Η στολή

Ένα από τα αγαπημένα μου λογοτεχνικά έργα είναι οι Υπνοβάτες του Hermann Broch. Στον πρώτο τόμο της τριλογίας, που ονομάζεται «1888 Πάσενοφ ή ο Ρομαντισμός», πρωταγωνιστής είναι ένας αξιωματικός του πρωσικού στρατού που πιστεύει με πάθος στις παραδοσιακές αξίες. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ψυχολογίας του, που η πένα του Μπροχ κάνει ώρες-ώρες να μοιάζει διαστροφικό, … Read more Η στολή

Πως μενεις ψυχραιμος οταν ο κοσμος καιγεται?

Αλλιως βλεπεις τον κοσμο οταν σουρχεται η καταστροφη μπροστα στην πορτα

Σημερα το πρωϊ με πηρε τηλεφωνο η αδερφη μου. Ενω ειναι σχετικα συναισθηματικο ατομο, με τις πυρκαγιες μεχρι τωρα ηταν ψυχραιμη, λεγαμε οτι πρεπει να γινει σωστη και συστηματικη δουλεια χωρις πανικους. Σημερα το πρωϊ με πηρε σε ασχημη κατασταση να μου πει οτι ο Υμηττος καιγεται. Αυτο το βουνο ειναι βλεπετε ειδικη περιπτωση, το βλεπουμε πανεμορφο απο το μπαλκονι του πατρικου μου, ενας επιβλητικος ογκος με ενα μεγαλο ομορφο δασος, να εξεχει απο την αθηναϊκη σαπιλα. Ειναι το δασος που κοιτουσα καθε πρωϊ για να ηρεμησω, πριν βγω στον δρομο, στα σπασμενα πεζοδρομια και στα ΙΧ που προσπαθουν να με δολοφονησουν, στην απαισια κακογουστη τσιμεντουπολη με τους αφηνιασμενους τσιμεντανθρωπους.

Οταν φτιαχνανε την περιφερειακη Υμηττου και τραυματιζαν το δασος προσπαθουσα να σκεφτω οτι ηταν για το καλο της πολης, για το καλο ατομων που δεν εχουν αναγκη τοσο την θεα απο το μπαλκονι μου αλλα μια λυση στο απιστευτο κυκλοφοριακο προβλημα της Αθηνας. Ο περιφερειακος ηταν μια ισως αναγκαια θυσια, για καλο σκοπο.

Αυτες οι καταραμενες πυρκαγιες τι σκοπο εχουν?

Read moreΠως μενεις ψυχραιμος οταν ο κοσμος καιγεται?

Εκλογες 2007 – αρθρο 1: Η σαπια Ελλαδα του ΟΤΕ και της Ολυμπιακης

Το ιστολογιο της αναΜορφωσης ξεκινα μια σειρα αρθρων που θα μελετουν το εργο της κυβερνησης.
Τελικα οποιο κομμα και να μας κυβερνα η Ελλαδα μενει ιδια? Τι εκανε η παρουσα κυβερνηση καλυτερα απο τις προηγουμενες?

Στο κυριακατικο Βημα δυο αρθρα μου προκαλεσαν για μια ακομη φορα οργη. Το ενα εχει να κανει με την αναπτυξη του ευρυζωνικου Ιντερνετ στην Ελλαδα το δευτερο με την καταραμενη Ολυμπιακη.

Τι κοινο εχουν αυτα τα δυο κειμενα? Μα οτι η απελπιστικη αδρανεια του ελληνικου κρατους και η ανεξηγητη προσκολληση σε καταστροφικες τακτικες προκαλουν ανυπολογιστες οικονομικες ζημιες στην χωρα!

Ο απεθαντος αερομεταφορεας
Το ζομπι της Ολυμπιακης παραμενει μετα απο δεκαετιες προβληματων ζωντανο χαρη σε εναν απο τους χειροτερους επενδυτες της ιστοριας, τον πανηλιθιο κυριο μετοχο της εταιρειας… το ελληνικο δημοσιο! Η ισως χειροτερη μεγαλη αεροπορικη εταιρεια της ΕΕ* ρουφα το αιμα του ελληνικου δημοσιου με απιστευτους ρυθμους. Δεν μπορω να καταλαβω πως μπορει μια εταιρεια να καιει χρημα τοσο γρηγορα:

σύμφωνα με πληροφορίες ο ισολογισμός της Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες ΑΕ για τις χρήσεις των προηγουμένων ετών θα αποκαλύπτει ότι οι σωρευμένες ζημιές της εταιρείας ανέρχονται σε 1,35-1,4 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες ΑΕ (ΟΑ-Υ) δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2003

Σε λιγοτερο απο 4 χρονια μας φορτωσε η Ολυμπιακη 1,4 δις ευρω ζημιες! Το απιστευτο μαλιστα ειναι οτι εχουμε τετοια αφαιμαξη χωρις κανενα οφελος! Γιατι αν μη τι αλλο οι τιμες της αεροποριας στην Ελλαδα ειναι πολυ πιο υψηλες απο την υπολοιπη ΕΕ, οπου αποκρατικοποιηθηκαν γρηγορα οι αεροπορικες εταιρειες.


Σκεφτειτε οτι 1,4 δις ευρω φτανουν για να πεταξουν ολοι οι κατοικοι της χωρας στην Γερμανια και να επιστρεψουν! Σκεφτειτε οτι με 1,4 δις ευρω μπορεις ανετα να φτιαξεις ενα δυνατο πανεπιστημιο ή μια γεφυρα λιγο μικροτερη απο την Γεφυρα Ριου-Αντιρριου.

Οποιαδηποτε κυβερνηση ανεχεται εναν τετοιο εξευτελισμο, μια τετοια σπαταλη δημοσιου χρηματος, ειναι μια κυβερνηση που δεν σεβεται τα χρηματα μου. Ειναι μια κυβερνηση που δεν ξερω με τι λογικη ζηταει την ψηφο μου. Αλλα μηπως η Ολυμπιακη ειναι απλα μια εξαιρεση? Οχι και ερχομαστε στο δευτερο αρθρο:

Στενοζωνικη Ελλαδα

Η αύξηση του αριθμού των ευρυζωνικών γραμμών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 οδήγησε σε αύξηση της διείσδυσης από 4,4% στις 31.12.2006 σε 6,9% στις 30.6.2007.
Με βάση τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα δείχνει να παραμένει στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ (έχουν προστεθεί η Βουλγαρία και η Ρουμανία). Η τάση ωστόσο για μείωση της απόστασης είναι εμφανής.

Το ευρυζωνικο διαδικτυο ειναι μια προϋποθεση για την ψηφιακη αναπτυξη της χωρας και θεωρω οτι η ψηφιακη μας αναπτυξη ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα εργαλεια για την οικονομικη και κοινωνικη μας αναπτυξη. Περικοβει σπαταλες, καταργει τις ουρες σε δημοσιες υπηρεσιες και τραπεζες, βελτιωνει τις επικοινωνιες, προσφερει δυνατοτητες εναλλακτικης πληροφορησης και αλληλεπιδρασης μεταξυ πολιτων (οπως το παρον ιστολογιο).

Αν η Ελλαδα θελει να βελτιωθει, αν θελει να συγκαταλεγεται στις ανεπτυγμενς χωρες, οι επιδοσεις της στον ψηφιακο τομεα πρεπει να ειναι διεθνους κλασης. Ανταυτου δυστυχως βρισκεται σημερα στην τελευταια θεση της ΕΕ των 27! Μιλαμε δηλαδη για χωρες οπως Λεττονια, Σλοβακια, Βουλγαρια και Ρουμανια με πολυ χαμηλα εισοδηματα, χωρες που πριν 17 χρονια ειχαν ανυπαρκτες υποδομες. Η Ελλαδα του 2007 εχει φτασει στο επιπεδο να προσπαθει να “μειωσει την διαφορα” που την χωριζει απο την Βουλγαρια!

Τι εχουν ολες αυτες οι χωρες που δεν εχει η Ελλαδα?

Read moreΕκλογες 2007 – αρθρο 1: Η σαπια Ελλαδα του ΟΤΕ και της Ολυμπιακης

Ειναι ο δικομματισμος το μεγαλο πολιτικο μας προβλημα?

Πριν αναζητησουμε ευκολες λυσεις ειναι καιρος να κανουμε την αυτοκριτικη μας ως πολιτες

Ο Γιωργος στο ριαλιτυ τεηπ εθεσε παλι καποια ενδιαφεροντα ερωτηματα σε σχεση με το πολιτικο μας συστημα.

Η βασικη θεση του Γιωργου που συνοψιζει μεγαλο μερος της σοβαρης ελληνικης αρθρογραφιας ειναι νομιζω αυτη:

Οι κατέχοντες την εξουσία φθίνουν, οι διεκδικητές της εξακολουθούν να φυτοζωούν. Ο χορός του δικομματισμού μοιάζει πιο κουρασμένος από ποτέ.

Η ερωτηση που προκυπτει για μενα αυτοματα ειναι λοιπον η εξης. Ειναι οι μη ικανοποιητικες ελληνικες κυβερνησεις προϊον καποιων συγκεκριμενων χαρακτηριστικων του εκλογικου συστηματος? Ποιο ειναι αυτο?

Ή μηπως ειναι απλα ζητημα θεμελιωδων μεγεθων, δηλαδη των βασικων συστατικων οποιυδηποτε δημοκρατικου συστηματος: των εκλογεων και εκλεγομενων?

Το προβλημα
Ας ξεκινησω δεχομενος οτι το εκλογικο συστημα της ενισχυμενης αναλογικης ευθυνεται ευθεως για την κυριαρχια δυο κομματων στο ελληνικο πολιτικο σκηνικο. Δεχομαι επισης οτι αυτο το συστημα σε συνδυασμο με την εξημερωση των πολιτικων ηθων και το Τελος της Ιστοριας (βλεπετο εργο του Φ. Φουκουγιαμα) οδηγει στo γεγονος οτι τα δυο κυριαρχα κομματα μοιαζουν ενοχλητικα μεταξυ τους και δεν μας μενει πραγματικα μεγαλη επιλογη. Ας ονομασω ολο αυτο το φαινομενο δικομματισμο.

Φταιει λοιπον το εκλογικο μας συστημα, φταιει ο δικομματισμος για αυτο που οι περισσοτεροι σκεπτομενοι πολιτες εκλαμβανουν ως διαχρονικη αποτυχια της συγχρονης Ελληνικης Δημοκρατιας να επιτυχει ενα κρατος δικαιου, ισοτητας, σεβασμου στον πολιτη και ευημεριας? Ή μηπως φταιει απλα το ξερο μας το κεφαλι?

Τεινω δυστυχως προς το δευτερο. Το εκλογικο συστημα οδηγει σιγουρα σε καποια μονοτονια αλλα δεν βλεπω να ευθυνεται για την ελλειψη ικανοποιητικων κυβερνησεων στην Ελλαδα. Για δυο λογους.

Read moreΕιναι ο δικομματισμος το μεγαλο πολιτικο μας προβλημα?

Και εγω αντι να καθαριζω πατατες, γιατι δεν φτιαχνω ενα κομμα?

Ανακαλυψα τι θα ψηφισω στις εκλογες!

Βρηκαμε μυστικα ντοκουμεντα απο το αρχηγειο ενος μικρου ελληνικου κομματος και σας τα δινουμε αυτουσια σε ελληνικη πρωτια. Αλλη μια δημοσιογραφικη επιτυχια του ιστολογιου μας:


Online Videos by Veoh.com

Ειχα καιρο να δω Απαραδεκτους και νομιζω οτι τηρουμενων των αναλογιων, ηταν οι Ελληνες Σιμπσονς. Πολυ διεισδυτικη σατιρα, συμπαθητικοι ηθοποιοι, εξυπνα σεναρια και καθημερινες καταστασεις που πραγματευονται ομως σχεδον ολα τα σημαντικα θεματα της χωρας.
Ειδικα αυτο το επεισοδειο νομιζω εχει μεσα ολα τα προβληματα της ελληνικης πολιτικης καταστασης, της μυωπικης στασης των ψηφοφορων αλλα και των αλλαγων που φερνει η ενασχοληση με την πολιτικη σε ενα ατομο.

Read moreΚαι εγω αντι να καθαριζω πατατες, γιατι δεν φτιαχνω ενα κομμα?

Αντίο συμπόνια, αντίο φτώχεια;

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο ‘A Farewell to Alms: A Brief Economic History of the World’, από τον οικονομολόγο/ιστορικό Gregory Clark, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχει προκαλέσει μέγα σούσουρο σε διάφορους οικονομικούς κύκλους

Ο κ. Clark λοιπόν ισχυρίζεται πως προσφέρει μια πολύ καλή εξήγηση για το τι οδήγησε στην Βιομηχανική Επανάσταση. Διάφοροι δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί δείχνουν ήδη εκστασιασμένοι με την εξήγηση του Clark…. o Clive Crook των Financial Times γράφει “… As absorbing, as memorable and as well written as Mr Diamond’s remarkable bestseller [σ.σ. αναφέρεται στο διάσημο πλέον Guns, Germs and Steel]. It deserves to be as widely read.” Ο George Akerlof, νομπελίστας οικονομολόγος γράφει “What caused the Industrial Revolution? Gregory Clark has a brilliant and fascinating explanation for this event which permanently changed the life of humankind after 100,000 years of stagnation.”

Ο Clark προσπαθεί να εξηγήσει τρία μεγάλα ερωτήματα της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας. Πρώτον, γιατί η λεγόμενη Μαλθουσιανή παγίδα διήρκησε τόσο πολύ. Γιατί δηλαδή από τουλάχιστον το 1000 π.Χ. μέχρι περίπου το 1800 μ.Χ. η τεχνολογική πρόοδος που βίωνε η ανθρωπότητα δεν μεταφραζόταν σε καλύτερη ποιότητα ζωής με αυξημένο κατά κεφαλήν εισόδημα – η ιστορία της παγίδας τείνει προς την εξήγηση της έλλειψης αυξημένου εισοδήματος εξ’ αιτίας της αύξησης του πληθυσμού.

The average person in the world of 1800 was no better off than the average person of 100,000 BC.

Δεύτερον, γιατί η έξοδος από την Μαλθουσιανή παγίδα γύρω στο 1800 με την έλευση της βιομηχανικής επανάστασης συνέβη στη Βρετανία;
Τρίτον, γιατί δεν ακολούθησαν αμέσως άλλες χώρες οδηγώντας τον κόσμο στην λεγόμενη Μεγάλη Απόκλιση (“Great Divergence”) κατά την οποία οι διαφορές στους ρυθμούς μεγέθυνσης που βίωσε η Ευρώπη σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη ήταν τεράστια.

Ας μην το καθυστερήσω άλλο λοιπόν… Ορίστε η παρουσίαση της μεγάλης αυτής ιδέας δια στόματος David Warsh:

So what’s the startling new idea? Nothing less than that “social evolution in England had a biological basis,” according to Clark — “that it was driven by the selective survival of types….” Does that sound like race to you? It does to me. Social Darwinism is just around the corner.

Γιατί λοιπόν η Βιομηχανική Επανάσταση έκανε τα πρώτα της βήματα στην Βρετανία;

Read moreΑντίο συμπόνια, αντίο φτώχεια;

Δημοσια κτιρια στην Ελλαδα και ο βιασμος της Αρχιτεκτονικης

Μερικες χαλαρες καλοκαιρινες παρατηρησεις σχετικα με την αρχιτεκτονικη των δημοσιων κτιριων ανα την Ελλαδα.

Εχετε αναρωτηθει ποτε ποιος φταιει που τα περισσοτερα κτιρια του ελληνικου κρατους αποπνεουν την ιδια ομοιομορφη μιζερια?

Λοιπον ο φταιχτης φαινεται να ειναι η Κτηματικη Εταιρεια του Δημοσιου. Κοιταχτε ας πουμε μια τυπικη εφορια, σχεδιασμενη απο την ΚΕΔ, την ΔΟΥ Χαλκιδας.

halkida.jpg

Μα και επιτηδες να το κανεις τοσο ασχημο κτιριο δεν φτιαχνεις! Τα δημοσια κτιρια σε ενα συγχρονο κρατος ειναι αυτα που υποτιθεται ομορφαινουν τις πολεις, κανουν την ζωη λιγο πιο ανετη, δινουν το αισθημα στου φορολογουμενους οτι τα χρηματα τους πιανουν τοπο. Συχνα, σε χωρες οπως η Γαλλια, ειναι αυτα τα δημοσια κτιρια που πρωτοτυπουν αρχιτεκτονικα και ανοιγουν νεους δρομους.

Στην Ελλαδα ειναι απλα να παρακαλας να μην χτιστει ΔΟΥ διπλα στο σπιτι σου και πεσει η αξια της περιοχης απο την ασχημια! Αν δεν σας επεισε η ανω φωτογραφια κοιταχτε ας πουμε την ΔΟΥ Αλεξανδρουπολης:

alexpoli.jpg

Τι να πρωτοθαυμασει κανεις, το πρωτοποριακο βαψιμο σε γκρι-τσιμεντι? Το πως αποτυγχανει πληρως να συνδυστει με τα δεντρα που προϋπηρχαν? Τα 3 τετραγωνικα μετρα κακομοιριαρικου πρασινου που προσθετει το κτιριο στην περιοχη? Την γενικη αισθητικη φυλακης απο μιζερο-καταστροφικη ταινια του 80 (στυλ Escape from New York) ?

Δυστυχως οι πολιτικοι μας ειναι τοσο ικανοποιημενοι απο το εξωραϊστικο εργο της ΚΕΔ που φαινεται οτι της παραγγελνουν ακομα και υπουργεια! Δειτε το νεο μας Υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας:

yen.jpg

Ενα πραγματικο κομψοτεχνημα, μου θυμιζει προσωπικα 18 ασχημα αστυνομικα τμηματα φτιαγμενα το 1985 στιβαγμενα το ενα πανω στο αλλο και κολλητα διπλα τους τον πυργο ελεγχου του (πολυ βαρετα σχεδιασμενου) Ελευθεριος Βενιζελος.

Ακομα δεν εχετε πειστει? Δειτε την Γενικη Γραμματεια Επικοινωνιας
ggenim.jpg

Δεν ξερω τι παει να μας επικοινωνησει εδω ο αρχιτεκτονας. Το πως η ελλειψη αρχιτεκτονικης εμπνευσης μπορει να κανει ενα κτιριο να σου φερνει καταθλιψη? Ισως προσπαθει να επικοινωνησει σε εναν “δημιουργικο διαλογο” με τα υπολοιπα πανασχημα κτιρια της Αθηνας. Ισως απλα ο αρχιτεκτονας ηταν τυφλος οπως εκεινος ο σκηνοθετης στο Hollywood Ending του Γουντυ Αλλεν.

Υπουργειο Οικονομικων, πως να μην του κρεμανε διαφορα πανώ

Το μονο κτιριο που ειδα να μη μου φερνει αναγουλα ηταν το Υπουργειο Πολιτισμου

Read moreΔημοσια κτιρια στην Ελλαδα και ο βιασμος της Αρχιτεκτονικης