Θανατος λογω χουλιγκανισμου, φρικτο κιομως αναμενομενο…

Να που το αρθρο που εγραφα προσφατα περι κουλτουρας της βιας γινεται τωρα τραγικα επικαιρο. Το πρωτοδιαβασα στο BBC, απο τις λιγες φορες νομιζω που ενα ελληνικο νεο ειναι τοσο ψηλα στο RSS feed του BBC, ενα νεο παιδι στην ηλικια μας σκοτωθηκε σε μια οργανωμενη συναντηση με σκοπο το ξυλοκοπημα! Δεν χωρανε πολλα λογια … Read more Θανατος λογω χουλιγκανισμου, φρικτο κιομως αναμενομενο…

Ταυτοτητα των ελληνων ιστολογων

Ερευνητες απο το Παντειο Πανεπιστημιο ξεκινησαν μια ερευνα περι της ταυτοτητας των Ελληνων ιστολογων. Δεν παιρνει πανω απο 5-10 λεπτα θα ελεγα και ειναι σχετικα καλοφτιαγμενη (πολλες καλες ερωτησεις, υπαρχουν ομως και καποιες εκτος τοπου ή νοηματος, ευτυχως λιγες). Σε καθε περιπτωση χαιρομαι οταν βλεπω ερευνητικες προσπαθειες σε ελληνικα πανεπιστημια (οπου η ερευνα ελαχιστα ανταμοιβεται) … Read more Ταυτοτητα των ελληνων ιστολογων

Φτανει πια – μια διαμαρτυρια των πολιτων

Εμείς οι Έλληνες πολίτες ζούμε, σε καθημερινή πλέον βάση, μια απαξίωση σε βάρος μας. Σε κανέναν άλλο τομέα της Διοίκησης της χώρας μας η απαξίωση αυτή δεν είναι πιο έντονη απ’ ότι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, που παίρνει τη μορφή τυφλής βίας εναντίον συμπολιτών μας. Διαμαρτυρόμαστε για την … Read more Φτανει πια – μια διαμαρτυρια των πολιτων

Η κουλτουρα της βιας

Η βιαιη και αντικοινωνικη συμπεριφορα εχει ανυπολογιστο κοστος για την χωρα

Η Ελλαδα ειναι μια χωρα με ιστορικο βιαιης συμπεριφορας. Απο τους δρομους μας, στα γηπεδα μας και μεχρι τις πορειες διαμαρτυριας η καταφυγη στην βια ειναι ενα απαραδεκτα συχνο φαινομενο, εκτος οποιασδηποτε συγκρισης με αλλες χωρες της ΕΕ15.

Δεν χρειαζεται να απαριθμησω περιστατικα, ολοι βλεπουμε καθημερινα σκηνες βιας. Το κακο ειναι ομως οτι αντι να εξημερωνονται τα πρωτογονα ενστικτα εχω την εντυπωση οτι σε μερικες περιπτωσεις αυξανονται και μαλιστα επεκτεινεται ο χωρος αυξημενου ρισκου (πχ ενω θυμαμαι συνηθως οι αγωνες μπασκετ να μην εχουν μεγαλα προβληματα, αυτο φαινεται να αλλαζει)! Ο λογος δεν μπορει να αναζητηθει φυσικα στα βιαια γονιδια των Ελληνων ή στο μεσογειακο ταμπεραμεντο που παρουσιαζεται σαν αφελης δικαιολογια. Τετοιες δικαιολογιες τις βρισκω αστηρικτες, και οι Ισπανοι ειναι το ιδιο μεσογειακοι αλλα ποτε μα ποτε δεν εχω συναντησει περιστατικο βιας οταν ειμαι σε ΙΧ, ενω στην Αθηνα συμβαινει σε σχεδον καθε επισκεψη μου!

Το προβλημα ειναι σχεδον σιγουρα θεσμικο, και εδω μιλαω για τυπικους και ατυπους θεσμους. Για προβληματα τετοιου μεγεθους δεν φτανουν μονο κακοι νομοι ουτε κακοι πολιτες, χρειαζονται και τα δυο. Αν ολοι οι πολιτες ηταν τελειοι, δεν θα χρειαζομασταν ΜΑΤ. Αλλα και αν η αστυνομια ηταν τελεια, μαλλον οι κακοι πολιτες συντομα δεν θα αποτελουσαν προβλημα για την μεγαλη πλειονοτητα των σωστων πολιτων.

Ισχυριζομαι οτι η ανοχη της κοινωνιας στα φαινομενα βιας και απο τις δυο πλευρες, πολιτων και αστυνομιας, μας κοστιζει πολλαπλα.

Read moreΗ κουλτουρα της βιας

Giordano Bruno: ο φιλόσοφος της θρησκευτικής ειρήνης

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1600, κατά τη δύση του δεκάτου έκτου αιώνα, στην πλατεία του Campo de’ Fiori στη Ρώμη καιγόταν ως αιρετικό ένα απ’τα πιο ανήσυχα πνεύματα της εποχής του. Ο πρώτος απ’τους “ελευθεροσκεπτόμενους” άνδρες.
Άγαλμα του Τζορντάνο Μπρούνο στην Πλατεία Κάμπο Ντε Φιόρι της Ρώμης
Για τον Τζορντάνο Μπρούνο δεν υπάρχουν αληθινές και ψεύτικες θρησκείες, αλλά θρησκείες που είτε προωθούν την ειρήνη είτε την απειλούν, και αυτό γιατί η απόλυτη αξία πηγάζει απ’την ειρήνη που υποτίθεται πρέπει να είναι ο πραγματικός σκοπός της θρησκείας: μια ιδέα που βρίσκει σύμφωνους και αρκετούς πιστούς.

Ο Μπρούνο κάηκε στην πυρά ως αμετανόητος αιρετικός, αλλά στις μέρες μας παίρνει την εκδίκησή του. Η σθεναρή αντίστασή του σε κάθε μορφής φονταμενταλισμό είτε πρόκειται για το Ευαγγέλιο είτε οποιοδήποτε άλλο «ιερό βιβλίο» είναι πιο επίκαιρή από ποτέ.

Ο ίδιος πίστευε πως ο μόνος τρόπος να νικηθεί ο θρησκευτικός φανατισμός είναι με την υποταγή της θρησκείας στο ίδιο το κράτος. Μετά τον θάνατό του αυτό επιτεύχθηκε- ακόμα και με αρνητικές προεκτάσεις- σε διάφορες περιόδους: στη γαλλική επανάσταση, στον Kulturkampf του Bismarck, στον φασισμό-ναζισμό, και φυσικά στον κομμουνισμό: την πιο θρησκευτική μορφή αντι-θρησκείας που όμως είχε μέσα της ένα σωρό «δόγματα» και «κυνήγι αιρετικών»!

Καλώς ή κακώς, η πολιτική κινείται βάσει λογικών που δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο αγνές απ’αυτές της εκκλησίας. Ο ίδιος ο Μπρούνο το ένιωσε στο πετσί του καθότι η δικαιολογία της διαπόμπευσής του ήταν στην αρχή πολιτική, και έπειτα θρησκευτική. Είναι αλήθεια πως οι θρησκείες γεννάνε βία, αλλά η εναλλακτική λύση σ’αυτές δεν είναι πάντα η πολιτική που μπορεί να είναι το ίδιο ή ακόμα πιο βίαια.

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν στη μετα-μοντέρνα εποχή μας;

Read moreGiordano Bruno: ο φιλόσοφος της θρησκευτικής ειρήνης

Καλυτερα γυναικα στην Σ. Αραβια παρα εργαζομενη μητερα στην Ελλαδα?

Ενδιαφεροντα παλι τα αποτελεσματα του ευρωβαρομετρου αλλα και η παρουσιαση τους απο τις εφημεριδες.

…μόνο το 3% των Ελλήνων βοηθούν το έτερο ήμισυ στην καθαριότητα του σπιτιού. Το 97% το παίζουν πασάδες. Παρέα, στο 3%, που φυσικά είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., έχουμε τους Ισπανούς.

Οι πιο πρόθυμοι είναι οι Λουξεμβούργιοι (17%), ενώ καλές επιδόσεις έχουν οι Ιταλοί με τους Γάλλους (11%) και οι… Κύπριοι (10%).
Τελευταίοι, χωρίς «συγκάτοικο» αυτή τη φορά, είναι οι Ελληνες και στη μαγειρική*.
Μόνο το 3% επιδίδεται στην ευγενή αυτή απασχόληση, έναντι 5% των Ισπανών. Οι πιο δραστήριοι στην κουζίνα είναι οι Λουξεμβούργιοι (25%), οι Γερμανοί (18%) και οι Γάλλοι (17%).

Ακόμη χειρότερο ποσοστό έχουμε στο σιδέρωμα. Μόνο το 1% των ανδρών στη χώρα μας φροντίζουν να σιδερώσουν τα ρούχα τους και φυσικά είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Πρώτοι στο σιδέρωμα στην Ευρώπη των 25 είναι οι Φινλανδοί 12%)…

Αυτα τα ποσοστα αν προεκυπταν απο την ελευθερη επιλογη των γυναικων θα ηταν ουδετερα. Το επιλεγουν, τους αρεσει, τι να κανουμε. Αλλα για καποιον λογο αδυνατω να πιστεψω οτι οι Ελληνιδες ειναι εκ φυσεως διαφορετικες απο τις Φινλανδες και αγαπουνε την μπουγαδα περισσοτερο. Ειτε να πιστεψω οτι οι Κυπριοι ειναι τοσο διαφορετικοι απο τους Ελληνες. Ουτε μπορω να πιστεψω οτι οι Ελληνιδες, που σημερα σπουδαζουν σε μεγαλυτερα ποσοστα απο τους αντρες (περιπου 57% στα ΑΕΙ συμφωνα με την ΕΣΥΕ), ξαφνικα μετα απεχθανονται την δουλεια και γιαυτο εχουν την χαμηλοτερη απασχοληση στην ΕΕ (46,1% εναντι 57,1% στην ΕΕ15 και σχεδον 70% στην Δανια)!

Υπαρχει δυστυχως στην χωρα μας μια κυριαρχη κουλτουρα που σπρωχνει καποιες γυναικες να μενουν στο σπιτι και να ασχολουνται με τα παιδια και το νοικοκυριο, πολυ περισσοτερο απο αλλες χωρες της ΕΕ.

Read moreΚαλυτερα γυναικα στην Σ. Αραβια παρα εργαζομενη μητερα στην Ελλαδα?