρτες οι ανθρωποι αυτοι καταγραφονται μαλλον ως Βουλγαροι.

Ποια ειναι η επισημη θεση της ελληνικης κυβερνησης? Οτι αυτοι οι ανθρωποι ποτε δεν υπηρξαν? Οτι ηταν Ελληνες? Ή απλα με το ετσι θελω τους αρνουμαστε το δικαιωμα να αποκαλουνται Μακεδονες?

Read more“Ουδέποτε υπήρξε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα”