Author Archive for διαχειριστης

Το αίτημα για διαγενεακή δικαιοσύνη

Αντώνιος Γ. Καραμπατζός
Επ. Καθηγητής στη Νομική Σχολή Αθηνών

Δημοσιεύτηκε στα Νεα στις 27.8.2013

Η βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα φέρνει στην επιφάνεια πληθώρα διαχρονικών παθογενειών, όχι μόνον του πολιτικού μας συστήματος αλλά και της κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας, που συχνά δυσκολεύεται να δει, με παρρησία και διάθεση αυτοκριτική, τις παραλείψεις της ιδίως στο επίπεδο της πολιτικής ηθικής, των βασικών καθηκόντων που έχουμε όλοι, ως πολίτες, έναντι της κοινωνίας και των συμπολιτών μας.
Αν αποτολμήσουμε μία τέτοια (αυτο)κριτική αποτίμηση του ρόλου μας ως πολιτικών όντων, θα διαπιστώσουμε ότι, περισσότερο ίσως απ’ όλα, τις τελευταίες δεκαετίες παραβλέψαμε στον τόπο μας ένα αίτημα θεμελιώδες για κάθε ευημερούσα και συνεκτική κοινωνία: το αίτημα για διαγενεακή δικαιοσύνη.

Σε αδρές γραμμές, το αίτημα αυτό –στη σύγχρονη εποχή αναγόμενο κατά βάση στον μεγάλο φιλόσοφο του δικαίου John Rawls– σημαίνει ότι η παρούσα-ζώσα γενεά θα πρέπει να φροντίζει για τις συνθήκες διαβίωσης και πολιτισμού στις οποίες θα ζήσει η επόμενη γενεά· θα πρέπει δηλαδή η πρώτη να συμπεριφέρεται κατά δίκαιο τρόπο έναντι της επομένης και να μη θεωρεί ότι το εκ της ιδέας της δικαιοσύνης απορρέον καθήκον της εξαντλείται οριζοντίως, αλλά ότι αυτό προεκτείνεται στον χρόνο, τρόπον τινά καθέτως. Οι σχέσεις μεταξύ των κοινωνών και των γενεών, στις ευημερούσες και ευνομούμενες κοινωνίες τουλάχιστον, δεν βασίζονται στην αρχή της ανταλλαγής (do, ut des), αλλά στην αρχή της συνέχειας: «σου μεταβιβάζω κάτι, για να το μεταβιβάσεις περαιτέρω». Με τον τρόπο αυτό, στη θέση του αξιώματος «σου δίνω για να μου δώσεις» φαίνεται ότι υπεισέρχεται εδώ ο χριστιανικός κανόνας του «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε» (Κατά Ματθαίον 10, 8), που μας προτρέπει ακριβώς να δώσουμε επειδή μας δόθηκε. Continue reading ‘Το αίτημα για διαγενεακή δικαιοσύνη’

Η φρικτή μέρα της Κύπρου και η επόμενη μέρα της Ευρώπης

Δημοσιευτηκε σε λιγο διαφορετικη εκδοση στα Νεα

Κωνσταντίνος Καλλίρης – Σωτήρης Γεωργανάς

Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις, (η μέρα που αφέθηκες κ’ ενδίδεις)

Την ώρα που η Κύπρος βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους της και λίγο πριν τελικά ενδώσει, ήρθε αντιμέτωπη με ασυνήθιστα επικριτικά σχόλια. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μοσκοβισί μίλησε για μια εξωφρενική οικονομία καζίνο, τονίζοντας την απέχθεια του απέναντι στις ανεύθυνες επιλογές της Κυπριακής ηγεσίας και δήλωσε απρόθυμος να στείλει τον λογαριασμό στον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ μετέφεραν την παρεμφερή θέση της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η κυπριακή οικονομία είναι σάπια μέχρι το κόκκαλο. Η πρωτοφανούς σκληρότητας στάση της Ενωμένης Ευρώπης απέναντι σε ένα μέλος της αναδεικνύει ένα δομικό πρόβλημα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: την απουσία ενός σαφούς πλαισίου κανόνων για την αντιμετώπιση ζητημάτων τα οποία αναπόφευκτα προκαλούν σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Υπό το ισχύον καθεστώς, τι συμβαίνει κάθε φορά που προκύπτει ένα τέτοιο ζήτημα; Ελλείψει κανόνων, η διαδικασία που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται είναι περίπου η εξής: οι αρμόδιοι υπουργοί των μελών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεπικουρούμενοι από διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, διασκέπτονται υπό μεγάλη χρονική πίεση για να καταλήξουν σε μια ad hoc λύση. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ελλιπή πληροφόρηση και χωρίς εγγύηση οριστικής ή εστω βιώσιμης επίλυσης του προβλήματος. Στο παιχνίδι υπεισέρχονται συγκυριακά αλληλοσυγκρουόμενα εθνικά συμφέροντα και γραφειοκρατικές διαμάχες. Το αποτέλεσμα είναι οι λύσεις που προτιμώνται να μην στηρίζονται σε παγιωμένες κοινές αρχές της Ένωσης, λαμβάνοντας τελικά τον χαρακτήρα που εκάστοτε επιτάσσει η στιγμή. Είναι αναμενόμενο λοιπόν, χώρες που έτυχαν αυστηρότερης (σε κάποιες περιπτώσεις τιμωρητικής) αντιμετώπισης, να εμφορούνται από ένα βαθύ αίσθημα αδικίας. Οι λαοί της Ευρώπης δικαίως αισθάνονται ότι οι αποφάσεις για καίρια ζητήματα που τους αφορούν, λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, με διαδικασίες που δεν αντιλαμβάνονται και κριτήρια που δεν γνωρίζουν παρα μόνο –ίσως- εκ των υστέρων. Continue reading ‘Η φρικτή μέρα της Κύπρου και η επόμενη μέρα της Ευρώπης’

Από συστάσεως ελληνικού κράτους

του Αντώνη Καραμπατζού
επίκουρου καθηγητή στη Νομική Σχολή Αθηνών

Δημοσιεύτηκε σε λίγο διαφορετική έκδοση στα Νέα

«Οι Ελληνες δεν αγνοούν τι απαιτεί παρ’ αυτών σήμερον η Ευρώπη. Ηξεύρουσιν ότι η παρούσα ευπραγία των και αι ελπίδες του μέλλοντός των εξαρτώνται εκ της μετριοπαθούς και έμφρονος διαγωγής των, και εκ των προσπαθειών των όπως τάχιστα προβώσιν εις το στάδιον των υλικών βελτιώσεων.»

Τάδε έφη ο υπουργός Εξωτερικών Α. Ραγκαβής σε εμπιστευτικό του υπόμνημα προς την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 1856. Ναι, είναι αλήθεια, τα λόγια αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να προέρχονται και από τα χείλη σύγχρονων πολιτικών, ιδίως των πρωθυπουργών των τριών τελευταίων ετών, πιθανόν δε υπό την ακόλουθη επικαιροποιημένη μορφή: οι Ελληνες γνωρίζουν τι απαιτεί από αυτούς σήμερα η Ευρώπη, γνωρίζουν ότι η μελλοντική τους ευημερία εξαρτάται από μία λογική και ρεαλιστική στάση μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς επίσης και από τις προσπάθειές τους να υλοποιήσουν τάχιστα τις αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις.

Continue reading ‘Από συστάσεως ελληνικού κράτους’

Είναι άδικες οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;

Σωτηρης Γεωργανας και Κωνσταντινος Καλλιρης
Δημοσιευτηκε σε λιγο διαφορετικη εκδοση στα Νεα

Η εργασιακή ασφάλεια των δημοσίων υπαλλήλων τίθεται, για πρώτη ίσως φορά στην ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία, εν αμφιβόλω. O tempora o mores: έπρεπε να βρεθεί η χώρα στο χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού για να συζητηθεί ρεαλιστικά έστω το ενδεχόμενο συστηματικών απολύσεων στο δημόσιο. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική έννομη τάξη δεν αποκλείει μία τέτοια επιλογή, κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα ως σήμερα δεν αποτόλμησε να την συμπεριλάβει στις προτάσεις του. Ακόμα και σήμερα, και παρά τις διαφορές τους, σε ένα ζήτημα συμπλέουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, όπως διαφαίνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών τους: τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποχωριστούν έστω και έναν δημόσιο υπάλληλο. Έστω έναν από εκείνους που χαρακτηρίστηκαν «επίορκοι» ή των οποίων οι θέσεις καταργούνται. Έστω προκειμένου να αντικατασταθούν με άτομα υψηλότερης εξειδίκευσης ή υπευθυνότητας. Κι όμως, τις απολύσεις αυτές τις επιτάσσουν λόγοι δικαιοσύνης.

Η καταρρευση της απασχολησης στην Ελλαδα. Στοιχεια ΕΣΥΕ

Η καταρρευση της απασχολησης στην Ελλαδα. Στοιχεια ΕΣΥΕ

Με τουλάχιστον 800.000 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί από το 2008 στον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται εκ πρώτης όψεως δίκαιο οι δημόσιοι υπάλληλοι να μοιραστούν κάποια από τα βάρη της κρίσης, με πρώτους υποψήφιους για αποχώρηση εκείνους που δεν προσφέρουν έργο. Continue reading ‘Είναι άδικες οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;’

Νεο κειμενο, η καλοκαιρινη συναντηση μας και άλλα καθυστερημενα νεα μας

Σε περιπτωση που εισασταν σε καποιον αλλο πλανητη τις τελευταιες μερες, εχουμε ενα νεο πολυ ενδιαφερον κειμενο στην κυρια σελιδα μας:

Νοικοκυραίοι, ραντιέρηδες, καιροσκόποι

Από τη δημώδη εμπειρία πρέπει να ξαναστήσουμε μια λόγια θεωρία για την ελληνική οικονομία, που να εστιάζει στα ουσιώδη, να τα εξηγεί, και να ορίζει επιλογές. Γράφει ο Αρίστος Δοξιάδης.

Ο τρόπος που συζητάμε για την οικονομία άλλαξε άρδην, μέσα σε λίγους μήνες. Πριν ξεσπάσει η δική μας κρίση του χρέους ο δημόσιος διάλογος δεν διέφερε πολύ από τον αντίστοιχο στις δυτικές χώρες. Είχαμε τις κλασικές συζητήσεις υπέρ του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, υπέρ της τόνωσης της ζήτησης ή της περικοπής δαπανών, για το φιλελευθερισμό και τη σοσιαλδημοκρατία, κ.ο.κ.

Λίγοι σχολιαστές επέμεναν στις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα ότι το Δημόσιο δεν είναι Δημόσιο όταν το έχουν αλώσει ιδιωτικά και συντεχνιακά συμφέροντα, και το ιδιωτικό δεν είναι ιδιωτικό όταν ζει από το δημόσιο χρήμα. Αλλά αυτές οι φωνές δεν ήταν παρούσες ούτε στο λόγο των κομμάτων, ούτε των καναλιών, ούτε φυσικά στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.
[διαβαστε εδω για περισσοτερα]

Συστηνεται ανεπιφυλακτα και ελπιζουμε να γινει μια ουσιαστικη συζητηση στην βαση του κειμενου αυτου. Continue reading ‘Νεο κειμενο, η καλοκαιρινη συναντηση μας και άλλα καθυστερημενα νεα μας’

Πώληση μικρονήσου!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του συνΙστολογίου, η κυβέρνηση προτίθεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει την πώληση μιας ελληνικής μικρονήσου! Κύκλοι της αναΜόρφωσης έχουν ήδη πληροφορηθεί το σχέδιο και προσθέτουν ότι πρόκειται για την ακατοίκητη νήσο Σύρνα στο Καρπάθιο Πέλαγος.

Ειδικώτερα, η Σύρνα πρόκειται να πωληθεί σε κοινοπραξία γερμανικών εταιρειών για να δημιουργηθεί πολυτελές θέρετρο για τα ανώτατα στελέχη (και τους κρατικούς αξιωματούχους που ενίοτε φιλοξενούν;). Πηγές της εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι οι Γερμανοί επενδυτές περιλαμβάνουν μια πολυεθνική εταιρεία που κατασκευάζει καφετιέρες και έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί για δωροδοκίες σε διάφορες υπανάπτυκτες χώρες και ένα εκδοτικό συγκρότημα με καθοριστική επιρροή στον χρηματοπιστωτικό κόσμο και έφεση στα δημιουργικά εξώφυλλα. Η τιμή δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, εικάζεται όμως ότι η συναλλαγή περιλαμβάνει και ευκολίες πληρωμής για τον αγοραστή. Continue reading ‘Πώληση μικρονήσου!’

Ευρωπαϊκές Διαβουλεύσεις Πολιτών 2009

Μας εσταλη απο το Οικονομικο Πανεπιστημιο και ως αγαπωντες τις διαβουλευσεις και τις ερευνες σας το προωθουμε

Οι “Ευρωπαϊκές Διαβουλεύσεις Πολιτών 2009” (ECC09), είναι μια πρωτοβουλία που σε μεγάλο βαθμό θα στηριχθεί στην ηλεκτρονική διαβούλευση.

Πρόκειται για ένα Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου πολίτες από κάθε μία από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης στην Εθνική Διαβούλευση Πολιτών στην χώρα τους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες σε αυτόν τον μοναδικό και χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις διάλογο θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να διαμορφώσουν κοινά οράματα για το μέλλον της Ευρώπης και να καταλήξουν σε προτάσεις προς αυτούς που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Continue reading ‘Ευρωπαϊκές Διαβουλεύσεις Πολιτών 2009’

Ποιος φιμωνει το συνιστολογιο της αναΜορφωσης?

Μανα ο σερβερ κρασαρε που λεει και ο Γιωργος.

Ισως προσεξατε οτι χτες σχεδον ολη την ημερα το ιστολογιο μας ηταν εκτος λειτουργιας. Απο οτι φαινεται ο παροχος μας αλλαξε καποια υποδομη στον σερβερ και ηταν ασυμβατη με τα τελευταιας τεχνολογιας συστηματα μας (με λιγα λογια το δωρεαν λογισμικο που χρησιμοποιουμε δεν ειναι φτιαγμενο για να αντιστεκεται σε καθε μικροπροβλημα).

Οι ενοχοι θα συλληφθουν και θα εκτελεστουν με συνοπτικες διαδικασιες. Ζητουμε συγγνωμη για την ενοχληση και ελπιζουμε να εχετε λιγο ανοχη, μεχρι να επανελθει η σελιδα στον παλιο (καλο?) της εαυτο.

Σημειωση: το προβλημα ειναι μονο με την εμφανιση του ιστολογιου, τα κειμενα και σχολια δουλευουν κανονικα.

ΥΓ Η πιθανοτητα να σαμποταριστηκε εσκεμμενα η σελιδα απο οσους δεν θελουν να ακουγεται η φωνη μας, ελεγχεται απο ειδικους ντητεκτιβ. Μη φοβαστε, να ξερετε οτι αυτη η σελιδα δεν μπορει να φιμωθει, ειμαστε ασταματητοι!

Η αΜ σε νεες περιπετειες – συγχωνευση με το Συνιστολογιο

Μετα απο εναν χρονο ιστολογικης αναΜορφωσης κανουμε μια ανασκοπηση των κατορθωματων μας και ξεκιναμε νεους δρομους

Η αναΜορφωση των 5 Ηπειρων και 7 θαλασσων ειναι ενα γεγονος, χαρη σε σκληρη δουλεια, εβδομαδες αϋπνιας, και ενα καλο λαδωμα στα καταλληλα προσωπα. Πορευθηκαμε παντα με συνθημα: αν εχουμε κανει εναν ακομα αναγνωστη δυστυχισμενο, εχουμε πετυχει τον σκοπο μας. Δεν χασαμε ευκαιρια να ριξουμε το επιπεδο μιας συζητησης. Παντα πιστευαμε στην καταρρακωση του ηθικου του μικρου ανθρωπου και στον εξευτελισμο των αδυνατων. Δεν αποφυγαμε χτυπηματα πισω απο την πλατη, κατω απο την ζωνη ή και κατω απο την φουστανελα. Πατησαμε καθε υποσχεση μας. Δεν αποφυγαμε καμμια συγκρουση αν ημασταν σιγουροι οτι οι δυναμεις μας ειναι συντριπτικα ανωτερες. Δεν εμπλακηκαμε σε μαχες αν υπηρχε η παραμικρη πιθανοτητα ηττας. Και πανω απ’ ολα δεν κρυψαμε τιποτα που θα μπορουσε ο αναγνωστης να μαθει με καποιο αλλο τροπο. Απαλλαξαμε ολους εσας απ΄οσα θα δυστυχουσατε αν γνωριζατε και σας ειπαμε ολα οσα θα θελατε να ακουσετε. Με λιγα λογια, φτιαξαμε ενα τιμιο ιστολογιο.

Σημερα η αναΜορφωση συνανταται με τον ετερο γιγαντα του ελληνικου διαδικτυου, το θρυλικο και πολυτραγουδισμενο Συνιστολογιο της Διανοησης, των Ποιητων και των Φιλοσοφων, με σκοπο να ανεβει σε νεα υψη και να κατελθει σε νεες αβυσσους. Συγχωνευομαστε λοιπον, παροτι δε χωνευομαστε, και ολα τα παλια αρθρα του Συνιστολογιου μεταφερονται μαζι με τα σχολια τους στην παρουσα σελιδα που θα ειναι γνωστη απο σημερα ως αναΜορφωση- Συνιστολογιο (και οχι παραμορφωση-Φρικηστολογιο οπως εσπευσαν να διαδωσουν μερικοι κακεντρεχεις). Continue reading ‘Η αΜ σε νεες περιπετειες – συγχωνευση με το Συνιστολογιο’

Μια ακομα επιτυχια της αΜ – διεθνης συνεργασια με εγκυρο ενημερωτικο οργανισμο

Η αναΜορφωση ανακοινωνει με ιδιαιτερη περηφανεια οτι μετα απο εκτενεις συνομιλιες με τον κυριο Nicholas Bloom, υπευθυνο διεθνων εκδοσεων του περιοδικου Economist, απο 1.7.2008 θα ειναι η πρωτη και μοναδικη ελληνοφωνη ιστοσελιδα που θα συνεργαζεται με το εγκυρο βρετανικο περιοδικο.

Δεν μας επιτρεπεται να δωσουμε στην δημοσιοτητα ολες τις λεπτομερειες της συμφωνιας. Σε αδρες γραμμες, η αναΜορφωση θα αναλαβει την δημιουργια της ελληνικης ιστοσελιδας του Economist με μεταφραση των αγγλικων κειμενων. Επισης θα υπαρχει μια μονιμη στηλη με τιτλο Σωκρατης, η οποια θα φιλοξενει φιλοσοφικα κειμενα των κυριων Καλλιρη και Βρουσαλη, οπως και μια στηλη με τιτλο Οικονομειν στην οποια θα γραφουν οι κυριοι Φραγκιας και Γεωργανας. Κειμενα αλλων Ελληνων συγγραφεων μπορουν να κατατεθουν και να περασουν διαδικασια κρισης για δημοσιευση, αλλα πρεπει να σας ειδοποιησουμε οτι οι πιθανοτητες δημοσιευσης ειναι μικρες.

Με αυτην την συμφωνια η αναΜορφωση ερχεται πιο κοντα στον σκοπο της, να γινει ενας διεθνους βεληνεκους ενημερωτικος οργανισμος υψηλης ποιοτητας και υφους.

Φιλοσοφικες εκπομπες της αναΜορφωσης 2: Ισοτητα και δικαιοσυνη

Σε αυτο το δεύτερο επεισόδιο συνεχίζουμε τη σειρα αγγλογερμανικης συνεργασιας. Tηλεφωνικες συναντησεις λοιπον (μεσω Skype) μεταξυ Βοννης και Οξφορδης, με τον Νικολα και τον Κωσταντινο, με θέμα την ισότητα.

Ξεκιναμε με μια εισαγωγη του Νικολα, ο οποίος εξηγει κάποιες συναφείς φιλοσοφικες αντιλήψεις της ισότητας, παίρνοντας ως αφετηρία αυτο το κειμενο.

Η βασική θέση του κειμένου είναι οτι:

Η ατομική ελευθερία, εννοούμενη ως απουσία παρεμβολής, δεν μπορεί να αποτελέσει επίκεντρο μιας ουσιαστικής πολιτικής θεωρίας, αφού κάθε κοινωνικό σύστημα, και ιδιαίτερα αυτά που βασίζονται στην ιδιωτική ιδιοκτησία, συνεπάγεται εκτενείς περιορισμούς στην ατομική ελευθερία. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μία ουσιαστική θεωρία διανεμητικής δικαιοσύνης, η οποία θα μας λέει ποια διανομή ελευθεριών και ανελευθεριών είναι δίκαιη.

Αυτή η θεωρία δικαιοσύνης μπορεί να έχει τη μορφή που προτείνει ο John Rawls στο γνωστό του βιβλίο A Theory of Justice, ή ο Ronald Dworkin στο Sovereign Virtue. Ωστόσο ο Νικόλας υπερασπίζεται τη θέση οτι η δικαιοσύνη επιτάσσει ακόμα πιο εξισωτικές λύσεις, όπως αυτές που σκιαγραφεί ο G.A Cohen στο βιβλίο του If You’re an Egalitarian, How Come You’re So Rich? και οι οποίες αντλούν έμπνευση από δημοκρατικές και φιλελεύθερες μορφές κομμουνισμού ή σοσιαλισμού (Για μία σύντομη παρουσίαση κάποιων από τις απόψεις του Cohen δες αυτή την online συνέντευξή του).

[display_podcast]

Στο δευτερο κομματι εχουμε συζητηση επι της εισηγησης του Νικολα. Δειτε:

-αδικει ο Μπιλ Γκεητς τους υπολοιπους που δεν ειχαν την τυχη να ιδρυσουν μια Μαϊκροσοφτ? Εχει ηθικο καθηκον να μοιρασει τα λεφτα του?

-Περι ταλεντου και αδικιας. Το διλημμα του Ινντιανα Τζοουνς. Continue reading ‘Φιλοσοφικες εκπομπες της αναΜορφωσης 2: Ισοτητα και δικαιοσυνη’

Το σώμα θύσεις τουμόν, ουχί τούνομα

Τις τελευταίες ημέρες εκτός από την τραγῳδία του Κοσσυφοπεδίου, παίζεται στο διεθνές θέατρο το παλιό και αγαπημένο σατυρικό δράμα του Μακεδονικού σε πολλοστή επανάληψη. Οι θεατές χασμώνται ελαφρώς, αλλά αποδίδουν τον προσήκοντα φόρο τιμής στα ιερά τέρατα της διεθνούς υποκριτικής που ερμηνεύουν τους χαρακτήρες. Ας γράψω και γω μια ταπεινή κριτική.

Η ΠΓΔΜ είναι ζωτική για την ασφάλειά μας και αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον αδύναμο κρίκο των δυτικών Βαλκανίων, καθώς βρίσκεται στο σημείο ζεύξης δύο αντίρροπων εθνικισμών, του αλβανικού και του σλαβομακεδονικου.  Είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να διαλέξουμε άλογο σε αυτήν την ιπποδρομία. Η κύρια αλυτρωτική και αναθεωρητική δύναμη στην χερσόνησό μας είναι οι Αλβανοί (όχι σώνει και καλά η Αλβανία!), ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις μας, καλώς ή κακώς. Αν μας αρέσει το status quo, που νομίζω μας αρέσει, πρέπει εκείνους να αναχαιτίσουμε και όχι τους δημογραφικά άκακους Σλαβομακεδόνες (στο εξής: Σ/Μ). Η ΠΓΔΜ, αν δεν συνεχίσῃ τον βίο της ως ανεξάρτητο κράτος, θα γίνῃ επαρχία βουλγαρική ή αλβανική. Είναι οφθαλμοφανώς προτιμώτερος ο Σ/Μ μεγαλοϊδεατισμός από οποιονδήποτε άλλον. Εθνικιστές και ονειροπόλοι υπάρχουν παντού, η παρούσα δεξιά κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ασφαλώς και δεν έχει δειχθεί απρόσβλητη στο μικρόβιο, ας φανούμε έξυπνοι διαλέγοντας τους πιο αδύναμους. Η ΠΓΔΜ λειτουργεί αντικειμενικά σαν απορροφητήρας των εθνικιστικών κραδασμών. Γιατί να θέλουμε να αναλάβουμε εμείς αυτόν τον θεάρεστο ρόλο με την διάλυσή της; 

Είναι προς το απόλυτο συμφέρον μας η ύπαρξη ενός μικρού, αλλά βιώσιμου Σ/Μ κράτους (όχι κρατιδίου, ούτε κρατικού μορφώματος, λίγος σεβασμός δεν βλάπτει και είναι και δωρεάν), οικονομικού δορυφόρου και ενεργειακά εξηρτημένου από εμάς, που θα προσβλέπῃ στην δική μας βοήθεια για να ενταχθῄ στις δυσώνυμες ευρωατλαντικές δομές και να προασπίσῃ την ανεξαρτησία του από την παλαιά βουλγαρική και την νεώτερη αλβανική απειλή.  

Προσοχή: χρησιμοποιώ επιχειρηματολογία καθαρά ψυχρή, αντιπαθητική και πραγματιστική, προσανατολισμένη στο δικό μας εθνικό συμφέρον. Θα μπορούσα να γράψω αρκετά ακόμα για το δικαίωμα κάθε έθνους να αυτοπροσδιορίζεται και, γιατί όχι, να λέῃ και ψέμματα στον εαυτό του. Κάτι θα ξέρουμε και μεις.  

Και κάτι τελευταίο, μιας και η ονοματολογία έχει επανέλθει δριμύτερη: Τόσο η ελληνική όσο και οι σλαβικές γλώσσες δεν έχουν τσιτακίσει την συλλαβή που γράφτηκε στα λατινικά με ce και προφέρεται από όλους τους δυτικούς πλέον ως τσε, σε ή κάτι παρόμοιο. Αυτή η μικρή διαφοροποίηση μπορεί να κάνῃ την διαφορά.  Η τσιτακισμένη Μακεδονία (Macedonia, Macedoine, Mazedonien ή όπως αλλιώς) θα παραμείνῃ σε όλες τις γλώσσες η παλιά, καλή ιστορική Μακεδονία, αυτή που μας ενδιαφέρει και αυτή για την οποία δικαίως κοπτόμεθα.  Η ολοκαίνουργια Μακεδονία τώρα, αυτή των Σ/Μ και Α/Μ γειτόνων μας, του Γκότσε Ντέλτσεφ, αλλά και της ζάβαλης μάικως, του υπερεθνικιστών μεταναστών στο Τορόντο, αλλά και του Τόνι Σαβέφσκι, θα είναι η Makedonia, Makedoine, Makedonien, ώστε να αποδίδεται πιστότερα και ο ήχος του ονόματος και στην ίδια την Σ/Μ γλώσσα/διάλεκτο.  Δύο Μακεδονίες σε κάθε γλώσσα, μία παλιά, μία νέα, και άσε τους ιστορικούς να βγάλουν τα μάτια τους μετά. Περισσότερο μάλιστα τους Σ/Μ με τους Βουλγάρους παρά με τους Έλληνες.  

Για να μην αναλωνώμαστε λοιπόν σε σκιαμαχίες και να μην μαχώμεθα περί των ονομάτων: εάν μπορούσε το ζήτημα του ονόματος να διαχωριστῄ σε ικανοποιητικό βαθμό από το ιστορικό-εθνολογικό θέμα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να ονομαστούν και «Πλατεία Συντάγματος» άμα τους κάπνιζε. Θεωρώ ότι αυτό είναι καθ’ όλα δυνατόν, προς το συμφέρον ημών και αυτών και ad maiorem gloriam Dei. Η επίσημη αναγνώριση πρέπει να γίνῃ με το επίσημο όνομά τους, αποδιδόμενο στα ελληνικά ως Δημοκρατία της Μακεδονίγιας. Ως εθνωνυμικά ας χρησιμοποιούμε τα Σ/Μ και Α/Μ. Εμείς τώρα μεταξύ μας μπορούμε να τους λέμε και Βλαχομπόγδανους, αν δεν μπορέσῃ ποτέ βρε παιδί μου να μας φύγῃ το σύμπλεγμα. 

Όλοι ικανοποιημένοι;

 

mace0001.gif
 

Ο Ορέστης το θέτει εύστοχα εκεί στον στ. 504 της Ιφιγένειας της εν Ταύροις. Σημασία δεν έχει το σημαίνον, αλλά το σημαινόμενο.

Λιθ-“ανθρακας ο θησαυρος” για το περιβαλλον

Το ακόλουθο κείμενο μας ήρθε από αναγνώστη με μέηλ και εχει ενδιαφέρον

Ήρθε στη δημοσιότητα η πρόθεση της εταιρείας ΛΑΡΚΟ για την κατασκευή στη Λάρυμνα μεγάλης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη εισαγόμενο λιθάνθρακα. Το θέμα έχει σίγουρα συζητηθεί στα αρμόδια υπουργεία και το μόνο που απομένει είναι να ξεπεραστούν οι όποιες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας με το μικρότερο πολιτικό κόστος. Γι’ αυτό και δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η σιωπή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της ΤΕΔΚ και των βουλευτών του νομού. Το θέμα δεν αφορά μόνο την περιοχή της Λάρυμνας και του Δήμου Οπουντίων, αλλά αφορά και άλλες περιοχές στην Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία. Για μας είναι μια καινούργια υπόθεση, που έρχεται να προστεθεί στον πολύπαθο περιβαλλοντικά νομό μας και ιδιαίτερα στην “αιμορραγούσα” περιβαλλοντικά περιοχή της Λάρυμνας.

Είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου, που συνοδεύεται με την κατασκευή μεγάλου λιμανιού για τον λιμενισμό και την φορτοεκφόρτωση των φορτηγών πλοίων, και είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής. Η αντίθεσή μας προέρχεται από την αναμφισβήτητη περιβαλλοντική επιβάρυνση, που θα προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή της Λάρυμνας και του Β Ευβοϊκού, αλλά, το σπουδαιότερο, από τη δέσμευση της χώρα μας για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου στα πλαίσια της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Αυτό λογικά σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να στραφούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τις σπατάλες. Αντί γι’ αυτό βλέπουμε να επιλέγεται ο λιθάνθρακας, τη στιγμή που άλλες χώρες τον απομακρύνουν.

Σε ό,τι αφορά την Λάρυμνα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι: Continue reading ‘Λιθ-“ανθρακας ο θησαυρος” για το περιβαλλον’

Ο Στήβεν Πίνκερ στην αναΜορφωση

Εχουμε ενα πολυ ευχαριστο νεο. Ο Στηβεν Πινκερ, εξελικτικος ψυχολογος και γνωστικος επιστημων (cognitive scientist) μας εδωσε αδεια να αναδημοσιευουμε αρθρα του, μεταφρασμενα ή μη. Ο Πινκερ ειναι ενας απο αυτους τους σπανιους ανθρωπους που συνδυαζουν επιστημονικη αριστεια με την δυνατοτητα να εξηγησουν τις θεωριες με απλο, προσιτο αλλα ακριβη τροπο. Το περιοδικο ΤΙΜΕ τον κατεταξε (δικαιως νομιζω) στους 100 πιο σημαντικους διανοητες σημερα. Ειμαστε λοιπον περηφανοι που θα φιλοξενησουμε αρθρα του.

Το πρωτο αρθρο που επιλεξαμε ειναι το Α History of Violence, μια και ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον αλλα και επικαιρο (βλεπε σχετικα αρθρα μας εδω και εδω).

Υπαρχει ενα διλημμα, να βαζουμε τα αρθρα του στο πρωτοτυπο ή μεταφρασμενα. Ο ανθρωπος γραφει εξαιρετικα και η μεταφραση θα φερνει σιγουρα καποια απωλεια. Απτην αλλη πιστευουμε οτι το ελληνικο κοινο πρεπει να ερθει σε επαφη με τον Πινκερ, ακομα και οι ανθρωποι που δεν μιλανε καλα αγγλικα (ή κυριως αυτοι!). Ετσι καταληγουμε μαλλον στην μεταφραση. Στειλτε μας ενα μεηλ με την αποψη σας στο θεμα και προτεινετε μας και ποια αρθρα του θα θελατε να δειτε στην αναΜορφωση.

σημειωση: Για μια πρωτη και χιουμοριστικη ματια στον Στηβεν Πινκερ, δειτε αυτο το μικρο βιντεο-συνεντευξη με τον κωμικο Stephen Colbert.

Φτανει πια – μια διαμαρτυρια των πολιτων

Εμείς οι Έλληνες πολίτες ζούμε, σε καθημερινή πλέον βάση, μια απαξίωση σε βάρος μας. Σε κανέναν άλλο τομέα της Διοίκησης της χώρας μας η απαξίωση αυτή δεν είναι πιο έντονη απ’ ότι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, που παίρνει τη μορφή τυφλής βίας εναντίον συμπολιτών μας.

Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, όταν αυτή εκδηλώνεται με την συγκάλυψη της έκνομης δράσης λίγων αστυνομικών.

Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, που αποτελεί η ανείπωτη ταλαιπωρία για την έκδοση διαβατηρίου και ταυτότητας.

Φτάνει πιά! Ζητούμε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να σταματήσει η απαξίωση σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Ζητούμε:

  • Τον απόλυτο σεβασμό προς την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των πολιτών.
  • Την αποκατάσταση, με έργα και πράξεις, της αξιοπιστίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία έχει ανατεθεί η τήρηση της έννομης τάξης.
  • Τον άμεσο εξορθολογισμό διαδικασιών για την έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων.

Ζητούμε αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα σε μια δημοκρατική κοινωνία στον 21ο αιώνα.


Μια πρωτοβουλία των ιστολογίων: Αμπελοφιλοσοφίες, αναΜόρφωση-ιστολόγιο, ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ, Ελεύθερος Σκοπευτής, Ιστολόγιον, τερΚΑΙ βλέπω ΚΑΙ ακούω ΚΑΙ μιλάω, Καλτσόβρακο, Λαπούτα, Λευκός Θόρυβος, λ:ηρ, Μαργαριταρένια, Με Νταούλια και Ζουρνάδες, Στέφανος Ν. Παπανώτας, το χέρι, Ψιλικατζού, ANARRIMA, Digital Era, divaynne, doncat, eidisis-sxolia, Fairy Smoke, fastbackwards, Gravity & the Wind, GreekUniversityReform, Non-Linear Complexity, Nylon, oraelladas, RealityTape, taparaponasas stoMIXER, vrypan|net|weblog, We are not alone

Πάρτε μέρος στην πρωτοβουλία μας.

—-

Να προσθεσουμε απτην μερια μας οτι οπως ειπε και ο Γιωργος του Reality Tape δεν εχουμε εδω ενα πολιτικο μηνυμα, δεν ειναι αριστερη ή αντιπολιτευτικη διαμαρτυρια, ειναι μια καθολικη διαμαρτυρια εναντια στα κακως κειμενα της ελληνικης αστυνομιας και τα οποια αναφεραμε στο προηγουμενο αρθρο περι βιας. Και στην βια και αυθαιρεσια προστιθεται η πραγματικη πληρης αδιαφοριας για του πολιτες της πολιτικης ηγεσιας που εκφραζεται απο την ελλειψη οργανωσης στην παροχη βασικων εγγραφων οπως τα διαβατηρια και φυσικα η κακιστη ποιοτητα αυτων των εγγραφων (δεν μπορω να χωνεψω οτι οι ταυτοτητες που παρεχει το ελληνικο κρατος ειναι γραμμενες στο χερι εν ετει 2007!!).

tags: | meme: a6edf8bc8e7a7ed85215abe9b94bbc7a

Καλημερα κοσμε

Καπου εδω θελουμε να σας καλωσορισουμε στην σελιδα. Προτεινουμε να διαβασετε τις οδηγιες χρησης στην κυριως σελιδα μας. Οτιδηποτε σχολια για την εμφανιση και την λειτουργια της Αναμορφωσης και του Ιστολογιου της, μπορειτε να τα γραψετε εδω. Με χαρα θα τα απαντησουμε και θα τα συζητησουμε.

Επισης αν εχετε λιγο χρονο, θα θελαμε να μας πειτε την αποψη σας σε 5-10 ερωτηματα που μας ενδιαφερουν σχετικα με την σελιδα. Αυτη η σελιδα ειναι φτιαγμενη και γιας σας, βοηθηστε να την κανουμε καλυτερη.