Δοκίμιο ορθόδοξης ζωγραφικής

Εισαγωγή.           Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στις διάφορες θεσμικές μετεμψυχώσεις της, αποτελεί θεσμό του νεοελληνικού κράτους από την Πρωτοχρονιά του έτους 1837. Καθ’ όλη αυτήν την χρονική διάρκεια, όπως κάθε κρατικός θεσμός, ενσαρκώνει και μια συγκεκριμένη πολιτιστική ιδεολογία, την ιδεολογία των ιδρυτών της, αλλά και όσων την διακόνησαν και συνεχίζουν να την διακονούν μέχρι … Read more Δοκίμιο ορθόδοξης ζωγραφικής

Ο Όσκαρ Νημάγιερ και οι παραλλαγές του Μοντέρνου

Η αρχιτεκτονική επανάσταση που έφερε ο μοντερνισμός στην Αρχιτεκτονική γρήγορα εξαπλώθηκε και εκτός της δυτικής κοιτίδας της, ιδίως στην ευρωπαϊκή μορφή του. Οι νέες επιταγές της λειτουργικότητας, της καθαρότητας, της ορθολογικής επίλυσης, της ειλικρίνειας των υλικών, της χρήσης νέων υλικών, όπως ο χάλυβας, το ωπλισμένο σκυρόδεμα και το γυαλί, της έλλειψης διακόσμησης και της απαλοιφής … Read more Ο Όσκαρ Νημάγιερ και οι παραλλαγές του Μοντέρνου

Περί της ζωγραφικής τέχνης επιτάφιος

Ως γνωστόν, δεν έχω ιδέα από ζωγραφική. Γιαυτό ακριβώς θα με ακούσετε πολύ προσεκτικά: έχω την αφέλεια του νηπίου και την υπεροψία του γέροντα.

Για να πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους και χωρίς πολλές πολλές περικοκλάδες: η ζωγραφική έχει πεθάνει. Έχει πεθάνει μάλιστα εδώ και καιρό. Αυτό βέβαια είναι κάτι που το ξέρουνε όλοι, ασχέτως αν το παραδέχονται ή όχι. Η νέα πληροφορία που προσφέρω στην ανθρωπότητα αφορά όμως την ληξιαρχική πράξη θανάτου της ζωγραφικής.

Ιδού:

Malevich, Suprematist Composition, White on White, 1918

Read moreΠερί της ζωγραφικής τέχνης επιτάφιος

Ευχάριστο ζωγραφικό διάλειμμμα

Μετά την ανακοίνωση της ανεκδιήγητης, απελπιστικής και απαράδεκτης Κυβέρνησης Σαμαρά, δεν μας μένει πια τίποτε άλλο για να τα καταφέρουμε, παρά να το ρίξουμε στην τέχνη.

Σας ετοίμασα λοιπόν ένα ευχάριστο ζωγραφικό διάλειμμα από τα άγχη της καθημερινότητας. Πριν το διάλειμμα όμως, προηγείται η καθημερινότητα:

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Read moreΕυχάριστο ζωγραφικό διάλειμμμα