Υπέρ του πρεσβυτέρου υιού

Στην Μ.Ρ., που αγαπάει την άσωτη θυγατέρα μου!

Εντάξει, τον αγαπάμε τον νεώτερο υιό, τον άσωτο. Τα έχουμε πει αυτά.

Αλλά κάποιος πρέπει να υπερασπιστή και τον πρεσβύτερο, διάολε.

Κατά πρώτον, κανείς δεν αδίκησε τον κοπρίτη τον μικρό. Ίσα ίσα, με δική του πρωτοβουλία ζήτησε και έλαβε εις το άρτιον τὸ ἐπιβάλλον μέρος τῆς οὐσίας. Ο πατέρας τους διεῖλεν αὐτοῖς τὸν βίον ακριβοδίκαια. Από εκείνη την στιγμή και πέρα, κανείς δεν του χρωστά τίποτα, ειδικά δε ο μεγάλος του αδελφός. Η άλλη όψη της ελευθερίας είναι η ευθύνη, ναι;

Ο νεώτερος κατασώτευσε την περιουσία του, όπως όλοι γνωρίζουμε: διεσκόρπισε τὴν οὐσίαν αὐτοῦ ζῶν ἀσώτως. Δικαίωμά του: δική του ήταν και ό,τι ήθελε την έκανε.

Δαπανήσαντος δὲ αὐτοῦ πάντα ἐγένετο λιμὸς ἰσχυρὸς κατὰ τὴν χώραν ἐκείνην, καὶ αὐτὸς ἤρξατο ὑστερεῖσθαι.

Και ποιος του έφταιγε; Το κακό του το κεφάλι.

Αλλά το νόημα της παραβολής δεν είναι η μομφή και η τιμωρία, όλοι το ξέρουμε αυτό και όλοι ξέρουμε ποιος έφταιξε. Και πράγματι, θα ήταν μια υπέροχη ιστορία συγχώρησης, αν τελείωνε εδώ:

εἶπε δὲ ὁ πατὴρ πρὸς τοὺς δούλους αὐτοῦ· ἐξενέγκατε τὴν στολὴν τὴν πρώτην καὶ ἐνδύσατε αὐτόν, καὶ δότε δακτύλιον εἰς τὴν χεῖρα αὐτοῦ καὶ ὑποδήματα εἰς τοὺς πόδας, 23 καὶ ἐνέγκαντες τὸν μόσχον τὸν σιτευτὸν θύσατε, καὶ φαγόντες εὐφρανθῶμεν, 24 ὅτι οὗτος ὁ υἱός μου νεκρὸς ἦν καὶ ἀνέζησε, καὶ ἀπολωλὼς ἦν καὶ εὑρέθη. καὶ ἤρξαντο εὐφραίνεσθαι.

Read moreΥπέρ του πρεσβυτέρου υιού

Σάμμερ χιτ μάσαπ: DJ JoShuΑ feat. CP Cavafy [εξτέντιντ κλαμπ έντιτ]

Είπες· «Πάτερ, δος μοι το επιβάλλον μέρος της ουσίας.

Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα.
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
κ’ είν’ η καρδιά μου — σαν νεκρός — θαμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει.
Όπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα.»

Και διείλεν αυτοίς τον βίον.

Μετ’ ου πολλάς ημέρας συναγαγών άπαντα ο νεώτερος υιός απεδήμησεν εις χώραν μακράν και εκεί διεσκόρπισε την ουσίαν αυτού ζών ασώτως.

Read moreΣάμμερ χιτ μάσαπ: DJ JoShuΑ feat. CP Cavafy [εξτέντιντ κλαμπ έντιτ]

Ευχάριστο ζωγραφικό διάλειμμμα

Μετά την ανακοίνωση της ανεκδιήγητης, απελπιστικής και απαράδεκτης Κυβέρνησης Σαμαρά, δεν μας μένει πια τίποτε άλλο για να τα καταφέρουμε, παρά να το ρίξουμε στην τέχνη.

Σας ετοίμασα λοιπόν ένα ευχάριστο ζωγραφικό διάλειμμα από τα άγχη της καθημερινότητας. Πριν το διάλειμμα όμως, προηγείται η καθημερινότητα:

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Read moreΕυχάριστο ζωγραφικό διάλειμμμα

Περί Αγίου Φωτός αντιρρητικός

Ο σημερινός αντιρρητικός μεν, πλην προαναστάσιμος λόγος είναι παραγγελιά φίλης του συνΙστολογίου. Καλή της Ανάσταση! :-)

Περί Αγίου Φωτός λοιπόν ο λόγος. Στο ζήτημα μπορούμε να διακρίνουμε δύο παραμέτρους: την θεολογική και την πολιτική.

Α. Άραγε άπτεται το πυρ κατά κάποιο θαυματουργό τρόπο; Γίνεται κατ’ έτος ένα θαύμα μπροστά στα μάτια μας; Και ποια είναι η θεολογική του σημασία;

Read moreΠερί Αγίου Φωτός αντιρρητικός

Για όνομα του Θ_ού!

Σαν να μην έφτανε που είναι οι προαιώνιοι εχθροί μας. Το χειρότερο δεν είναι που κυβερνάνε τον κόσμο από τα γραφεία των πολυεθνικών τους. Όχι, δεν πειράζει τόσο που ελέγχουνε τις τράπεζες, τους ανήκουν οι βιομηχανίες όπλων, σαρώνουνε τα Νομπέλ Φυσικής και Οικονομικών, μας πήρανε τον Σχορτσιανίτη και στενοχωρούν τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ελληνορθόδοξο θύμα του σιωνισμού.

Το χειρότερο είναι ότι οι Εβραίοι δεν ξέρουν καν πώς λένε τον Θ_ό τους!

Read moreΓια όνομα του Θ_ού!

Σπυρούλα

-Φέρε λάδι, μαυροκουρούνα, θα σου πεθάνη το παιδί αβάφτιγο!

—————————————————————–

Όπου “μαυροκουρούνα” η Αγγελική του πρόσφυγα. Ήταν φθινόπωρο-χειμώνας του 59, ό,τι είχε σαραντίσει η μπεμπέκα. Έξω νύχτα μαύρη ακόμα, είχαν λαλήσει όμως καναδυό κοκκόροι, σε λίγο ο κόσμος θα σηκωνόταν, θα νιβόταν, θα πήγαινε να σπείρη. Θα ξημέρωνε ο Θεός την μέρα του επί δικαίους και αδίκους.

Read moreΣπυρούλα

Ένας άθεος στον Άθω

Τι γυρεύει ένας άθεος στον Άθω; Τι γυρεύει ένας ιστολόγος εκεί όπου αποφεύγουν και το ηλεκτρικό ακόμα; Τι γυρεύει ένας πατέρας εκεί όπου δεν έχει γεννηθή παιδί εδώ και πάνω από χίλια χρόνια;

Δεν ξέρω. Σκόρπια σημεία:

Read moreΈνας άθεος στον Άθω