Τι Ελλαδα τι Γαλλια

Μια σημειωση περι του ελληνικου εισοδηματος – γιναμε επιτελους Ευρωπη?

Περιηγουμενος τις σελιδες του ΟΟΣΑ προσεξα οτι δεχτηκαν την αναθεωρηση του ελληνικου ΑΕΠ. Μια αρκετα περιεργη ειδηση ειναι οτι σε μοναδες αγοραστικης δυναμης το ελληνικο ΑΕΠ κατα κεφαλην ειναι πια με 29.578 δολλαρια πολυ υψηλοτερο της Πορτογαλιας (19.889), υψηλοτερο Ισπανιας και Ιταλιας και ελαχιστα πιο χαμηλα απο Γαλλια (30.266) και Γερμανια (30.777)! Δηλαση, σε περιπτωση που δεν το ξερατε, ανηκετε στους πλουσιοτερους λαους στον κοσμο.

Ειναι δυνατον, πιστευει κανεις οτι το μεσο εισοδημα ενος Ελληνα ειναι το ιδιο με ενος Γαλλου? Για καποιον που επισκεπτεται τις δυο χωρες αυτο νομιζω φαινεται πολυ απιθανο, οποτε παραθετω καποιες πιθανες εξηγησεις:

α) η αναθεωρηση του ελληνικου ΑΕΠ εγινε λανθασμενα

Αυτη η εξηγηση δεν με ικανοποιει γιατι η αναθεωρηση εγινε αποδεκτη απο ολους τους διεθνεις οργανισμους. Παρολο που ειναι σιγουρο οτι δεν θα κατσουν να εξετασουν εξαντλητικα την μεθοδο, επι της αρχης φαινεται οτι εγινε σωστα. Επισης οι δραστηριοτητες της παραοικονομιας που προστεθηκαν στο επισημο ΑΕΠ μας ειναι συμφωνα με την στατιστικη υπηρεσια λιγοτερο απο 1% του ΑΕΠ, αρα δεν ειναι απλα οτι μετραμε αυτα που δεν μετρουν οι αλλοι.

Read moreΤι Ελλαδα τι Γαλλια

Αστυνομικη βια – νεμεσις

Τι απιστευτη ντροπη η ολη ιστορια της αστυνομικης βιας και ακομα περισσοτερο οτι το ελληνικο δικαστικο συστημα την θεωρει κατι συνηθισμενο και αποδεκτο. Η ολη συμπεριφορα των εισαγγελεων δινει την εντυπωση οτι για αυτους καποιος που πηγε νοσοκομειο για 5 μερες λογω ξυλοκοπηματος απο αστυνομικους “πηγαινε γυρευοντας”. Μια τετοιου ειδους καταγγελια αντι να τους σοκαρει, … Read more Αστυνομικη βια – νεμεσις

Η υποθεση Γουλφοβιτς

Ενα μοντελο για την ευρωπαϊκη πολιτικη στο μελλον

Ο Πωλ Γουλφοβιτς, που επιβληθηκε το 2005 απο την κυβερνηση Μπους ως επικεφαλης της Παγκοσμιας Τραπεζας, τελικα παραιτηθηκε πριν λιγες μερες. Η ιστορια της παραιτησης του ειναι ενδιαφερουσα για αρκετους λογους.

Η Παγκοσμια Τραπεζα ειναι μαζι με το ΔΝΤ το πιο σημαντικο διεθνες οικονομικο ιδρυμα. Παραδοσιακα ο προεδρος της επιλεγεται απο τους Αμερικανους (και του ΔΝΤ απο τους Ευρωπαιους). Η αληθεια ειναι ομως οτι οι Ευρωπαιοι ποτε δεν ηταν ιδιαιτερα χαρουμενοι με την επιλογη αυτου του ατομου, κυριως λογω της θητειας του στο αμερικανικο Υπουργειο Αμυνας υπο τον Ντ.Ραμσφελντ και του ρολου που επαιξε στον πολεμο του Ιρακ. Σημαντικοι οικονομολογοι οπως ο Τζ.Στιγκλιτς και ο Τζ.Σακς εξεφρασαν ξεκαθαρα την αντιθεση τους, λεγοντας ο μεν πρωτος οτι ο προεδρος της ΠΤ δεν πρεπει να ειναι ενα προσωπο που προκαλει ιδεολογικα φορτισμενες αντιδρασεις και ο δε Σακς οτι ο προεδρος της ΠΤ δεν μπορει να ειναι καποιος χωρις την απαραιτητη οικονομικη εκπαιδευση. Η κατοπινη συμπεριφορα του Γουλφοβιτς μεσα στην Παγκοσμια Τραπεζα ενισχυσε την δυσαρεσκεια, καθως στηριχτηκε υπερβολικα σε εξωτερικους συμβουλους (μελη της κυβερνησης Μπους) και γενικα δεν φανηκε να σεβεται πολυ την υπαρχουσα κουλτουρα της ΠΤ.

Ολες αυτες οι αντιδρασεις ομως δεν ηταν αρκετες, οσο δεν υπηρχε ισχυρες δυναμεις να αντιταχτουν στην στηριξη της κυβερνησης Μπους (οι ΗΠΑ ειναι ο μεγαυτερος μετοχος και εχουν την μεγαλυτερη επιρροη) προς τον Γουλφοβιτς.

Read moreΗ υποθεση Γουλφοβιτς

Ψηφιακή Ελλάδα

Μια ενδιαφέρουσα είδηση για την ψηφιακή συνδεσιμότητα της χώρας μας…

“Επιτάχυνση των ρυθμών διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στην ελληνική κοινωνία επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού με την μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια που ξεκίνησε από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η καμπάνια επικεντρώνεται γύρω από την προώθηση της «Ψηφιακής Ελλάδας» και τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες -και δη το Internet- μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Read moreΨηφιακή Ελλάδα

Λιβερπουλ και οι χουλιγκανοι με τα κιτρινα

Διαβαζοντας για τους χιλιαδες οπαδους της Λιβερπουλ που μαζευτονται στο Συνταγμα δεν αντεξα να μην σημειωσω μια φραση:

[ο οπαδος] που τραυματίστηκε ελαφρά από ταξί, επειδή νόμισε ότι η διάβαση πεζών τού έδινε προτεραιότητα, μάλλον δεν θα ξαναπατήσει στη χώρα μας.

Ακουτε τι νομιζε! Ο ασχετος! Οτι η διαβαση πεζων ειναι διαβαση με προτεραιοτητα οπως σε ολη την Ευρωπη! Δεν ηξερε οτι στην Ελλαδα οι νομοι δεν εφαρμοζονται? Δεν ηξερε οτι ακομα και πρασινο αν εχει ο πεζος στην διαβαση, τα αυτοκινητα που στριβουν εχοντας παλλομενο πορτοκαλι θα περνανε λες και εχουν πρασινο? Αναρωτιεμαι, ποιος ειναι τελικα ο χουλιγκαν, ο κακομοιρος Λιβερπουλιος που ηρθε να δει την ομαδα του ή ο ταξιτζης που προσπαθησε να τον σκοτωσει επειδη εκανε το λαθος να νομισει οτι βρισκεται σε ευρωπαϊκο εδαφος?

Κατα τα αλλα μπραβο στα παιδια, που μαζευτηκαν, πινουν τις μπυρες τους, αλλα δεν φαινεται να προκαλουν προβληματα. Τους ευχομαι ενα καλο παιχνιδι σημερα το βραδυ και ας ειναι κριμα που δεν παιζει η Μπαρσα…

Read moreΛιβερπουλ και οι χουλιγκανοι με τα κιτρινα

Επιχειρηματικότητα στο Στάνφορντ και η πρωτοβουλία HTCI

Αναφορικά σε αυτό το ποστ στο Reality Tape, θέλω να επιστήσω την προσοχή στην πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία HTCI (ένα σημείο που ίσως “χάνεται” στην ανακοίνωση). Αντιγράφω από το site της HTCI:

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) είναι μια υποστηριζόμενη δραστηριότητα υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία έχει σαν στόχο τη δημιουργία και ανάπτυξη ανταγωνιστικών τεχνολογικών συνεργατικών σχηματισμών σε εξαγωγικά προσανατολισμένους τομείς της βιομηχανίας με υψηλές γνωσιακές απαιτήσεις.

Οι επιλεγμένοι συνεργατικοί σχηματισμοί αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ΜΜΕ [μικρομεσαίες επιχειρήσεις] και έχουν ιδρυθεί σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει στο προσεχές μέλλον ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ τα αντίστοιχα μέλη των συνεργατικών σχηματισμών μπορούν να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά και, μακροπρόθεσμα, να γίνουν διεθνείς πρωταγωνιστές στους αντίστοιχους τομείς της βιομηχανίας.

Το παράθυρο των ευκαιριών για τους ανταγωνιστικούς συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων τεχνολογίας στην Ελλάδα είναι πλέον ανοικτό και παρουσιάζει μια σημαντική δυνατότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας ευκαιριών ανάπτυξης στην τοπική και διεθνή αγορά.

Το HTCI υποστηρίζει την Ελλάδα στους εξαγωγικά προσανατολισμένους βιομηχανικούς τομείς με υψηλές γνωσιακές απαιτήσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ. Και το ερώτημα που αναπόφευκτα δημιουργείται… πότε θα δούμε συνεργατικούς σχηματισμούς και στους τομείς: ‘Τεχνολογίες Πολιτισμού & Γλωσσών’, ‘Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας’ και ‘Βιοτεχνολογική & Φαρμακευτική Έρευνα’; Πέρα δηλαδή από τον τομέα των ημιαγωγών & των ενσωματωμένων συστημάτων…

Η ανακοίνωση του event στο Στάνφορντ ακολουθεί:

Turning your dream into a business
Join us next Wednesday evening at Stanford for a panel discussion by accomplished entrepreneurs, investors and academics on how you can turn your ideas into a successful business. Focusing primarily on the early stages of a new venture, the panel will shed light on key issues such as when and how to pursue funding; how to build a winning team; and what are the pitfalls to avoid.

Read moreΕπιχειρηματικότητα στο Στάνφορντ και η πρωτοβουλία HTCI

Auschwitz

Πριν λιγο καιρο επισκεφτηκα με 6 Γερμανους φιλους και εναν Πολωνο την Νοτια Πολωνια, μεταξυ αλλων και το Οσβιέντσιμ, γνωστοτερο κυριως για το στρατοπεδο συγκεντρωσης Αουσβιτς-Μπιρκεναου. Εχουν γραφτει πολλα για το θεμα και δεν εχω κατι να προσθεσω ιστορικα ή φιλοσοφικα. Ομως εκανα καποιες λιγες παρατηρησεις:

Τα εγκληματα των ναζι για μενα ειναι σπανια αν οχι μοναδικα, οχι ομως για τον λογο που συχνα παρουσιαζεται συνηθως, δηλαδη το πληθος των θυματων. Το μεγεθος και η κλιμακα της σφαγης στο Αουσβιτς ειναι οπωσδηποτε τεραστιο. Δεν ξερω ομως αν ειναι μεγαλυτερο απο την σφαγη στην Δρεσδη (εως και 150 χιλιαδες ατομα σε μια νυχτα) ή στο Ναγκασακι, ή τα θυματα του Σταλιν (10 εκατομμυρια +) και του Μαο (20 +) ή καν απο την εθνοκαθαρση στην Ρουαντα πιο προσφατα. Εν τελει η ανθρωπινη ιστορια ειναι γεματη φρικτες πραξεις και ειδικα η ευρωπαϊκη ιστορια ειναι γεματη με αντισημιτισμο και πογκρομ. Οι Γερμανοι εκαναν αυτο που εκαναν οι αλλοι Ευρωπαιοι, αλλα απλα πιο συστηματικα και μεθοδικα, οπως τους ταιριαζει? Ισχυριζομαι πως οχι. Η διαφορα δεν ειναι στην κλιμακα, η διαφορα για μενα ειναι στην φρικτη νοοτροπια και ελλειψη ανθρωπιας. Σε εναν πολεμο υπαρχουν συχνα θυματα, η βια κλιμακωνεται και απο τις δυο πλευρες με τραγικα αποτελεσματα. Και εμεις οι Ελληνες εχουμε κανει φρικτες πραξεις για να διατηρησουμε την επικρατεια μας ακεραιη (βλ. πχ Βουλγαροκτονο) ή ακομα και για να την αυξησουμε, εχουμε εγκληματησει για τα σπιτια και τα χωραφια μας.

Αλλα οι ναζι δεν ειχαν πολεμο με τους Εβραιους, οι Εβραιοι που εξοντωθηκαν ηταν κατα κανονα ειρηνικοι, συχνα ακομα και πατριωτες Γερμανοι πολιτες! Οι ναζι δεν σκοτωναν για να κερδισουν κατι, δεν σκοτωναν για να κλεψουν, κατι που ειναι απαισιο αλλα γινεται συχνα και ειναι ισως καπως κατανοητο. Οι ναζι σκοτωναν τους Εβραιους για να τους εξαλειψουν απο το προσωπο της γης!

Read moreAuschwitz