Κατηγοριες

Προσκεκλημενοι Συγγραφεις
Συμπληρώνονται φέτος 63 χρόνια από εκείνο το χειμωνιάτικο μεσημέρι της σφαγής των Καλαβρύτων. 63 χρόνια μετά τα συναισθήματα έχουν υποχωρήσει, οι Γερμανοί δεν μας φταίνε σε τίποτε, ο εθνικοσοσιαλισμός είναι ένας μακρινός εφιάλτης. Τι μένει λοιπόν από την ενιαύσια τελετουργία, πλην της απόδοσης τιμής στους πατέρες μας;

Θα έλεγα η καταγραφή και η διάδοση της ιστορικής αλήθειας, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Εθνικόν το αληθές. Υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες που κυκλοφορούν ευρέως για τα γεγονότα εκείνων των τραγικών ημερών, μερικές άδολες, μερικές σκόπιμες, μερικές ασήμαντες. Στο παρόν δεν θα επιχειρήσω πλήρη εξιστόρηση των συμβάντων, πράγμα που υπερβαίνει τις δυνάμεις μου, θα προσπαθήσω όμως να διευκρινίσω μερικά σημεία. Και επειδή, ως γνωστόν, δάνειος η σοφία μου, ανατρέχω στον εξαντλητικό και πανέντιμο Hermann Frank Meyer, Από την Βιέννη στα Καλάβρυτα, μτφρ. Γ. Μυλωνόπουλου, Εστία 2004.

− Οι Γερμανοί ωργάνωσαν και εξετέλεσαν την Unternehmen Kalawrita καθαρά ως τρομοκρατική επίθεση, χωρίς να προκληθούν. Ειδικώτερα, δεν συνιστούσε απάντηση στην καταστροφή του λόχου Σόμπερ.

Λάθος. Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» αποτελούσε τυπική γερμανική επιχείρηση εξιλασμού (Sühnemaßnahmen), στρεφόμενη κατά του αμάχου πληθυσμού περιοχής όπου παρατηρείτο δραστηριότητα ανταρτών («Banden», θυμίζει κάτι;). Η διαταγή της όλης επιχείρησης υπεγράφη μετά την καταστροφή του λόχου Σόμπερ (Hauptmann Hans Schober) από δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Μάχη της Κερπινής στις 17 Οκτ 1943 και συγκεκριμένα στις 25 Νοε 1943 σε επίπεδο Μεραρχίας και την 01 Δεκ 1943 σε επίπεδο Συντάγματος, ενῴ η ίδια η εκτέλεση διετάχθη μέσῳ ασυρμάτου το απόγευμα της 08 Δεκ 1943, λίγες ώρες μετά την ανακάλυψη της τύχης των αιχμαλώτων. (Σημειώνω ότι, είτε το θεωρούμε δίκαιο είτε όχι, το ισχύον διεθνές δίκαιο της εποχής επέτρεπε την επιβολή αντιποίνων στον άμαχο πληθυσμό και ακριβώς το ίδιο έπραξαν και οι Σύμμαχοι στην κατεχόμενη Γερμανία στις αρχές του 45 ως απάντηση στην οργάνωση Werwolf. Αυτά για να θυμώμαστε ότι την ιστορία την γράφουν οι νικητές).

− Οι Γερμανοί δεν θέλησαν σε καμία στιγμή να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων του λόχου Σόμπερ.

Μάλλον αληθές. Οι Γερμανοί απλώς απαίτησαν μέσῳ Ελλήνων απεσταλμένων (βασικά ενός ιερέα, του Κ. Χρόνη) την απελευθέρωση χωρίς αντάλλαγμα, διότι ηρνούντο να διαπραγματευτούν για τον πολύ απλό λόγο ότι διαπραγματεύεσαι με ένα νόμιμο εχθρό και όχι με παράνομους εγκληματίες, όπως θεωρούσαν τον ΕΛΑΣ. Οι 77 αιχμάλωτοι του Σόμπερ εκτελέστηκαν μετά σχεδόν δύο μήνες αιχμαλωσίας για τον επίσης πολύ απλό λόγο ότι ένας ανταρτικός στρατός μετακινείται συνεχώς, δεν έχει στρατόπεδα αιχμαλώτων ούτε επιμελητεία και, εφόσον οι Γερμανοί δεν διαπραγματεύονταν, πράγμα που θα επιθυμούσε ο ΕΛΑΣ, οι αιχμάλωτοι τούς ήταν απλώς άχρηστοι αλλά και οχληροί· ούτε ελεύθερους μπορούσαν να αφήσουν αυτούς για την αιχμαλωσία των οποίων είχαν χύσει αίμα. Η τραγωδία γεννάται από την συμπλοκή εκατέρωθεν απλοτήτων…

− Η διαταγή εκτέλεσης των Γερμανών αιχμαλώτων του λόχου Σόμπερ δεν δόθηκε από τον ΕΛΑΣ και ειδικώτερα δεν δόθηκε από τον Σμήναρχο Δ. Μίχο.

Μάλλον ψευδές, αν και το σημείο αυτό είναι σκοτεινό. Φαίνεται πως υπήρξε διαταγή του Αρχηγείου απευθείας στην φρουρά των αιχμαλώτων για την εκτέλεση. Ο Μίχος ήταν ο Καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ και η ψυχή της Αντίστασης σε όλη την Πελοπόννησο. Είναι μάλλον απίθανο ότι δεν διέταξε ή τοὐλάχιστον δεν έλαβε γνώση της εκτέλεσης. Αμέσως υπεύθυνος πάντως δεν ήταν ο επικεφαλής της φρουράς των αιχμαλώτων Λγός (ΠΒ) Σωτήριος Θεοδωρακόπουλος ή «Κριαράς», ο οποίος αρνήθηκε να εκτελέσῃ την διαταγή του Αρχηγείου. Ο Άγγλος σύνδεσμος Άντριους είχε γνώση, δεν είναι όμως πιθανό ότι μπορούσε να επηρεάσῃ την κατάσταση. Οι αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν στου Μαγέρου, πάνω από το Μάζι, το βράδυ της 07 Δεκ 1943· τρεις επέζησαν…

− Κάποιος Αυστριακός στρατιώτης άνοιξε την πόρτα του φλεγόμενου Δημοτικού Σχολείου για να σωθούν οι εγκλωβισμένες γυναίκες. Ο στρατιώτης αυτός στην συνέχεια εκτελέστηκε για την απειθαρχία του από τους ίδιους τους Γερμανούς. Παραλλαγή: ο στρατιώτης ήταν Αλσατός και επέζησε του πολέμου.

Ψευδέστατο. Οι Γερμανοί εκτελούσαν παντού άνδρες και κατά συντριπτικό κανόνα εξαιρούσαν τα παιδιά και τους γέρους, όπως έγινε και στα Καλάβρυτα. Η ιστορία με τον εγκλωβισμό στο φλεγόμενο Δημοτικό Σχολείο είναι μια κλασσική ιστορία ψυχολογίας του τρομοκρατημένου πλήθους, κατανοητή από την τραγικότητα των στιγμών, αν δεν είναι απλή μυθιστορηματική αντιγραφή της φρίκης της Οραντούρ συρ Γκλαν. Μεταπολεμικά εμφανίστηκε μάλιστα και ένας απίθανος Αλσατός, ονόματι Ζαν Λιρώ, και διεκδίκησε για τον εαυτό του την τιμή. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη.

– Οι εκτελεσθέντες νεκροί υπερέβησαν τους χίλιους.

Ψευδές. Σήμερα γνωρίζουμε σχεδόν ακριβώς πόσοι ήταν οι νεκροί, οπότε δεν χρειάζεται να αναπαράγουμε κάποιες μεταπολεμικές υπερβολές. Οι νεκροί (μόνο των Καλαβρύτων) ήταν περί τους πεντακόσιους. Οι νεκροί της όλης επιχείρησης πλησίασαν τους εφτακόσιους. Αιωνία τους η μνήμη…

– Κύριος υπεύθυνος της σφαγής ήταν κάποιος Τένερ.

Error in persona: Νταίνερτ (Döhnert) και όχι Τένερ ονομαζόταν ο μεταφραστής των Γερμανών κατά την διάρκεια της επιχείρησης. Πρόκειται για το πρόσωπο που περισσότερο εντυπώθηκε στην μνήμη όσων επέζησαν, ήταν όμως ένας απλός Δεκανέας, ανήκε δε στον λόχο Σόμπερ. Για να αποδώσουμε τα Καίσαρος Κάισαρι η ιεραρχία εκείνη την αποφράδα ημέρα είχε ως εξής:

Πτχος Χέλμουτ Φέλμυ, διοικητής του 68ου Σώματος Στρατού (General der Flieger Hellmuth Felmy)

Υπγος Καρλ φον λε Σουίρ, διοικητής της 117ης Μεραρχίας Κυνηγών [Ορεινού Πεζικού] (Generalmajor Karl von le Suire)

Ανχης Γιούλιους Βαίλφινγκερ, διοικητής του 749 Συντάγματος (Oberstleutnant Julius Wölfinger)

Τχης Χανς Εμπερσμπέργκερ, διοικητής του Ι/749 Τάγματος (Major Hans Ebersberger)

Υπγός Βίλλιμπαλντ Ακαμπχούμπερ (Oberleutnant Willibald Akamphuber)

Δνέας Κόνραντ Νταίνερτ (Obergefreiter Konrad Döhnert)

− Κανείς δεν πλήρωσε.

Σχεδόν απολύτως αληθές. Σχεδόν κανείς. Ο Φέλμυ καταδικάστηκε στην Νυρεμβέργη, στην λεγόμενη δίκη των στρατηγών της ΝΑ Ευρώπης, και εξέτισε τρία χρόνια στην φυλακή για μια πράξη που in concreto δεν διέταξε και δεν γνώριζε, είχε όμως διατάξει γενικώς παρόμοια «μέτρα εξιλασμού». Ο Λε Σουίρ πέθανε αιχμάλωτος των Σοβιετικών το 1955 και κηδεύτηκε στην γενέτειρά του στην Βαυαρία (πού αλλού…) με πλήρεις στρατιωτικές τιμές. Ο Εμπερσμπέργκερ πέθανε στο Ανατολικό Μέτωπο. Ο Ακαμπχούμπερ πέθανε στην Αυστρία το 1972 σε ηλικία 67 ετών. Ο Νταίνερτ πέθανε στην Αυστρία το 1979 σε ηλικία 64 ετών. Κανείς τους δεν λογοδότησε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

икони

Αξιολογηση:

14 Responses to “Unternehmen Kalawrita”

 1. 1 ΤΑΣΟΣ

  ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
  http://olonos.blogspot.com/2005/11/13121943.html

 2. 2 Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης

  Αυτό που με κάνει ν’αναρωτιέμαι διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο είναι μήπως διαστρεβλώσεις της ιστορίας (θετικές ή αρνητικές) έγιναν και σε άλλες σφαγές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου… πχ αυτής του Χορτιάτη.

 3. 3 jim_hellas

  Η ιστορία γράφεται πάντοτε από τον νικητή (αυτό είναι κάτι σαν νόμος ένα πράμα) οπότε είναι επόμενο πως σε όλα τα ιστορικά γεγονότα υπάρχουν κάποιες άγνωστες πτυχές ή παραποιήσεις των γεγονότων. Η σφαγή των Καλαβρύτων (η οποία δεν διδάσκεται αν δεν κάνω λάθος – που να χωρέσει άλλωστε με τις τόσες χιλιάδες επαναλήψεις της Επανάστασης;) είναι απλά άλλο ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός.

  Πολύ καλό το κείμενό και οι πληροφορίες που περιέχει.
  (και το link του τάσου επίσης) :)

 4. 4 p.georgakopoulos

  Πολυ σωστα αναφερετε τα γεγονοτα εκεινης της περιοδου,με βαση το βιβλιο του “αινιγματικου” Μαγιερ.Ωστοσο θα επρεπε κατα την ταπεινη μου γνωμη,να εστιασετε την προσοχη σας και στο περιστατικο της ανακαλυψης απο τους Γερμανους των τριων εκτελεσθεντων τραυματιων(με φυσικα απανθρωπο και ειδεχθη τροπο…),οι οποιοι “νοσηλευθηκαν”στην πολη των Καλαβρυτων προτου εκτελεσθουν.Πριν δυο χρονια που επισκεφτηκα την πολη και ειχα συνομιλια με κατοικο-γυναικα-της περιχης off the record,εμαθα απο πρωτο χερι τις αντιδρασεις των στρατιωτων.Αναμενομενες.Δεν τις περιγραφω γιατι ακομα ανατριχιαζω…Το περιστατικο αναφερεται φυσικα και απο τον Μαγιερ.
  Ο τελευταιος επισης αναφερεται-ελαχιστα-και στην καταστροφη του χωριου Ψαρι(Κορινθιας)επισημαινοντας παντως την καταστροφη του σαν μεμονωμενο συμβαν ενω δεν ηταν.Ο ιδιος ερευνησα την περιοδο 2004 σχετικα το θεμα(βιβλιογραφια και συνεντευξεις κυριως)αλλα οσα προεκυψαν ΔΕΝ αρεσαν στον κ.Μαγιερ,με κατηγορησε μαλιστα σαν “ναζι”.
  ευχαριστω

 5. 5 Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος

  Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Γεωργακόπουλε για τις παρατηρήσεις. Με ενδιαφέρει πολύ ιδίως η προσωπική επικοινωνία που είχατε με τον Μάγιερ. Αφού έχετε κάνει ο ίδιος πρωτογενή έρευνα και δεν αναμασάτε απλώς τα πορίσματα άλλων, όπως εγώ, ίσως θα έπρεπε να τα εκθέσετε κάπου πιο αναλυτικά. Η Αναμόρφωση είναι πάντα φιλόξενη σε σοβαρές απόψεις. :-)

 6. 6 el_t

  Αυτό με το φλεγόμενο δημοτικό σχολείο, το έχω ξανά ακούσει, αλλά δεν κατάλαβα τελικά, τι έγινε με τις γυναίκες που ήταν κλεισμένες εκεί;

  Θέλω να διαβάσω κάποιο βιβλίο όσον αφορά τα γεγονότα των Καλαβρύτων, προτείνεις κάποιο;

 7. 7 Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος

  Οι Γερμανοί δεν έβαλαν φωτιά στο δημοτικό σχολείο, αλλά στην υπόλοιπη πόλη. Οι γυναίκες της πόλης, που είχαν συγκεντρωθεί από τους Γερμανούς μέσα στο σχολείο, πίστεψαν, μέσα στον πανικό και στη απελπισία τους, ότι θα τις έκαιγαν και αυτές και ξεχύθηκαν έξω πατείς με πατώ σε, ποδοπατώντας μέχρι θανάτου και μια άτυχη ηλικιωμένη, την Κρίνα Τσαβαλά.

  Έχω διαβάσει το βιβλίο του Μάγιερ βασικά και με κάλυψε. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

 8. 8 ΤΑΣΟΣ

  ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  http://olonos.blogspot.com/2006/12/blog-post_13.html

 9. 9 short sleeve yellow crop top

  Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and
  you are just extremely wonderful. I really like what you’ve acquired here, really like what
  you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep
  it wise. I cant wait to read far more from you. This is really a wonderful website.

 10. 10 free cracks

  “Celebrates 63 years of that winter afternoon of the massacre of Kalavryta. 63 years after the emotions have subsided, the Germans do not blame us nothing, National Socialism is a distant nightmare. So what remains of the one-year ritual, excluding value for our fathers?” awesome this paragraph is amazingly written by you admin thanks for sharing this… keep it up.. God Bless You :)

 11. 11 bmffuba

  Με τον Δήμο ή Τάκη Αναγνωστόπουλο γνωστό δωσίλογο των Γερμανών από τα Καλάβρυτα μήπως έχεις κάποια συγγένεια; Ή μήπως με τον Νίκο ή τον Ιωάννη Αναγνωστόπουλο, γνωστούς επίσης δωσίλογους…σαν διαβολική σύμπτωση δεν είναι όλα αυτά ένας ‘αναγνωστόπουλος΄ να υιοθετεί γερμανικές θέσεις, να υβρίζει τους έλληνες, να αρνείται τις βιαιότητες των γερμανών εναντίον τους και να αρνείται πεισματικά τις θέσεις της πατρίδας του στο θέμα των επανορθώσεων και να υποστηρίζει αυτές του εισβολέα κράτους;
  ..και τώρα να υποστηρίζει έναν γερμανό στα ελληνικά δικαστήρια, προφανώς με τη συναίνεση της Γερμανικής Πρεσβείας που γνωρίζει το θέμα;
  ….πολύ διαβολικές δεν είναι οι συμπτώσεις αυτές;;;;;

 12. 12 Άρης Β.

  Αν “το ισχύον διεθνές δίκαιο της εποχής επέτρεπε την επιβολή αντιποίνων στον άμαχο πληθυσμό”, γιατί να είναι παράνομη και άρα τιμωρητέα η εκτέλεση από πολίτες μια χώρας αυτών που παράνομα εισέβαλαν σε αυτήν και την κατέκτησαν; Τι ακριβώς λέει η διάταξη που επιτρέπει τα αντίποινα κατά του άμαχου πληθυσμού;
  Σε κάθε περίπτωση, και να ισχύει αυτό, είναι παραπλανητικό να διατυπώνεται το συμπέρασμα ότι οι Γερμανοί δεν έδρασαν απρόκλητα, διότι δίνει την εντύπωση ότι οι ενεργειές τους δεν ήταν εγκληματικές και αντίθετες με τις αρχές τους ανθρώπινου πολιτισμού αλλά επιτρεπόμενες μέσα στο κλίμα και το δίκαιο της εποχής.
  Τέλος, σύμφωνα με το δίκαιο της εποχής που επικαλείστε, προβλεπόταν ο τρόπος και η διαδικασίες επιβολής των αντιποίνων. Αν ναι, που είναι βέβαιο, τα αντίποινα των Γερμανών στα Καλάβρυτα ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις που επέβαλε το “δίκαιο”;

 1. 1 buzz
 2. 2 air max 1 pas cher femme

Leave a Reply
Αρθρογραφος:
Αθανάσιος ΑναγνωστόπουλοςΙστοσελιδα:
Κλικ εδω

Προφιλ:
Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδακτορικό στο ποινικό δίκαιο απο το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Κειμενα με παρομοιο τιτλο