Κατηγοριες

Προσκεκλημενοι Συγγραφεις

«Λόγοι κύρους μας επιβάλλουν να διατηρήσουμε τη μνήμη ορισμένων ιστορικών μορφών, ευθυγραμμίζοντας όμως τα έργα τους με τη σύγχρονη φιλοσοφία. Στα πλαίσια αυτά, συγγραφείς όπως ο Σαίξπηρ, ο Βύρων και ο Ντίκενς θα μεταφραστούν στη σύγχρονη γλώσσα. Όταν το μεταφραστικό έργο ολοκληρωθεί, τα πρωτότυπα έργα, καθώς και ό,τι άλλο επιβιώνει από τη λογοτεχνία του παρελθόντος, θα καταστραφεί.»

ΤΑ τρομερά αυτά λόγια βρίσκονται στην τελευταία σελίδα του 1984, του μυθιστορήματος που έγραψε ο Τζωρτζ Όργουελ στα 1949, προεκτείνοντας ως τον εφιάλτη τα νοσηρά πράγματα που έβλεπε ήδη να αναπτύσσονται γύρω του. Βρίσκω ιδιαίτερα σημαδιακό ότι ένα βιβλίο τόσο δυσοίωνο καταλήγει με τη δολοφονία του βιβλίου. Δολοφονία μάλιστα μετά βιασμού: γιατί τι άλλο παρά βιασμός είναι η σχεδιαζόμενη από τον Μεγάλο Αδελφό – όχι τον τηλεοπτικό, αλλά τον μπαμπά του, που πρώτος επινόησε ο Όργουελ – ιδεολογική «μετάφραση» των μεγάλων έργων του παρελθόντος στα μέτρα της;

Μα ακόμη πιο σημαδιακό είναι το ότι ο θάνατος του βιβλίου είναι στο επίκεντρο και των άλλων δυο κορυφαίων δυστοπικών μυθιστορημάτων του εικοστού αιώνα. Στον εξ ίσου εφιαλτικό Γενναίο Νέο Κόσμο του Άλντους Χάξλεϋ, το βιβλίο αντικαθίσταται στο μέλλον από τα λεγόμενα «feelies» (ειρωνική αναφορά στο movies, δηλαδή το σινεμά), μια τέχνη «συνολικής εμπειρίας» που λίγο απέχει από τα σημερινά παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, όπου οι άνθρωποι δραπετεύουν από τη φρικτή τους ζωή για να ζήσουν κάποιες ψεύτικες συγκινήσεις. Και στο Φάρεναϊτ 451 του Ρέη Μπράντμπερι, το μελλοντικό καθεστώς έχει ως κύριο πρόγραμμά του τον απηνή διωγμό του βιβλίου και την υποταγή όλων σε μια απόλυτη τηλεοπτική δικτατορία. Ο τίτλος άλλωστε – αυτός που ο Μάϊκλ Μουρ «δανείστηκε δημιουργικά» για την ταινία του Φάρεναϊτ 9/11, προκαλώντας τη δίκαια οργή του συγγραφέα –, δηλώνει ακριβώς τη θερμοκρασία στην οποία καίγεται το χαρτί και στην οποία η ειδική αστυνομία του καθεστώτος του Μπράντμπερι καταστρέφει όποιο βιβλίο, απομεινάρι της «σκοτεινής εποχής», πέσει στα χέρια της. Διαβάστε το, όσοι δεν το ξέρετε: θα ανατριχιάσετε με το πόσο το θέαμα που προβάλλουν ολημερίς κι ολονυχτίς οι γιγαντοοθόνες που καλύπτουν τον έναν τοίχο κάθε μελλοντικού σπιτιού μοιάζει με τον ποταμό ανοησίας που ρέει ποταμηδόν, καθημερινά, από τα δικά μας ΜΜΑ (Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης).

Πολλές από τις πολιτισμικές – «πολιτισμικές» που λεει ο λόγος, δηλαδή! – προβλέψεις των τριών αυτών βιβλίων, με κυρίαρχη ανάμεσά τους την άλωση του πολιτισμού του λόγου από της εικόνας, στην εποχή μας έχουν μεταμορφωθεί, από φαντασία, σε κυρίαρχη πραγματικότητα. Όμως ο τρόπος με τον οποίο τελικά επικράτησαν είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που προέβλεψαν οι τρεις προφητικοί συγγραφείς. Και, δυστυχώς, η αστοχία τους σε αυτό το ζήτημα είναι ακόμη πιο τρομακτική από την ευστοχία! Θέλω να πω: ενώ ο Όργουελ, ο Χάξλεϋ και ο Μπράντμπερι φαντάστηκαν ότι τη δια των ΜΜΑ λοβοτόμησή μας θα την επιβάλλει κάποιο τερατώδες απολυταρχικό κράτος, τα καθεστώτα που ενέπνευσαν τα βιβλία τους (τα περισσότερα τουλάχιστον) κατέρρευσαν… Μα η διαδικασία τη λοβοτόμησης καλά κρατεί! Κι αυτό δεν συμβαίνει μέσα σε απολυταρχικές κολάσεις αλλά σε χώρες που, παρά τις όποιες δυσλειτουργίες των πολιτευμάτων τους, είναι άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο δημοκρατικές.
Την τύφλωσή μας, δηλαδή, δεν μας την επιβάλλουν. Δεν μας μπουκώνει τα πολιτισμικά του σκύβαλά, με το ζόρι, ο μηχανισμός προπαγάνδας ή οι δυνάμεις καταστολής κάποιας τυραννίας. Όχι. Εμείς οι ίδιοι είμαστε που τρέχουμε προθυμότατα, καθημερινά, σ’ αυτά, με το στόμα ορθάνοιχτο, με τον ίδιο ενθουσιασμό που οι σύντροφοι του Οδυσσέα έτρεχαν στις λιχουδιές της Κίρκης – τον ίδιο ακριβώς ενθουσιασμό που τους μεταμόρφωσε σε γουρούνια.

Αυτά λοιπόν είναι τα κακά νέα: την αποβλάκωσή μας την φτιάχνουμε μόνοι μας. (Εκτός κι αν θεωρούμε ότι είμαστε όλοι νήπια, άβουλα θύματα των «μεγάλων», χωρίς δυνατότητα δράσης ή αντιλόγου – μα εγώ τουλάχιστον τέτοιο πράγμα δεν μπορώ να το παραδεχτώ.) Υπάρχουν όμως και καλά νέα: για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την οικειοθελή μας συμμετοχή στην αποβλάκωση, η μπορεί να αναστραφεί. Αλλά χρειάζεται δράση.

Να ξεκαθαρίσω όμως κάτι: δεν ανήκω στην κατηγορία των «νεοφοβικών», όπως ονομάζει ο συγγραφέας Ρομπερτ Άντον Γουϊλσον αυτούς που τρέμουν καθετί καινούργιο.

Να ξεκαθαρίσω όμως κάτι: δεν ανήκω στην κατηγορία των «νεοφοβικών», όπως ονομάζει ο συγγραφέας Ρομπερτ Άντον Γουϊλσον αυτούς που τρέμουν καθετί καινούργιο. Αντίθετα. Χωρίς να είμαι μανιακός του κάθε νέου gadget, χρησιμοποιώ κατά κόρον, όπου και όποτε με βολεύει, τη νέα τεχνολογία. Και ειδήσεις στην τηλεόραση παρακολουθώ, και στο κομπιούτερ γράφω, και με email επικοινωνώ, και στο διαδίκτυο μπαίνω, και dvd βλέπω, και κινητό διαθέτω για όταν λείπω από το σπίτι, ακόμη και sms στέλνω και παίρνω – όχι, για να μη νομίζετε δηλαδή ότι είμαι κανένας υπανάπτυκτος! Και μάλιστα, βρίσκω μεγάλο ενδιαφέρον και στη διαδραστική γλώσσα των computer games, ναι, στα ίδια αυτά παιχνίδια που κατατρώνε τον χρόνο πολλών πιτσιρικάδων, προκαλώντας άκρως κατανοητά αισθήματα απόγνωσης στους γονείς τους.

«Και καλά», θα μου πείτε. «Τότε γιατί φωνάζεις, βρε παιδάκι μου; Αφού δεν είσαι κατά της νέας τεχνολογίας, τι σε έπιασε καλοκαιριάτικα και ωρύεσαι για τον ‘θάνατο του βιβλίου’; Και στο κάτω κάτω ποιό ‘θάνατο’, βρε αδερφέ; Εδώ κάθε λίγο και λιγάκι ξεπετάγεται νέος εκδοτικός οίκος ή βιβλιοπωλείο! Στη χώρα μας βγαίνουν περισσότερα βιβλία από όλες τις ευρωπαϊκές, κατά κεφαλήν. Οι Έλληνες διαβάζουν – αλλιώς, ποιός στην ευχή τα αγοράζει όλα αυτά τα βιβλία;» Καμία αντίρρηση σε αυτά. Και βιβλία βγαίνουν, και αρκετοί διαβάζουν. Κι όμως, υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό: ότι δεν διαβάζουν οι νεότεροι άνθρωποι – κι οι νεότατοι ακόμη λιγότερο. (Εξαιρέσεις βέβαια πάντα υπάρχουν.) Και τούτο κατά βάθος, πιστεύω, όχι γιατί είναι εκ φύσεως πιο ράθυμοι ή γιατί είμαστε μαζί τους λιγότερο αυστηροί, μα γιατί ολοένα και περισσότερο γίνεται εύκολο το να μη διαβάζεις. Ως γνωστόν, η ανθρώπινη φύση έλκεται μαγνητικά στην οδό της ήσσονος προσπαθείας. Και με τόσες πολύχρωμες, πανεύκολες, ηχηρές διασπάσεις, ποιός θα κάτσει τώρα να ανοίξει βιβλίο!

Γι’ αυτό λέω ότι χρειάζεται δράση. Όσοι μεγαλώσαμε αγαπώντας το βιβλίο πρέπει να παροτρύνουμε και να τους νεότερους στο διάβασμα – να γίνει ο καθένας μας στο μέτρο και τον τόπο του, κήρυκας της ανάγκης του. Οι καιροί κάνουν τη δουλειά τους… κι εμείς τη δικιά μας! Αλλά, φυσικά, η παρότρυνση δεν μπορεί να γίνεται με λόγια. Το παράδειγμα — όσοι είμαστε γονείς το ξέρουμε καλά αυτό – δεν είναι ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας, είναι ο μόνος. Κι ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με τον μπαμπά προσηλωμένο στο ματς και τη μαμά στο «Fame Story», αποκλείεται να πεισθεί από οποιαδήποτε ρητορεία, κενή έργου, για τα αγαθά του διαβάσματος.

ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με τον μπαμπά προσηλωμένο στο ματς και τη μαμά στο «Fame Story», αποκλείεται να πεισθεί από οποιαδήποτε ρητορεία, κενή έργου, για τα αγαθά του διαβάσματος.

Λοιπόν: έρχεται καλοκαίρι, καιρός διακοπών. Ας προσθέσουμε στις άλλες απολαύσεις και το βιβλίο. Δεν γίνεται να αποστρέφουμε τα μάτια στο καινούργιο. Αλλά ας μην ξεχνάμε το παλιό. (Το λέει και η παροιμία: «Οι καινούργιοι φίλοι σαν τ’ ασήμι, μα οι παλιοί σαν το χρυσάφι».) Καλά είναι τα cd, τα cd-rom, τα dvd, τα sms, τα msn. Μα με όλα τα λατινικά αρχικά της υφηλίου αν γεμίσουμε τα μυαλά μας, χωρίς το βιβλίο δεν θα ’χουμε αύριο πολιτισμό. Γιατί πέρα από το γεγονός ότι μόνο ο γραπτός λόγος διατηρεί τη μνήμη αναλλοίωτη, και δίνει συνέχεια στην ανθρώπινη κοινωνία – αν αρχίσουμε να τα «μεταφράζουμε» όλα στα καθ’ ημάς, όπως προφητεύει ο Όργουελ, στο τέλος δεν θα απομείνει τίποτε άξιο λόγου στον κόσμο! – το διάβασμα μας διδάσκει πολλαπλά: απαιτώντας τη συγκέντρωση και καλλιεργώντας την προσήλωση, αρετές απαραίτητες στον άνθρωπο που θέλει να μην είναι έρμαιο του καθενός εμπόρου ή πολιτικού που τον βλέπει μονάχα ως «καταναλωτή» ή «ψηφοφόρο». Το βιβλίο δεν καλλιεργεί την ψυχή μόνο με το περιεχόμενό του – άλλωστε δεν καλλιεργούν όλα τα βιβλία! – αλλά και με την ίδια την σχέση προσοχής που διδάσκει. Ένας άλλος προφήτης του αιώνα μας, ο Μάρσαλ ΜακΛούαν, είπε ότι «το μέσο είναι το μήνυμα». Και μου φαίνεται πως τα πιο ουσιαστικά μηνύματα χρειάζονται το μέσο του βιβλίου για να διασώσουν τη σοβαρότητά τους. Αν έχουν εφευρεθεί τα μέσα που κάποτε θα το υποκαταστήσουν εντελώς, προς το παρόν έρχονται δεύτερα, και καταϊδρωμένα.

Εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι. Ας ανοίξουμε όμως τον εσωτερικό μας κλιματισμό, μην φτάσει η θερμοκρασία τους 232,7 βαθμούς Κελσίου – τόσο είναι στα καθ’ ημάς τα 451 Φάρεναϊτ.Сувенири

Αξιολογηση:

29 Responses to “232,7 βαθμοί Κελσίου”

 1. 1 ληρ

  Μα με όλα τα λατινικά αρχικά της υφηλίου αν γεμίσουμε τα μυαλά μας, χωρίς το βιβλίο δεν θα ’χουμε αύριο πολιτισμό. Γιατί πέρα από το γεγονός ότι μόνο ο γραπτός λόγος διατηρεί τη μνήμη αναλλοίωτη, και δίνει συνέχεια στην ανθρώπινη κοινωνία

  Το βιβλίο, στη μαζική του μορφή, υπάρχει εδώ και 500 χρόνια περίπου. Πρίν από την περίοδο αυτή υπήρχε και τότε πολιτισμός. Το βιβλίο δηλαδή δεν αποτελεί προϋπόθεση πολιτισμού και το απέδειξαν μια χαρά οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

  Αν ως βιβλίο γενικώς εννοούμε μια μέθοδο αποθήκευσης γραπτού λόγου (πχ πινακίδια, πάπυρους, χειρόγραφα κτλ), τότε πολιτισμός θα υπάρξει και δίχως το τυπωμένο βιβλίο. Αν δηλαδή θεωρήσουμε αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη πολιτισμού τη δυνατότητα αποθήκευσης και αναπαραγωγής γραπτού λόγου, αυτό γίνεται και δίχως τυπωμένα βιβλία.

  Αυτά τα γράφω θεωρώντας πως ανήκω σε μια γενιά που έχει παγιδευτεί μεταξύ χαρτιού και οθόνης.

  Κι ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με τον μπαμπά προσηλωμένο στο ματς και τη μαμά στο «Fame Story», αποκλείεται να πεισθεί από οποιαδήποτε ρητορεία, κενή έργου, για τα αγαθά του διαβάσματος.

  Μεγάλη κουβέντα αυτή. Λυπάμαι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια χωρίς μια στοιχειώδη βιβλιοθήκη (περίπου 100 βιβλία). Επίσης λυπάμαι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πόλεις δίχως δημόσια/δημοτική βιβλιοθήκη καθώς και αυτά που αποθαρρύνονται από τη δημοσιοϋπαλλιλική νοοτροπία της δημόσιας βιβλιοθήκης όταν αυτή υπάρχει.

 2. 2 Σωτηρης Γεωργανας

  η αληθεια ειναι ληρ οτι και γω αναγνωρισα στην αρχη στον συγγραφεα εναν εξτρα ρομαντισμο υπερ των βιβλιων, που πιθανως εχει να κανει και με το επαγγελματο του. Αλλα σιγουρα η ουσια του κειμενου δεν ειναι η υπερασπιση του χαρτιου (εγω ας πουμε ελαχιστα πραγματα διαβαζω ή γραφω σε χαρτι) αλλα της αναγνωσης και συγγραφης ολοκληρωμενων ιδεων απο συγγραφεις που εχουν ριξει και καποιο κοπο.

  Η αληθεια ειναι οτι η τεχνολογια εχει αμφιρροπες επιδρασεις στο ζητημα, απτην μια η τηλεοραση πχ μας κανει να αποζηταμε το ευπεπτο και ταχεως καταναλουμενο περιεχομενο, απτην αλλη τεχνολογιες οπως το διαδικτυο μας επιτρεπουν να διαβαζουμε κειμενα απο καθε ακρη του κοσμου και να συζητουμε πανω σε αυτα. Το ισοζυγιο τεινει προς την ισορροπια νομιζω. Παραδειγμα ειναι τα ιστολογια που στην αρχη εδειχναν να ειναι μια συνεχεια και ενισχυση του γρηγορου και προχειρου λογου, συντομα αναπτυχθηκαν ομως πολυ σοβαρες προσπαθειες που ανταγωνιζονται τα καλυτερα εντυπα μεσα.

  Παρομοιως νομιζω τα παιχνιδια για υπολογιστες εχουν πια καποιες μη μελετημενες εως τωρα ευεργετικες συνεπειες. Καποιος που εχει μεγαλωσει παιζοντας civilization (one big growth simulation κατα εναν φιλο μου μακροοικονομολογο) ή sim city ισχυριζομαι οτι δεν μπορει να κανει πια γκαφες που κανουν καθημερινα μερικοι πολιτικοι που ασχολουντια με τον μακροπροθεσμο σχεδιασμο.

  Στην τελικη το θεμα θα κριθει οπως λεει ο κ. Δοξιαδης απο την διαθεση μας να καλλιεργουμε καποιες αρετες σχετικες με την αναγνωση βιβλιων:

  απαιτώντας τη συγκέντρωση και καλλιεργώντας την προσήλωση, αρετές απαραίτητες στον άνθρωπο που θέλει να μην είναι έρμαιο του καθενός εμπόρου ή πολιτικού που τον βλέπει μονάχα ως «καταναλωτή» ή «ψηφοφόρο». Το βιβλίο δεν καλλιεργεί την ψυχή μόνο με το περιεχόμενό του – άλλωστε δεν καλλιεργούν όλα τα βιβλία! – αλλά και με την ίδια την σχέση προσοχής που διδάσκει.

  απλα θεωρω οτι δεν ειναι απαραιτητα τα βιβλια για αυτο αλλα υπαρχουν και αλλα μεσα (οπως το παρον)

  Λυπάμαι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια χωρίς μια στοιχειώδη βιβλιοθήκη (περίπου 100 βιβλία). Επίσης λυπάμαι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πόλεις δίχως δημόσια/δημοτική βιβλιοθήκη

  εδω βεβαια εχεις μεγαλο δικιο, γιατι πραγματικα τα παιδια δεν μαθαινουν απο τα λογια αλλα απο τα εργα. Γονεις που δεν διαβαζουν ουτε καν εφημεριδα δυσκολα βγαζουν παιδια που αγαπουν την αναγνωση, αρα παιδια που μπορουν με καποια προσοχη να μελετησουν ενα θεμα, πληροφορημενους πολιτες εν τελει.
  Και στην ελλειψη βιβλιοθηκων να προσθεσω κατευθειαν την τραγικη ελλειψη χώρων που προσφερουν ελευθερο διαδικτυο, ακομα και στα πανεπιστημια.

 3. 3 ληρ

  @SG, η ερμηνεία σου για αυτά που γράφει ο ΑΔ είναι ενδιαφέρουσα και με βρίσκει σύμφωνω. Αλλά δεν βλέπω πώς οδηγείσαι στην ερμηνεία αυτή. Νομίζω πως είναι σημαντικό να κάνουμε τον εξής διαχωρισμό: πως το βιβλίο είναι προϊόν πολιτισμού και όχι συνθήκη/προϋπόθεση.

  Ο ΑΔ πάντως γράφει για την ανάγκη να επιστρέψουμε στην ανάγνωση και σ’ αυτό συμφωνώ. Στο βαθμό που η ανάγνωση προϋποθέτει καλογραμμένο λόγο — αυτή άραγε είναι η ερμηνευτική συλλογιστική σου; — είναι απαραίτητη και η καλλιέργεια ενός σχετικού κλίματος.

  Είχα γράψει, ίσως στις συζητήσεις στο Αναθεώρηση, ίσως κάπου αλλού, πως μας λείπει μια αισθητική βιβλίου. Από την εμφάνιση ως την πώληση, κι από τη συζήτηση ως την κριτική, η συλλογική αισθητική μας για τα βιβλία είναι από λειψή ως ανύπαρκτη. Μας λείπουν κι οι βιβλιοθήκες, μας λείπει και η παιδεία της ανάγνωσης — θυμάσαι εσύ να έχεις διαβάσει ολόκληρο βιβλίο στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων σου; Εγώ ως μαθητής στο 8ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Δράμας, την περίοδο 1973-1985 δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Άλλο τα βιβλία που διάβαζα από δική μου πρωτοβουλία. Στο σχολείο μόνο ανθολογίες είχαμε. Άντε να μάθεις να διαβάζεις έτσι ολόκληρο βιβλίο αν δεν έχεις γύρω σου κάποιες σχετικές παραστάσεις (πχ μια βιβλιοθήκη στο σπίτι, κτλ).

  Υστερούμε, έτσι, στην ικανότητα ποιοτικής ανάγνωσης. Χάνεται στη συνέχεια η ικανότητα δημιουργικής και καλής γραφής. Κι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

  Σημείωση: είδατε πουθενά ποτέ φωτογραφία πολιτικού να διαβάζει βιβλίο; Είδατε πολιτικό να πίνει τον καφέ του στο Κολωνάκι διαβάζοντας ένα βιβλίο; Μόνο μπροστά σε κάτι δερματόδετους τόμους ξέρουν να στήνονται για φωτογραφίες. Δίνοντας νόημα στην Ισπανική παροιμία: αν πέσει ένα βιβλίο στο κεφάλι σου και ακουστεί κούφιος θόρυβος, δεν είναι πάντα το βιβλίο που τον κάνει.

 4. 4 Σωτηρης Γεωργανας

  θυμάσαι εσύ να έχεις διαβάσει ολόκληρο βιβλίο στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων σου;

  ναι επειδη πηγα σε γερμανικο σχολειο :-) μαλιστα ειχαμε για να παρουμε Abitur (κατι αναμεσα σε απολυτηριο και πανελληνιες) να κανουμε επιλογη δυο βιβλια στα γερμανικα απο μια εξαιρετικη λογοτεχνια (Kafka, Hesse, Böll, Dürrenmatt, Mann etc) και ενα αγγλοφωνο για το μαθημα των αγγλικων (Streetcar named Desire ηταν η δικη μου επιλογη νομιζω). Ελληνικο δυστυχως δεν θυμαμαι να ειχα διαβασει παρα μονο στο Γυμνασιο ενα σχετικα μετριο του Κοντογλου (και μαλλον λογω προσπαθειων της φιλολογου, οχι λογω σχετικης προβλεψης στην διδακτεα υλη). Ειναι να μην ανοιξει αυτη η συζητηση, με τον κινδυνο να χαρακτηριστω γκρινιαρης, βρισκω οτι δυστυχως το ελληνικο εκπαιδευτικο συστημα ειναι τρομερα στερημενο φαντασιας, αντι να γινεται κριτικη συζητηση ιδεων και βιβλιων γινεται αποστηθιση λογοτεχνικων γεγονοτων (λιγο σαν το Dead Poets Society και το βιβλιο που τους βαζει ο R.Williams να σκισουν)

  το βιβλίο είναι προϊόν πολιτισμού και όχι συνθήκη/προϋπόθεση

  ναι οντως. γιαυτο δεν ξερω και πως εχει η σχεση αιτιοτητας στην πραγματικα υπαρκτη ελλειψη “αισθητικης βιβλιου” που λες. Ειναι τοσοι οι αλληλενδετοι κρικοι, φταιει η μικρη αγορα που οδηγει σε ακριβα βιβλια, τα ακριβα βιβλια σε μικρη αγορα, και τα δυο μαζι που οδηγουν σε κακες εκδοσεις (ας πουμε δεν ξερω γιατι δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο των paperbacks που αγοραζω συνεχως σε γερμανικες και αγγλοφωνες εκδοσεις, βιβλια χωρις εσωφυλλο, μικρα, ευχρηστα και πολυ φτηνα).

  είδατε πουθενά ποτέ φωτογραφία πολιτικού να διαβάζει βιβλίο;

  πριν κανα δυο χρονια ειχαν ρωτησει πολιτικους τι διαβαζουν εκεινη την εποχη. Ο μεν κ.Καραμανλης ειχει πει τις Πυλες τις Φωτιας (ωραιο βιβλιο μεν, αλλα περιμενω ο ηγετης της χωρας να διαβαζει κατι πιο κοντα σε πολιτικη φιλοσοφια) ο δε κ.ΓΑΠ ειχε πει νομιζω οτι διαβαζει ενα βιβλιο του Αμαρτυα Σεν (κορυφαιος φιλοσοφουντας οικονομολογος… τωρα αν το διαβαζει οντως ο ΓΑΠ ή του ειπε καποιος συμβουλος οτι ειναι καλη ιδεα να πει αυτο το βιβλιο, δεν το ξερω).

 5. 5 ληρ

  Streetcar named Desire ηταν η δικη μου επιλογη νομιζω

  Εγώ περίμενα πως θα διάλεγες το Atlas Shrugged :)

  αντι να γινεται κριτικη συζητηση ιδεων και βιβλιων γινεται αποστηθιση λογοτεχνικων γεγονοτων

  Μα ποιός να προάγει την κριτική συζήτηση επί ιδεών και βιβλίων στην Ελλάδα. Εδώ που έχει φτάσει ο δημόσιος διάλογος, με ποιά πρότυπα θα γίνει κριτική συζήτηση;

 6. 6 Παναγιώτης Πασχαλίδης

  Ο μεν κ.Καραμανλης ειχει πει τις Πυλες τις Φωτιας (ωραιο βιβλιο μεν, αλλα περιμενω ο ηγετης της χωρας να διαβαζει κατι πιο κοντα σε πολιτικη φιλοσοφια) ο δε κ.ΓΑΠ ειχε πει νομιζω οτι διαβαζει ενα βιβλιο του Αμαρτυα Σεν (κορυφαιος φιλοσοφουντας οικονομολογος… τωρα αν το διαβαζει οντως ο ΓΑΠ ή του ειπε καποιος συμβουλος οτι ειναι καλη ιδεα να πει αυτο το βιβλιο, δεν το ξερω).

  τον εναν τον κριτικαρεις επειδη δεν διαβαζει και τον αλλον επειδη διαβαζει φιλοσοφια / πολιτικη / οικονομικα…

  τι να πει κανεις. αλλα τωρα περα του αστειου.

  η αλλαγη της σκυταλης στον τροπο εκφρασης απο ενα μεσο που εκτος απο πολυ πιο φτηνο ( συνολικα ) ειναι και πιο προσβασιμο στο μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου ( απο την αποψη οτι σχεδον ο καθενας μπορει να γραψει / δημιουργησει μια σελιδα στο δικτυο αρκει να ασχοληθει αρκετα και να διαθεσει ενα κλασμα με μεγαααλο νουμερο στον παρονομαστη του κοστους εκδοσης ενος βιβλιου ) δεν μπορω να δεχτω οτι θα πρεπε να το κριτικαρουμε.

  ας υπενθυμισουμε οτι πριν 40 χρονια που ο μεσος πολιτης δεν ειχε τηλεοραση στο σπιτι, πολυ περισσοτερο Η/Υ, παλι δεν διαβαζε ντοστογιεφσκι η new york times / washington post ( διαλεξτε αναλογα με τις προτιμησεις :) ) πριν παει στο εργοστασιο. μαλλον για bild / sun το κοβω και αν…

  οποτε το θεμα ειναι : ανεβηκε το επιπεδο του μεσου πολιτη τα τελευταια 40 χρονια με την εισαγωγη της τιβι η του Η/Υ ; σιγουρα οχι συμφωνα με τις δυνατοτητες των καινουριων μεσων εκφρασης και διαδοσης ιδεων και νομιζω αυτο ειναι που ενοχλει / θα πρεπε να ενοχλει τον αρθρογραφο / σχολιαστες κτλ. και οχι η ελειψη βιβλιοθηκης στο σπιτι πχ. . Στο κατω κατω του blog ( για να παραφρασω την γνωστη ρηση ) ειναι κοινοτοπο αλλα ενα cd/dvd μπορει να περιεχει 1000000000 βιβλιοθηκες 😉 . Το ζητουμενο ειναι να το ανοιξει κανεις….

 7. 7 Σωτηρης Γεωργανας

  ληρ

  Streetcar named Desire ηταν η δικη μου επιλογη νομιζω

  Εγώ περίμενα πως θα διάλεγες το Atlas Shrugged :)

  μπα οχι αυτο το διαβασα πολυ μετα και να πω την αληθεια λογοτεχνικα δεν λεει και πολλα (αλλο αν οι ιδεες πισω απο το βιβλιο ειναι πολυ πρωτοτυπες, η αισθητικη της γλωσσας της rand ειναι μαλλον παλιομοδιτικη)

  Μα ποιός να προάγει την κριτική συζήτηση επί ιδεών και βιβλίων στην Ελλάδα. Εδώ που έχει φτάσει ο δημόσιος διάλογος, με ποιά πρότυπα θα γίνει κριτική συζήτηση;

  παλι το γνωστο προβλημα της αντιστροφης αιτιοτητας (στα ελληνικα: το προβλημα της κοτας και τους αυγου). Ο δημοσιος διαλογος εχει σιγουρα να κανει με την μορφωση του μεσου πολιτη και των πολιτικων του. Πραγματικα αναρωτιεμαι, αν οι Ελληνες δια μαγειας ειχαν σχολικη εκπαιδευση γερμανικου επιπεδου (νομιζω οτι ειναι απο τις καλυτερες στον κοσμο, κυριως επειδη το μεσο επιπεδο ειναι τρομερα υψηλο. Εχω παει σε Λυκειο σε βαυαρικο χωριο και ειχα παθει πλακα) ποσο γρηγορα θα αλλαζε η χωρα, η πολιτικη, τα ΜΜΕ?

  Παναγιωτη δεν κριτικαρουμε το ιντερνετ (ουτε ο ΑΔ το εκανε νομιζω), αλλα…

  ανεβηκε το επιπεδο του μεσου πολιτη τα τελευταια 40 χρονια με την εισαγωγη της τιβι η του Η/Υ ;

  ειναι πολυ δυσκολο να απομονωσουμε το εφεκτ της τιβι μεσα στις τοσες αλλαγες (ανοδος του μορφωτικου επιπεδου κτλ). Σιγουρα γενικα εχει βελτιωθει ο κοσμος, αλλα δεν αποκλειω την περιπτωση τα πρωτα 30 χρονια της τηλεορασης η ιδια η τηλεοραση ceteris paribus να εχει κακο αποτελεσμα στο μορφωτικο επιπεδο. Γιατι οι ανθρωποι, αμαθητοι στην τηλεοραση επεσαν με τα μουτρα (περιπου οπως ενας 19χρονος που πρωτογνωριζει το αλκοολ αντι να το μαθει σιγα σιγα απο παιδι). το ιδιο και το ιντερνετ, οταν πρωτοεβαλα ΔΣΛ βραχθπροθεσμα η παραγωγικοτητα μου επαθε καθιζηση!
  Φυσικα μακροπροθεσμα νομιζω ειναι ενα εργαλειο που φερνει θαυματα.

 8. 8 Παναγιώτης Πασχαλίδης

  η ιδια η τηλεοραση ceteris paribus να εχει κακο αποτελεσμα στο μορφωτικο επιπεδο

  μαλλον θα πρεπε εδω να εξηγησεις τι εννοεις με την ιδια την τηλεοραση.
  η αναπτυξη του καπιταλισμου και / μαλλον κυριως μεσω της τεχνολογιας στα τελευταια χρονια σιγουρα εχει να κανει με τις δυνατοτητες εισχωρησης/διεισδυσης στη καθημερινη ζωη. οποτε η ανοδος του μορφωτικου επιπεδου που συνεπαγεται απο την ανοδο του πλουτου ( κυριως στις δυτικες κοινωνιες ) και την δημιουργια / αναγκη εξειδικευμενων θεσεων εργασιας δεν ειναι ανεξαρτητη απο την ικανοτητα της παραγωγικης διαδικασιας να ολοκληρωνεται με την πραγματοποιηση της στην αγορα ( με την πωληση δηλαδη των αγαθων ). Σαυτο το σημειο θα ηταν εξωγηινος καποιος που θα ισχυριζοταν οτι η τηλεοραση δεν επαιξε και ακομα παιζει πρωταρχικο ρολο.

  προφανως και δεν νομιζω οτι το να καθεται καποιος μπροστα στο χαζοκουτι ( μαρεσει πολυ αυτη η εκφραση 😀 ) ανεβαζει το μορφωτικο του επιπεδο, αλλα αν παρατηρησουμε τα προγραμματα που διαλεγει ( οσο χαλια κι αν ειναι μερικες φορες η προσφορα ) τοτε θα μπορουσαμε να καταληξουμε με αρκετα μεγαλη ακριβεια νομιζω και σε ποιες απο τις εναλλακτικες του ( ως προς την τιβι ) θα διαλεγε αν δεν την ειχε.

 9. 9 λ:ηρ

  SG,
  μην το βλέπεις αυτό που ρώτησα ως αναστροφή αιτιότητας. Η ερώτησή μου ήταν «ποιός να προάγει την κριτική συζήτηση…». Όπως και να το κάνουμε σήμερα στην Ελλάδα κριτική συζήτηση δεν γίνεται γενικά. Κάτι πάει να γίνει μέσα σε λίγα ιστολόγια αλλά δεν αποτελεί ισχυρό έναυσμα. Εσύ κι εγώ κι ο ΑΔ θα βγάλουμε το καλοκαίρι διαβάζοντας κάποια ωραία βιβλία. So what? Εμείς έτσι κι αλλιώς, κουτσά στραβά, μια συζήτηση της προκοπής μπορούμε να κάνουμε. Το πρόβλημα είναι στα role models και στην ηγεσία του τόπου.

  Ρώτησα αν είδατε ποτέ και πουθενά πολιτικό να διαβάζει βιβλίο και δεν απάντησε κανείς ευθέως. Έχεις δει πουθενά φωτογραφία πολιτικού να πίνει τον καφέ του στο DaCapo διαβάζοντας ένα βιβλίο; Άλλο τι γράφουν οι εφημερίδες και τι λεν οι image doctors.

 10. 10 Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης

  θα ανατριχιάσετε με το πόσο το θέαμα που προβάλλουν ολημερίς κι ολονυχτίς οι γιγαντοοθόνες που καλύπτουν τον έναν τοίχο κάθε μελλοντικού σπιτιού μοιάζει με τον ποταμό ανοησίας που ρέει ποταμηδόν, καθημερινά, από τα δικά μας ΜΜΑ (Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης)

  Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης; Εντάξει δε βλέπουμε όλοι Ανίτα Πάνια ή λογομαχίες στα παράθυρα. Δε νομίζω να είναι όλα τα προγράμματα άχρηστα. Άσε και που μέρα με τη μέρα έχουμε και περισσότερες επιλογές.

  Εμείς οι ίδιοι είμαστε που τρέχουμε προθυμότατα, καθημερινά, σ’ αυτά, με το στόμα ορθάνοιχτο, με τον ίδιο ενθουσιασμό που οι σύντροφοι του Οδυσσέα έτρεχαν στις λιχουδιές της Κίρκης – τον ίδιο ακριβώς ενθουσιασμό που τους μεταμόρφωσε σε γουρούνια.

  Χεχ, μεγάλη αλήθεια. Αλλά δεν είναι μοναδικό αρνητικό φαινόμενο αυτό στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι είναι εξίσου φυγόπονοι και ματαιόδοξοι. Σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν ν’αποφύγουν τη [σκληρή] δουλειά και θα τους άρεζε έστω για μια μέρα να βρεθούν στο προσκήνιο.

  Είναι στην Φύση μας, δε μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα εδώ.

  Όσοι μεγαλώσαμε αγαπώντας το βιβλίο πρέπει να παροτρύνουμε και να τους νεότερους στο διάβασμα – να γίνει ο καθένας μας στο μέτρο και τον τόπο του, κήρυκας της ανάγκης του. Οι καιροί κάνουν τη δουλειά τους… κι εμείς τη δικιά μας!

  Βέβαια θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα λέει η σημερινή γενιά των παιδιών στα δικά τους παιδιά σε 20 χρόνια από τώρα για τις σημερινές τεχνολογίες. Άραγε θα τους παροτρύνει να χρησιμοποιούν πχ blogs όταν το 2050 θα έχουμε εικονική πραγματικότητα για την αποτύπωση των ιδεών;

  Αα, κι ένα ευχάριστο νέο! :)

 11. 11 fitness tips

  Good way of describing, and good post to obtain data on the topic of my presentation subject matter, which i am going to present in academy.

 12. 12 prawo jazdy

  I blog frequently and I genuinely appreciate your information. This article has really peaked my interest.
  I am going to take a note of your site and keep
  checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

 13. 13 don't tap the white tile hack

  Different colored gems will power up thee correspondig bots and each has
  special abilities they can use when fully charged. Mentor’s include Superman, Batman, and Wonder Woman for hero’s; Lex Luthor,
  The Joker, and Circe for villains. But this years installment is taking a
  step in the right direction, going back to youth scoluts which were took out of the game for some reason.

 14. 14 Arica

  Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It’s always useful to read through content from other authors and use something from their sites. |

 15. 15 Astrid

  What’s up it’s me, I am also visiting this web page on a regular basis,
  this site is in fact pleasant and the viewers are genuinely sharing good thoughts.

 16. 16 glenn mcgee az presbyterian minister jobs in georgia

  Gravimetric method utilizes weight as a means of quantifying an analyte.
  In fact it would not be wrong if we call it as the base of universe.
  Strontium, nitrogen, oxygen, carbon, and lead are indicative of diet, locale, weather,
  and pollution. The extraction of gold is a very
  intricate process because this precious metal is only found in very low levels in ores.
  Candidates who to give this competitive exam must be aware
  of the WBJEE 2015 Syllabus for the better preparation of the test.

  Terbium is frequently used in applications as a dopant for calcium tungstate, strontium molybdate and calcium fluoride for use in fuel cells and other
  solid-state devices. It is of the belief of those promoting
  the sexual enhancing properties within such suggested aphrodisiac foods to have a
  physiological impact on the brain, in the ability to release particular chemicals.
  ‘) All that aside, the dish’s true elegance stems most likely from
  its sheer simplicity: eggs, a little water or milk or cream, and a cooking fat.

 17. 17 dj mobile Victoriaville

  Good day I am so thrilled I found your web site, I really found
  you by accident, while I was looking on Bing for something else,
  Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a incredible post and a all round thrilling blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to read it all at
  the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read more, Please do keep up the great b.

 18. 18 Sullivan Roofs

  whoah this weblog is wonderful i love reading your posts.
  Stay up the great work! You realize, many people are searching around
  for this info, you can aid them greatly.

 19. 19 cydia keyboard apps

  Back up your iPad 3, just in case something goes wrong.
  There are lots of places out that claim to assist you unlock iPhones.
  There are several folks out in the entire world who are looking at Iphone 3gs jailbreak.

 20. 20 nasenkorrektur

  Quality content is the secret to attract the visitors to pay a visit
  the site, that’s what this website is providing.

 21. 21 poker online

  But beware; the answer to winning is in all of these. In other words,
  there are no many shortcuts to become a master of the game.
  The entire game’s objective is to acquire your opponents
  money by making them run short of money by constantly making bets
  and wins. Your pocket cards will be combined with
  5 community cards that will be delt on the table.

 22. 22 Personalized Disney Shirts

  I believe what you published made a bunch of sense.
  However, what about this? suppose you were to create a killer
  headline? I am not suggesting your information isn’t solid., but suppose you added something
  that grabbed a person’s attention? I mean 232,7 βαθμοί Κελσίου at αναΜορφωση is a little boring.
  You should peek at Yahoo’s home page and see how they create article
  titles to get viewers interested. You might add a related video or a picture or two to get people excited
  about everything’ve written. Just my opinion, it might bring your posts a little bit more interesting.

 23. 23 thanksgiving dessert recipes

  I have read so many articles about the blogger lovers however this article is really a good paragraph, keep it up.

 24. 24 anal sex

  What’s up, its nice paragraph about media print, we all be familiar with media is a impressive source
  of information.

 25. 25 facebook.com/SeoiNorge/

  I enjoy reading through an article that can make people think.
  Also, many thanks for allowing me to comment!

 26. 26 Lan

  Greetings, I do believe your blog could be having internet browser compatibility
  issues. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine but
  when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up!
  Aside from that, fantastic site!

 27. 27 muslims are dick fuck

  Excellent blog you have here.. It’s difficult to find high quality writing
  like yours these days. I really appreciate individuals like you!

  Take care!!

 28. 28 Hajj Packages

  It is really a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this helpful info with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 1. 1 acai berry tree

Leave a Reply
Αρθρογραφος:
Απόστολος ΔοξιάδηςΙστοσελιδα:
Κλικ εδω

Προφιλ:
Ο Αποστολος Δοξιαδης γεννηθηκε το 1953 στο Μπρισμπεην και μεγαλωσε στην Ελλαδα. Ειναι μαθηματικος (μολις 15 χρονων εγινε αποδεκτος για σπουδες στο Κολάμπια) και συγγραφεας. Ενα απο τα πιο γνωστα του βιβλια "Ο θειος Πετρος και η εικασια του Γκολντμπαχ" εχει εκδοθει σε 22 γλωσσες.

 

Κειμενα με παρομοιο τιτλο