Τι λενε οι οικονομολογοι περι ΜΜΕ, ιστολογιων, πολιτισμικων συγκρουσεων…

Ο επιστημονικος ιμπεριαλισμος των οικονομολογων εξαπλωνεται ολο και περισσοτερο. Καλο ή κακο?

Αυτες τις μερες ετυχε να ειμαι σε ενα απο τα μεγαλα οικονομικα συνεδρια της χρονιας, αυτο της Econometric Society στο πανεπιστημιο Duke. Οπως παντα στα γενικης φυσεως οικονομικα συνεδρια μπορει να μην κερδιζω πολλα επαγγελματικα, αλλα κανω πολυ ενδιαφερουσες παρατηρησεις σχετικα με το μελλον της οικονομικης επιστημης. Θα συνοψισω εδω λιγη απο την δουλεια που παρουσιαστηκε, για να δειτε και σεις* που το πανε οι οικονομολογοι σημερα και ισως για τους αμυητους να δειτε και τι πραγματικα κανουν οι οικονομολογοι, ποσο ευρυ πεδιο μελετουν. Μερικοι το θεωρουν επιστημονικο ιμπεριαλισμο, εγω το θεωρω μια καλη αρχη, φτανει να μην παιρνουμε τα αποτελεσματα πολυ στα σοβαρα.

Προσθηκη: Γιατι οι φτωχες χωρες δεν τα πανε καλα στις εμπορικες διαπραγματευσεις

Γιατι οι φτωχες χωρες δεν καταφερνουν στις διαπραγματευσεις του Παγκοσμιου Οργανισμου Εμποριου να επιβαλλουν μειωση των δασμων στα προϊοντα (πχ αγροτικα) που εξαγουν στις πλουσιες χωρες? Δεδομενου του μεγαλου αριθμου τους θα ειχε νοημα να δημιουργησουν εναν μεγαλο συνασπισμο και να εχουν μεγαλη διαπραγματευτικη δυναμη, κιομως δεν φαινεται να συμβαινει αυτο. Παρουσιαστηκε ενα σχετικα πολυπλοκο πεηπερ με ομως απλο και κατανοητο αποτελεσμα περι των διεθνων σχεσεων και του εμποριου, απο τον Βρεταννοκυπριο Μπεν Ζησσιμο. Βρισκει λοιπον οτι το προβλημα ειναι ακριβως ο μεγαλος αριθμος των φτωχων χωρων που παραγουν παρομοια προϊοντα! Αν δεν αγορασει η ΕΕ καφε απο μια χωρα, θα αγορασει απο μια αλλη… Γενικο συμπερασμα, οταν υπαρχουν χωρες που παραγουν διαφορετικων ειδων προϊοντα, οι χωρες που παραγουν ενα προϊον που παραγεται και απο πολλες αλλες θα εχουν την χειροτερη στρατηγικη θεση (ακουγεται προφανες, αλλα ειναι πολυ δυσκολο να αποδειχτει μαθηματικα σε ενα σοβαρο μοντελο διεθνους εμποριου).

Πως οι εθνικες μνημες και παραδοσεις προκαλουν καταστροφικους πολεμους

Συμφωνα με την απλη ορθολογικη θεωρια παιγνιου, ενας καταστροφικος πολεμος σαν τον Β ΠΠ δεν συμβαινει ποτε. Οι συμμετεχοντες χανουν τοσα πολλα, που δεν εχει νοημα να φτασουν στον τελειωτικο πολεμο, καταλαβαινουν γρηγορα ποια ειναι η στρατηγικη τους θεση (το πολυ μετα απο λιγες μαχες) και διαπραγματευονται με βαση αυτην. Ενα ενδιαφερον πεηπερ ερευνητων απο το Γεηλ και το Georgetown (Social Memory and Evidence from the Past) ισχυριζεται οτι η βαση για τετοιας κλιμακας καταστροφες ειναι οι εθνικοι μυθοι, δηλαδη η προφορικη συνηθως παραδοση πληροφοριων απο γονεις σε παιδια, που κανει τα παιδια να μην εχουν τις σωστες πληροφοριες για το παιχνιδι και την στρατηγικη τους θεση.

Read moreΤι λενε οι οικονομολογοι περι ΜΜΕ, ιστολογιων, πολιτισμικων συγκρουσεων…

Η αβάσταχτη χυδαιότητα των δυνατών

Την τελευταία φορά που αποφάσισα να κάνω μία βόλτα σε ένα προάστιο της Αθήνας βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα δυσεπίλυτο γρίφο. Έπρεπε να υπερπηδήσω παντός είδους εμπόδια, να αποφύγω παρκαρισμένα αυτοκίνητα και πόρτες που άνοιγαν άκριτα και, πολλές φορές, να κατεβώ στο οδόστρωμα για να συνεχίσω την πορεία μου. Φυσικά, δεν είχα προνοήσει να φορέσω επιστραγαλίδες … Read more Η αβάσταχτη χυδαιότητα των δυνατών

Κορρές: μια παγκόσμια ελληνική επιχειρηματική επιτυχία

Έχοντας μπουτίκ και shop-in-shop απ’τη Βαρκελώνη ως το Τόκιο κι απ’το Λονδίνο ως τη Μελβούρνη, τα φυσικά καλλυντικά Κορρέ διατυμπανίζουν στην υφήλιο τον επιχειρηματικό οίστρο και- επιτέλους- το έξυπνο branding ενός προϊόντος “Made in Greece”.

Ο Γιώργος Κορρές ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία το 1996, λίγο μετά τη λήψη του πτυχίου του [Φαρμακευτικής] και της εργασίας του στο αρχαιότερο φαρμακείο ομοιοπαθητικών στην Αθήνα. Χρησιμοποιώντας απλά, φυσικά υλικά και κρατώντας τις τιμές σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ο Κορρές κατάφερε μέσα σε 10 χρόνια να είναι μια αξιόλογη μάρκα με διεθνή αναγνώριση. Πριν λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες για την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Ποιό όμως είναι το μυστικό της επιτυχίας του Κορρέ;

Read moreΚορρές: μια παγκόσμια ελληνική επιχειρηματική επιτυχία

Το φαινομενο του ΛΑΟΣ

Τα ελληνικα κομματα εξουσιας εδω και χρονια ανευθυνα θρεφουν τα ταπεινοτερα ενστικτα των Ελληνων. Τωρα βρισκουν τα αποτελεσματα μπροστα τους

«Με ενοχλεί να ξέρω ότι κάθε χρόνο πωλούνται 1.000 Πόρσε στην Ελλάδα. Θα τους βρω αυτούς τους ιδιοκτήτες και θα τους ξεμπροστιάσω!».

Αυτη η τρομερη ατακα βγηκε απο τα χειλη του προεδρου του ΛΑΟΣ, Καρατζαφερη. Με μια προταση εξηγει αυτος ο ανθρωπος ολοκληρη την νοοτροπια του κομματος που εχει δημιουργησει. The oldest trick in the book, ακρατος λαϊκισμος, χαϊδεμα αυτιων, μηντιακα εξυπνες ατακες που ειναι ομως στην πραγματικοτητα εντελως κουφιες. Απευθυνεται στα πιο ταπεινα μας ενστικτα, την ξενοφοβια, την μισαλλοξια, τον φθονο για τον γειτονα.

Πριν περιπου 65 χρονια εγκαινιαστηκε μου φαινεται η πιο επιτυχημενη καμπανια τετοιου ειδους, απο το Εθνικοσοσιαλιστικο Κομμα της Γερμανιας. Δεν φοβαμαι σε καμμια περιπτωση παρομοια πορεια του ΛΑΟΣ στην Ελλαδα. Και οι καιροι εχουν αλλαξει, και το ΛΑΟΣ δεν προκειται ποτε να παρει 40% των ψηφων και ο Καρατζαφερης δεν ειναι σε καμμια περιπτωση ενας δολοφονικος παραφρων. Αλλα νομιζω μπορει να δει κανεις ηδη οτι η απειλη του ΛΑΟΣ προκαλει μια στροφη της ΝΔ και λιγοτερο του ΠΑΣΟΚ προς πιο ακραιες εθνικιστικες* και λαϊκιστικες τακτικες.

Read moreΤο φαινομενο του ΛΑΟΣ

ΕΥΔΑΠ και δρομοι

Διαβασα προσφατα οτι η ΕΥΔΑΠ εχει πολυ σημαντικα κερδη. Λογικο αλλωστε καθως οι τιμες του νερου ειναι αρκετα πανω απο το απλο κοστος μεταφορας και καθαρισμου του νερου (και καλα κανουν*, γιατι αλλιως εχουμε φρικτη σπαταλη).

Αφου εχει ομως τετοια κερδη η ΕΥΔΑΠ γιατι δεν φροντιζει να μην ξεσκιζει τους δρομους της Αθηνας? Τα μισα σαμαρακια στους δρομους της Αθηνας, αν προσεξετε, ειναι λογω των συνδεσεων ΕΥΔΑΠ προς νεες οικοδομες!

Read moreΕΥΔΑΠ και δρομοι

Υπερ του ατονικου συστηματος γραφης και γενικης γλωσσικης αναμορφωσης

Καιρος να σταματησουμε να παιζουμε με τους τονους και να κανουμε κατι χρησιμο για την γλωσσα μας

Ο σκοπος του κειμενου αυτου ειναι απλος, προσκληση για σκεψεις πως να φερουμε την επισπευση της καταρρευσης του μονοτονικου συστηματος στην ελληνικη γραφη και γενικοτερη αναμορφωση στην ελληνικη γλωσσα. Γιατι δεν εχω καμμια αμφιβολια οτι καποτε θα καταργηθει το μονοτονικο, το θεμα ειναι να καταργηθει συντομοτερα ωστε να γλιτωσουν γενιες Ελληνων τον ασκοπο κοπο.

Αυτο το στηριζω σε μια γενικη παρατηρηση της εξελιξης των γλωσσων και βεβαια την παρατηρηση του ελληνικου τονικου συστηματος. Θα ελεγα οτι ειναι μαλλον περιεργο και δειγμα βαθιας γλωσσικης συντηρητικοτητας οτι το πολυτονικο καταργηθηκε τοσο προσφατα. Η επιβιωση του πολυτονικου εως τοσο αργα δεν εχει αλλο λογο νομιζω, παρα την ταση των Νεοελληνων να μιμουνται στοιχεια αυτου που εκλαμβανουν ως αρχαια παραδοση. Δεν ειναι συνεχεια μιας διαδεδομενης παραδοσης με αρχαιες ριζες βεβαια, οπως θελουν πολλοι να πιστευουν, γιατι οι περισσοτεροι Ελληνες το 1821 δεν ηξεραν να γραφουν καν! Ειναι απλα η εξωτερικευση ενος βαθεος συμπλεγματος των πρωτων Νεοελληνων που ηθελαν να χτισουν το εθνος τους αποφευγοντας τα διαφορα πυρα απο ολες τις μεριες, οτι δηθεν δεν εχουν σχεση με τους αρχαιους Ελληνες κτλ Η χρηση του πολυτονικου λοιπον ειναι καθαρος πιθηκισμος ενος στοιχειου που μας ηταν εντελως αχρηστο (μια και τα πνευματα δεν διαβαζονται εδω και αιωνες!) με μονη αιτιολογια οτι ετσι ειμαστε ετσι πιο κοντα στις αρχαιες ριζες.

Ειναι μαλιστα ενδιαφερον οτι ο πιθηκισμος του πολυτονικου δεν ειναι μονο αχρηστος, αλλα δεν επιτελει καν τον σκοπο της μιμησης των αρχαιων!

Read moreΥπερ του ατονικου συστηματος γραφης και γενικης γλωσσικης αναμορφωσης

Περιβαλλον – απο λογια παμε καλα

Η Ελλαδα πρεπει να ειναι απο τις χωρες που οι πολιτες γκρινιαζουν περισσοτερο για το περιβαλλον και την κατασταση του. Απο την αλλη παλι πρεπει να ειναι η χωρα της ΕΕ που οι πολιτες κανουν τα λιγοτερα για να το προστατευσουν! Θελουμε μειωση των ρυπων, αλλα κανεις δεν δεχεται αυξηση στην τιμη της βενζινης (την φτηνοτερη στην ΕΕ15). Οδηγουμε ΙΧ με μανια ακομα και για διαδρομες 500 μετρων, δεν ανακυκλωνουμε, δεν προσεχουμε την ενεργειακη σπαταλη, δεν χτιζουμε κτιρια σε αρμονια με το περιβαλλον (καιμε τα δαση μας, μπαζωνουμε τα ποταμια μας, πνιγουμε τις παραλιες μας στην βρωμα)… Αυτην την αναντιστοιχια λογων και εργων δειχνει πια και ξεκαθαρα ερευνα που δημοσιευτηκε στην Καθημερινη.

Read moreΠεριβαλλον – απο λογια παμε καλα