Γιατι δεν μας φοβιζει η ανοδος των τιμων πετρελαιου (και αλλων πρωτων υλων)

Τα ΜΜΕ εχουν βαλει στοχο να μας πεισουν οτι ο κοσμος ειναι στα προθυρα καταρρευσης. Ευχαριστω, δεν θα παρω

Προσφατες συζητησεις με ατομα που μενουν στην Ελλαδα και ενας γυρος στην ιστολογοσυνη μου εχουν δωσει την εντυπωση οτι τα ΜΜΕ κραυγαζουν παλι για την τεραστια κριση με την τιμη του πετρελαιου. Αυτο που τυπικα παρουσιαζεται ως δεικτης καταστροφης ειναι η τιμη του Μπρεντ.

Στα 60 δολλαρια το Μπρεντ, ωχ συμφορα. Στα 80 δολλαρια το Μπρεντ, ελεος Παναγια μου. Στα 100 δολλαρια, πανικος καταστροφη.

Μου φαινεται οτι στην Ελλαδα γινεται περισσοτερος θορυβος για το πετρελαιο ακομα και αποτι στις ΗΠΑ, ενω αυτο ειναι εντελως παραλογο για τον εξης απλο λογο:

Οι τιμες του Μπρεντ ειναι σε δολλαρια , οχι σε ευρω. Με την μεγαλη κατρακυλα του δολλαριου οι τιμες του πετρελαιου σε ευρω εχουν ανεβει αλλα οχι τοσο δραματικα. Στην Ευρωπη εχουμε λοιπον ασφαλιστει εναντι της ανοδου του πετρελαιου. Μαλιστα τωρα προσφατα φαινεται η τιμη του πετρελαιου σε δολλαρια να ανεβαινει απλα και μονο επειδη πεφτει το δολλαριο. Σκεφτειτε το απλα, ολος ο πλανητης καταναλωνει πετρελαιο, ετσι η ζητηση πετρελαιου εκφραζεται σε παρα πολλα νομισματα. H τιμη του πετρελαιου διαμορφωνεται εκει που συναντιεται η ζητηση με την προσφορα, εστω στα 60 ευρω (ή 100 δολλαρια ή Χ γιεν κτλ). Αν πεσει το δολλαριο κατα 10% σε σχεση με ολα τα αλλα νομισματα, ceteris paribus η ζητηση και η προσφορα του πετρελαιου δεν επηρεαζονται πολυ. Αρα για να εχουμε ακομα ισορροπια μεταξυ ζητησης και προσφορας, η τιμη του πετρελαιου πρεπει να παραμεινει περιπου στα 60 ευρω (ή Χ γιεν κτλ). Ομως αφου το δολλαριο επεσε, η τιμη εκπεφρασμενη σε δολλαρια πρεπει να ανεβει 10% ωστε να αντιστοιχει στα 60 ευρω, Χ γιεν κτλ. Ετσι λοιπον, οποτε πεφτει το δολλαριο εναντι του ευρω, θα ανεβαινει και η τιμη του πετρελαιου σε δολλαρια.

Παμε στον δευτερο λογο για τον οποιο δεν μας νοιαζει η πορεια του Μπρεντ: Η τιμη του σε ευρω δεν ανεβαινει πολυ αλλα ακομα λιγοτερο εχει ανεβει η τιμη της βενζινης σε ευρω. Γιατι μπορει το πετρελαιο να ειναι η πρωτη υλη, αλλα δεν ευθυνεται για ολοκληρη την τιμη της βενζινης. Στην πραγματικοτητα το πετρελαιο αποτελει μονο το 50-70% του τελικου κοστους της βενζινης στα πρατηρια στις ΗΠΑ. Στην ΕΕ το ποσοστο ειναι ακομα χαμηλοτερο, γυρω στο 30%, για τον απλο λογο οτι εχουμε πολυ υψηλους φορους στην βενζινη. Παρομοιως το πετρελαιο δεν ευθυνεται για ολοκληρη την τιμη της ενεργειας.

Ο τριτος λογος που δεν πρεπει να ανησυχουμε τρομερα ειναι βεβαια ο πληθωρισμος. Σε ονομαστικες τιμες το πετρελαιο χτυπαει ρεκορ, αλλα σε πραγματικες τιμες, διορθωνοντας για την γενικοτερη ανοδο των τιμων (και μισθων κτλ) το πετρελαιο σε δολλαρια ακομα δεν εχει ξεπερασει τα ιστορικα υψηλα του (κλικ στην εικονα) και σε ευρω ειναι αρκετα χαμηλοτερα απο τα υψη που ειχε φτασει στις προσφατες πετρελαϊκες κρισεις.

Αλλα τελικα το πιο σημαντικο απο ολα ειναι οτι το πετρελαιο δεν μας επηρεαζει πολυ πια, σιγουρα οχι τοσο οσο στις πετρελαϊκες κρισεις.

Read moreΓιατι δεν μας φοβιζει η ανοδος των τιμων πετρελαιου (και αλλων πρωτων υλων)

Επιχειρηση Καιαδας – ας ανακτησουν οι πεζοι τις πολεις μας

Στο πεζη.γρ μπορειτε να βρειτε μια απο τις παλαιοτερες κινησεις πολιτων στην Ελλαδα που μαχονται για το αυτονοητο, το δικαιωμα μας να περπαταμε στις πολεις μας σε σωστα πεζοδρομια, χωρις μηχανακια, ζαρντινιερες και διαφορες παγιδες. Δυστυχως η διαδικτυακη τους εκπροσωπηση δεν ειναι τοσο δυνατη οσο θα ηλπιζε κανεις*, αλλα εξω απο το διαδικτυο μαχονται εδω και καιρο για τα δικαιωματα μας με μικρες, σωστες (αποσο βλεπω) κινησεις. Αν το Σαββατο 12 Απριλιου δεν εχετε επειγουσες δουλειες, περαστε μια βολτα να στηριξετε το εργο τους.

Ισως αν μαζευτουμε αρκετοι και ξυπνησουμε την σιωπηρη πλειονοτητα που ενοχλειται με την κατασταση, καποτε καταφερουμε η Αθηνα να χασει τον τιτλο που σωστα της αποδιδουν τα παιδια της ΠΕΖΗ: Η πιο εχθρικη για τους πεζους πρωτευουσα της Ευρωπης.

Παραθετω το μηνυμα που μας εστειλαν:

Read moreΕπιχειρηση Καιαδας – ας ανακτησουν οι πεζοι τις πολεις μας

Μια συντομη προταση για μεταρρυθμιση στο ασφαλιστικο συστημα

Για τα προβληματα του ασφαλιστικου εχουμε γραψει, ποια ειναι και που οφειλονται.

Θα προσπαθησω εδω να δωσω και μια συντομη θετικη προταση, για το τι νομιζω οτι θα επρεπε να γινει, ανακεφαλαιωνοντας οσα διασπαρτα εχουμε πει αλλα και ως απαντηση σε διαφορα σχολια που ειχαμε.

Το ιδανικο συστημα για μενα θα ειχε σαφως ενα μεγαλο μερος ατομικης επιλογης και ευθυνης. Ο καθενας μας πληρωνει τις εισφορες που θελει (με καποιο ελαχιστο) οι οποιες και επενδυονται οπως θελει* (επιλεγοντας απο καποια πακετα του ταμειου). Απο την αποδοση των επενδυσεων θα παρει τελικα την συνταξη του, οποτε θελει. Σε περιπτωση πληρους αποτυχιας των επενδυσεων θα υπαρχει καποια ελαχιστη ασφαλιση. Για τους οικονομικα αδυναμους υπαρχει αμεση εισοδηματικη ενισχυση και οχι ενισχυση των ασφαλιστικων τους δικαιωματων μεσω δαιδαλωδων κανονισμων και χαριστικων διαταξεων, που τελικα οδηγουν να ενισχυονται οι επιτηδειοι και να ξεμενουν στην ψαθα οι πραγματικα εχοντες αναγκη.

Αυτο το συστημα ομως δεν ειναι αμεσα εφικτο, για διαφορους λογους. Αυτοι ειναι μεταξυ αλλων οι κοντοφθαλμες πολιτικες αντιδρασεις αλλα και το βασικο προβλημα οτι μια γεννια θα πρεπει να πληρωσει διπλά, μια για τις συνταξεις των παλιοτερων βασει του παλιου συστηματος και μια για τις δικες της συνταξεις βασει του κεφαλαιοποιητικου!

Σαν second best λυση θα προτεινα τα παρακατω ελαχιστα χαρακτηριστικα που πρεπει να περιεχει καθε μεταρρυθμιση του σημερινου συστηματος:

εισφοροδιαφυγη

Πολλοι προτεινουν την παταξη της εισφοροδιαφυγης ως λυση. Εχει αναμφισβητητα πολυ ελκυστικα χαρακτηριστικα, καποια καθαρματα που σημερα δεν πληρωνουν εισφορες θα αναζητηθουν, θα τιμωρηθουν και θα σωσουν και το συστημα. Δυστυχως αυτη η αποψη ειναι απλοϊκη. Κατα πρωτον ξεχναμε το ουκ αν λαβεις παρα του μη εχοντος. Δεν ειναι καθαρματα που δεν πληρωνουν, ειναι πολυ συχνα καποιοι κακομοιροι συμπολιτες μας που δεν εχουν να πληρωσουν, ειναι μικρες οικογενειακες επιχειρησεις που αν πληρωναν εισφορες απλα θα εκλειναν κτλ Λογω της ελεγκτικης ανικανοτητας του κρατους και της κουτοπονηριας πολλων πολιτων, οι εισφορες οπως και η φορολογια πολυ συχνα ειναι παραλογες και αδικες. Οι πολιτες ειναι αναγκασμενοι να πληρωνουν με βαση τις τεκμαιρομενες δυναμεις τους και οχι τις πραγματικες. Οι πρωτες πολυ συχνα απεχουν παρασαγγας απο τις δευτερες. Ειμαι λοιπον υπερ της “παταξης της εισφοροδιαφυγης”? Ναι, αφου πρωτα εξορθολογιστουν οι ζητουμενες εισφορες!

Το δευτερο επιχειρημα ειναι οτι η παταξη της εισφοροδιαφυγης απλα δεν επαρκει. Το περισσοτερο που μπορει να κανει ειναι να προσθεσει ενα απολυτο ποσο στα εσοδα του συστηματος. Το συστημα ομως εχει ολο και αυξανομενα ελλειμματα, η προσθηκη ενος μικρου σταθερου ποσου απλα παρατεινει την διαρκεια αλλα δεν μας γλιτωνει απο την χρεοκοπια.

ορια ηλικιας

Οτι κανεις υγιης Ελληνας δεν μπορει να παιρνει πληρη συνταξη στα 45 του εις βαρος των αλλων ειναι απλα προφανες νομιζω. Δεν μπορω να σκεφτω κανενα ορισμο κοινωνικης δικαιοσυνης που να επιτρεπει ενας 70ης να πληρωνει εισφορες που δεν του ανεβαζουν καθολου την συνταξη (η οποια ειναι σταθερη απο τα 65 και μετα), αλλα πηγαινουν απλα σε πληρωμες για τις συνταξεις εν μερει νεοτερων και υγιεστερων Ελληνων! Κιομως το σημερινο συστημα το επιτρεπει αυτο, μαλιστα δινει κινητρα συχνα σε 50ηδες να παρινουν προωρες συνταξεις!

Read moreΜια συντομη προταση για μεταρρυθμιση στο ασφαλιστικο συστημα

Δημοψηφισμα για το ασφαλιστικο: μια βαθια αντιδημοκρατικη ιδεα

Πολυ συχνα απορω με το εργο που γινεται στα ελληνικα σχολεια, πως γινεται κανεις να τελειωνει Λυκειο και να μην ξερει τα βασικα στοιχεια του δημοκρατικου μας πολιτευματος. Πολλοι Ελληνες φαινεται να πιστευουν οτι ζουμε σε μια οχλοκρατια, οπου ισχυει η δικτατορια της πλειοψηφιας. 50% +1 των πολιτων μπορουν να ψηφιζουν ο,τι τους κατεβει στο μυαλο.

Ετσι φεροντουσαν οσοι ζητουσαν δημοψηφισμα για την αναγραφη θρησκευματος στις ταυτοτητες*, ετσι φερονται σημερα οσοι ζητανε δημοψηφισμα για το ασφαλιστικο. Μερικα δικαιωματα σε μια δημοκρατια δεν υποκεινται σε καμμια αρχη της πλειοψηφιας, ειναι αναφαιρετα και προστατευονται απο το Συνταγμα μας.

Αν ψηφιζαμε ολοι μας να παει φυλακη ο συνιστολογος Κωνσταντινος, επειδη ετσι μας κατεβηκε, θα ηταν προφανως ενα γελοιο, αδικο και μη αποδεκτο αιτημα. Αν ψηφιζαν 99% των Ελληνων να αρχισουμε να εκτελουμε Αλβανους στην πλατεια Ομονοιας, θα ηταν ενα φρικιαστικο, παρανομο και μη αποδεκτο αιτημα. Για τετοια αιτηματα οποιαδηποτε σκεψη για δημοψηφισμα θα ηταν γελοια. Δεν εχει σημασια αν θα επιανε αρκετες ψηφους ή οχι (ελπιζω οτι κανενα αιτημα δεν θα τα καταφερνε), ειναι απλα μη αποδεκτα ζητημα, δεν τιθενται προς συζητηση.

Δεν βλεπω γιατι λοιπον μπορουμε να εχουμε δημοψηφισμα για το ασφαλιστικο! Η ιδεα ειναι απλα αστεια! Πως μπορει να γινει δημοψηφισμα οταν οι γενιες που θα κληθουν να σηκωσουν το βαρος της τυχον αποφασης δεν εχουν γεννηθει ή δεν εχουν δικαιωμα ψηφου? Σιγα μην κανουμε ψηφοφορια για να δουμε αν επιτελους οι μεγαλυτερες γενιες ειναι ετοιμες να σηκωσουν την ευθυνη για τις συνταξεις τους, χωρις να ριχνουν το ολο και αυξανομενο βαρος στους νεωτερους! Σιγα μην κανουμε ψηφοφορια να δουμε αν μερικοι Ελληνες θελουν να παιρνουν προωρες συνταξεις εις βαρος των αλλων!

Το ασφαλιστικο σημερα δεν ειναι τιποτα αλλο απο μια πελωρια μηχανη αδικης και σπαταλης αναδιανομης εισοδηματος, απο τις ερχομενες γενιες στις σημερινες, απο 70ηδες που δουλευουν σαν σκυλια σε 45ηδες που ηταν μαγκες και πηραν προωρες συνταξεις, απο τον σιωπηλο, σκληρα εργαζομενο ελληνα στον Ελληναριο Χαραμοφαη Τεμπελοσκυλο.

Το οτι δεν εχουμε κανει μεταρρυθμιση του συστηματος εδω και δεκαετιες ειναι ενα μεγαλο κριμα των ελληνικων κυβερνησεων εως σημερα. Αρκετα ως εδω. Οχι δεν θα κανουμε δημοψηφισμα για να δουμε αν θα μαζευτουν αρκετοι θυτες που θα ψηφισουν να συνεχιστει το εγκλημα…

Read moreΔημοψηφισμα για το ασφαλιστικο: μια βαθια αντιδημοκρατικη ιδεα

Οι διανοούμενοι του διαδικτύου

Οι διανοούμενοι του διαδικτύου είναι οι άνθρωποι που όλοι αγαπάμε να διαβάζουμε για λόγους άγνωστους και σ’ εμάς τους ίδιους. Είναι οι παλιοί πολυλογάδες των συνοικιακών καφενείων όπου, μεταξύ καφέ και ταβλιού, εξηγούσαν πως θα γίνει να βγει ο τόπος από την κρίση – και πως το κάνουν στην Ευρώπη που δεν είναι χαϊβάνια. Είναι οι δάσκαλοι του χωριού που εξηγούν στους χωριάτες τι θα έλεγε ο Πλάτων αν η φύση δεν είχε ατυχώς προβλέψει να αποθνήσκουν άπαντες, ανεξαρτήτως ευφυϊας και φιλοσοφικού διαμετρήματος. Είναι οι φιλόσοφοι των καπηλειών που βγάζουν μεθυσμένες διακηρύξεις για το ποιόν των γυναικών και την ατιμία της κοινωνίας. Είναι οι συμφοιτητές μας που πάντα ήξεραν δυό πράγματα παραπάνω από εμάς: τι είπε ο Τρότσκι στον μπατσανάκη του μεξικάνου υπηρέτη του οικοδεσπότη του και έκρυβε το πραγματικό νόημα της πολιτικής του θεωρίας, πως φορούσαν την στολή τους οι σαμουράι, ποιος έριξε το πέναλντι και μου ‘κλεισε το σπίτι κοκ.

Ελάτε, όλοι ξέρετε πως θα τους γνωρίσετε. Είναι εκείνοι που απαντούν με καταιγισμό ονομάτων σε κάθε σας ερώτηση. Έχουν γνώμη για τα πάντα, αλλά πάνω απ’ όλα αγαπούν τη φιλοσοφία και την πολιτική θεωρία. Διότι δε νοείται διανοούμενος χωρίς κλίση σε αυτούς τους δύο τομείς.

Read moreΟι διανοούμενοι του διαδικτύου